POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
27 Eylül 2021 Pazartesi - 13:15

Trafik kazasından proje çıktı

İzmir'de yaşayan üniversite öğrencisi Sena Dönmez'in 2019'da geçirdiği trafik kazası, araçtaki kişilerin sağlık durumunu anlık takip eden ve can güvenliğini artıran özel bir sistem kurulmasının yolunu açtı. Dönmez, emniyet kemerinin içine yerleştirilen sensörler sayesinde EKG ölçümü yapan, kaza veya ani değişimde ise durumu 112'ye bildiren 'Autohealth' isimli proje geliştirdi.

Trafik kazasından proje çıktı

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki Sena Dönmez, 2019 yılının Nisan ayında annesiyle birlikte yolculuk ettiği sırada Narlıdere'de kaza geçirdi. Kullandığı araba, kavşakta iki otomobilin arasında kalan Dönmez, adeta ölümden döndü. Kaza anında şok geçirerek hareketsiz kalan Dönmez, olayın etkisini uzun süre atlatamadı. Yaşananların ardından araç içindeki yolcuların sağlık yönünden güvenliği artıracak bir proje yapmayı kararlaştıran Dönmez, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan arkadaşı Şükrü Güzel'den (24) destek istedi. Dönmez, projede olmasını istediği her detayı en ince ayrıntısına kadar çıkarırken, arkadaşı Güzel de yazılımı gerçekleştirdi. İki arkadaş, 'Autohealth' adını verdikleri proje için çalışmaya başladı. Bir yıllık çalışma neticesinde başarıyla tamamlanan proje, 'TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var Ege Kampı'nın finalinde de üçüncü olarak kuluçka desteği almaya hak kazandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü'nde okuyan Sena Dönmez, proje için patent başvurusunda bulunduklarını söyleyerek, "Kazanın etkisini uzun süre atlatamadım. Araç içinde şok geçirdiğim için kazayla ilgili hiçbir yere bilgi veremedim. Kazanın ardından yolcuların sağlık güvenliğini artıracak ne yapabilirim diye düşündüm ve 1 yıl çalıştıktan sonra proje ortaya çıktı" dedi.

"ARACIN KONUMU İLE VERİLERİ AKTARIYOR"

Projeye ilişkin detaylar veren Dönmez, "Emniyet kemerinin kumaş kısmına EKG sensörleri yerleştiriliyor. Yolcular ve şoförün araca binip emniyet kemerlerini takması ile ilk EKG ölçümünü gerçekleşiyor ve bu ölçüm her yolcu için ayrı olarak ana kartta depolanıyor. Araçlar içinde bulunan darbe sensörlerine bağladığımız sistemimiz, belirli aralıklarla kendini tekrarlıyor. Bu aralıklar 30 dakika olabilir, başka bir süreyle de ayarlanabilir. Alınan ilk veriler ile yeni verilerin karşılaştırılması sonucunda yolcuların en az birinde hayati risk gözükmesi veya yolcudan bir süre ölçüm alınamaması (kaza ya da araçtan fırlama olabilir) halinde tüm veriler, gerekli kurumlara aracın konumuyla birlikte aktarılıyor. Ambulans kaza yerine gelene kadar sağlık verisi aktarımı, 112 ile anlık paylaşılmaya devam ediyor. Biz, sistemimizde bilgileri sağlık kuruluşu daha kaza yerine gelmeden onlara ileterek bu süreçteki müdahale tespit sürecini hızlandırmayı hedefledik" ifadelerini kullandı.

"KOLAYLIKLA UYGULANABİLİR"

Böyle bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Güzel ise, çalışmayı önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Güzel, "İnsan sağlığını temel alan, ihtiyacı karşılayacak önemli bir proje gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Yazılım kısmında çok emek verdim, uzun süre çalıştım. Ama sonunda hedefe ulaştık.

Projemiz, birçok araca kolaylıkla uygulanabilir. Maliyeti de yüksek değil. Projemiz, riskli yaralanmalarda çevredeki bilinçsiz kişilerin müdahalesini de önlenerek kazazedeleri koruyabilir" diye konuştu.

 
İzmir'de gündem emsal artışı: Kılıçdaroğlu güvence verdi, AK Parti'den destek geldi!
 
Özuslu, Bosna Hersek heyetini ağırladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Filiz güldüler 28 Eylül 2021 Salı 11:40

Tebrikler. Bu proje gercekten insan hayatı için cok degerli olacaktır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"İzmir’in turizm potansiyeli muazzam"
Uluslararası Turizm Gazeteciliği Çalıştayı’nın son halkası için İspanya’nın ...
Seri cinayetlerin sırrı: Baronların güç savaşı!
Ankara’da farklı zamanlarda 5 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan cinayet ...
ADD'nin yeni başkanı belli oldu
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) 16. Olağan Genel Kurul seçimi tamamlandı
 
İzmir'de otobüs şoförü pusetten düşen bebeği hastaneye yetiştirdi
İzmir'in Narlıdere ilçesinde seyir halindeki otobüste pusetten düşen 38 ...
İzmir'e 'yarış' dehşeti: Çarpıp kaçtı!
Bayraklı ilçesinde, yarış yaptıkları iddia edilen iki otomobilden biri, ...
İzmir'de faciadan dönüş: Gövdesi kırıldı, tramvay hattına devrildi!
Konak ilçesinde, gövdesinden kırılan çam ağacı yola devrildi. Tramvay ...
 
İzmir'de korkunç kaza: 1 ölü, 3 yaralı
İzmir'in Bornova ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 1'i ağır 3 kişi yaralandı.
İzmir'deki korkunç cinayette önemli gelişme!
Karabağlar ilçesinde, arkadaşlarına misafirliğe giden Serdar Maya’nın ...
İzmir'de köpek ırkları yarışması
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, Uluslararası Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri