POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
28 Haziran 2021 Pazartesi - 08:22

Trafik sigortasında fiyatlar düştü mü?

Trafik sigortasında ortalama fiyat yüzde 6 düştü. Mayıs ayında, sene başına oranla otomobillerde primler yüzde 4 azalırken, geçen sene ile mukayese edildiğinde ise fiyat aynı kaldı. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan bugünkü yazısında konuyu sigortacılara sordu.

Trafik sigortasında fiyatlar düştü mü?

Trafik sigortasında bedeni ve değer kaybı tazminatlarında değişiklik içeren kanun yasalaştı ve Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe girdi. Şimdilerde, yeni düzenlemenin fiyatları nasıl etkileyeceği konuşuluyor. 

Trafik sigortasında primler, illere, araç gruplarına, sürücülerin hasar geçmişine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirleniyor.

Devlet bir tavan fiyat belirliyor, sigorta şirketleri bu fiyatın üzerine sigorta satamıyor ama isteyen şirket SEDDK’ın belirlediği fiyatın altında primle sigorta yapabiliyor.

Bu uygulama kapsamında da sigorta şirketlerinin her ay trafik sigortası primlerini yüzde 1 oranında artırma hakkı bulunuyor.

Yani, sigorta şirketlerinin bu yılın Ocak-Mayıs, 5 aylık dönemde trafik fiyatlarını yüzde 5 artırmış olmaları gerekiyor. Peki, öyle mi?

ORTALAMA FİYAT 777 LİRA
2021’in Ocak-Mayıs dönemi, 5 aylık verilerine  göre otomobil, kamyon, otobüs, traktör gibi tüm araç grupları hesaba katıldığında, Mayıs sonu itibariyle, ortalama trafik sigortasının primi 777 lira.

Nisan ayında ortalama fiyat 796 lira, Mart ayında 808 lira, Şubat ayında 816 lira, Ocak ayında ise 827 lira. Yıl başından bu yana trafik sigortasının fiyatı yüzde 6.4 düşmüş.

2020’nin ilk 5 aylık dönemi ile mukayese edildiğinde, geçen senenin Ocak-Mayıs döneminde ortalama fiyat 776 lira.

Son bir yılda trafik fiyatında hemen hemen hiç artış yapılmamış. Bu haliyle son bir yıldır trafikte prim artmıyor dinebilir.

OTOMOBİLLERDE YÜZDE 4 DÜŞTÜ  
Tabi bu, ortalama fiyat. Araç gruplarına göre durum değişiyor. Örneğin, otomobillerde bu yılın Ocak ayında ortalama fiyat 629 lirayken, Mayıs ayında yüzde 4.4 düşerek, 602 liraya gerilemiş.

Aynı şekilde kamyonetlerde de 5 ayda trafik primi, yüzde 5’e yakın düşmüş. Buna karşılık taksilerde yüzde 3, minibüs ve otobüslerde yüzde 4, kamyonlarda yüzde 3.4 fiyatlar artmış. Kabaca, otomobillerin primleri düşerken, ticari araçların fiyatı yükselmiş.

PRİMLER ARTAR MI? 
Sigortacılar ise, dövizdeki artış nedeniyle onarımlarda parça maliyetlerinin arttığını ve son bir yılda yüzde 30 gibi bir maliyet artışı yaşadıklarını söylüyor. Enflasyonun ise yüzde 17’lerde olmasına rağmen otomobillerde trafik sigortası fiyatlarının düştüğünü, diğer araç gruplarında ise fiyat artışının yüzde 4’lerde kaldığını belirtiyorlar. Sigortacılar, devletin kendilerine tanıdığı aylık yüzde 1’lik fiyat artışını bile sürücülere yansıtmadıklarını da belirtiyorlar.

Bu aşamada akıllara üç soru geliyor. Fiyat düşüşünün nedeni ne, sürdürülebilir mi ve üçüncüsü de önümüzdeki günlerde maliyet artışları ve enflasyon nedeniyle şirketler trafikte fiyat artışına gider mi?

Aslında fiyat düşüşünün belli bir nedeni yok; şirketler arasındaki rekabet denebilir. Bu da tüketicinin lehine. Sürdürülebilir mi? Sigortacılar sürdüreceklerini söylüyorlar. Özellikle trafik sigortasındaki son yasa ile sigortadan ödenecek vefat ve sakatlık tazminatı hesaplamasına standart gelmesi ve değer kaybı tazminatlarında yeni düzenleme yapılması ile birlikte fiyatlar artmayacak, bu seyirde gidecek gibi gözüküyor.

 
İzmir'de evde patlama: 3'ü çocuk 5 yaralı!
 
Merakla beklenen UFO raporunu yayımladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balon balığı avcılarına destek: Tanesi 5 lira!
Balon balığının bir türünün 500 bin adedine kadar her bir adedi başına ...
Folkart’tan 50 milyon 500 bin dolarlık anlaşma!
Folkart, Rönesans Holding ile Tekfen Holding’in, yüzde 50’şer payla ortak ...
Sigara ve alkolde ÖTV kararı: Zam gelecek mi?
Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle sigara ve alkoldeki ÖTV zammı söylentileri ...
 
TOKİ'nin satış listesi: İzmir'deki 7 parsel için 138 milyonluk bedel!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ihale listesinde Buca, Çeşme, Gaziemir, ...
İzmir'de Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı
İzmir'de Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı-Agroexpo, 16. kez kapılarını açtı.
Kuraklık zeytini vurdu: Yüzde 50 kayıp bekleniyor
Manisa'da etkili olan kuraklığın boyutu, zeytin üreticilerini tedirgin ...
 
Rusya'dan hava trafiği yüzde 45 arttı
Rusya'nın uçuş kısıtlamasını kaldırmasının ardından Antalya'ya binlerce ...
Çeşme'de denize sıfır parseller için özelleştirme kararı!
Çeşme'de denize sıfır konumda bulunan 3 parsel için Özelleştirme İdaresi ...
Fransız Tatil Köyü'nde flaş gelişme: Erdoğan onayladı, süreç tamamlandı!
Foça Tatil Köyü için geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen ve BKG Ortak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri