POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
8 Ocak 2020 Çarşamba - 21:15

Trump: Saldırıda hiçbir ABD'li zarar görmemiştir

İran'ın Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump ilk kez kameraların karşısına çıktı. Trump, "Dün akşamki saldırıda hiçbir ABD'li zarar görmemiştir. Askeri üslerimizde sadece minimal bir hasar oluşmuştur. Iraklı ya da ABD'li hiç kimse zarar görmedi" dedi.

Trump: Saldırıda hiçbir ABD li zarar görmemiştir

İran'ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el Esed üssü ile Erbil üslerine yönelik füze saldırıları üzerine Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Trump, İran'a yeni yaptırımlar getireceklerini ancak konuşmaya açık olduklarını belirtti.

Trump, sözlerine, "Ben ABD Başkanı olduğum sürece İran'ın nükleer silah elde etmesine asla müsaade edilmeyecek." ifadeleri ile başladı.

Trump, İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine karşılık Irak'taki ABD askerlerinin konuşlu olduğu üslere düzenlediği saldırıya ilişkin, "Amerikan halkı müteşekkir ve mutlu olsun, herhangi bir Amerikan askeri dünkü İran rejiminin saldırısında ölmedi. Herhangi bir zayiatımız yok. Askerlerimizi iyi durumda. Sadece askeri üslerimizde küçük hasarlar var." diye konuştu.

Amerikan kuvvetlerinin tüm tedbirleri aldığını anlatan Trump, "İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey." değerlendirmesini yaptı.

ERKEN UYARI SİSTEMİ DEVREDEYDİ

Erken uyarı sistemi sayesinde herhangi bir askeri zayiatın olmasını önlediklerini vurgulayan Trump, "40 yıldır uluslar İran'ın Orta Doğu'da ve ötesindeki yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarına katlandı ama artık o günler geride kaldı. İran dünyada teröre destek veren ülkelerin başında gelir ve nükleer silah faaliyetleri medeni dünyayı tehdit ediyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Geçen hafta kendisinin talimatıyla "acımasız" ve "dünyanın en katı teröristlerinden biri" olarak tanımladığı Süleymani'nin ABD ordusu tarafından öldürüldüğünü kaydeden Trump, Süleymani'nin geçen haftalarda ABD askerlerine yönelik saldırı ile ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik protestoların talimatını verdiğini ve ülkesine yönelik saldırı hazırlığında olduğunu ileri sürdü.

Trump, "Süleymani'nin ortadan kaldırılması ile teröristler de gereken mesajı aldı. Hayatınıza kıymet veriyorsanız, Amerikan vatandaşlarını tehdit etmeyeceksiniz." dedi.

"YENİ EKONOMİK YAPTIRIMLAR GETİRECEĞİZ"

ABD'nin İran saldırısına karşılık vermeyi değerlendirdiklerini belirten Trump, "İran'ın saldırganlığına karşılık vermek üzere seçeneklerimizi değerlendirirken derhal İran rejimine yönelik cezalandırıcı ekonomik yaptırımlar getireceğiz. Bu ağır yaptırımlar İran davranışlarını değiştirene kadar yürürlükte kalacak." ifadelerini kullandı.

İran'ın saldırganlığının önceki ABD yönetiminin İran'la nükleer konusunda anlaşmaya varmasından sonra arttığını öne süren Trump, Barack Obama yönetiminin yaptırımları gevşetme kapsamında İran'ın milyarlarca dolar fonunun serbest bıraktığını, buna karşılık İran'ın ise teşekkür etmek yerine "Amerika'ya ölüm" sloganları attığını söyledi.

Trump, "Dün bize ve müttefiklerimize atılan füzeler önceki yönetimin serbest bıraktığı fonlarla satın alındı." değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA VE ÇİN'E "İRAN" ÇAĞRISI

İran'la nükleer konusunda imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasının yakında biteceğini ve İran'ın hızlı bir şekilde nükleer faaliyetlere başlayacağını vurgulayan Trump, "İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin'in şu gerçeği görmelerinin zamanı geldi. İran anlaşmasının kalıntılarından çekilmeleri gerekir. Dünyayı daha huzurlu ve güvenli bir yer haline getirecek yeni bir anlaşma için birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

NATO'YA ORTA DOĞU İÇİN ATIF YAPTI

İran'a karşı dünyanın bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Trump, "Bugün NATO'ya Orta Doğu'daki süreçlere daha çok müdahil olmasını talep edeceğim." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, sözlerinin sonunda İran'a şu çağrıda bulundu:

"İran halkına ve İran liderlerine: Sizin iyi bir geleceğinizin, hak ettiğiniz ve dünyadaki uluslarla uyumlu bir geleceğinizin olmasını istiyoruz. ABD barış isteyen herkesle barışı kucaklamaya hazır."

İRAN ABD'NİN İKİ ASKERİ ÜSSÜNÜ VURDU

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurmuştu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada da el-Esad ve Erbil üslerine 13'ten fazla balistik füze ile saldırı düzenlendiği belirtilmişti.

İran'ın ABD'nin iki askeri üssüne 15 füze attığı açıklandı. 

İran devlet televizyonu saldırı sonrası 80'den fazla ABD askerinin öldüğünü duyurdu. ABD ve Irak ise saldırıda can kaybı yaşanmadığını ileri sürdü. (NTV)

 
Gümrükçü duyurdu: Harmandalı imara açılıyor!
 
Kahreden haber: Suriye'de 4 asker şehit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Konak'tan Başkan Batur'a ziyaret
CHP Konak İlçe Başkanı seçilen ve güven tazeleyen Çağrı Gruşçu, ilçe yönetim ...
CHP’de ‘Özkan-Yücel çatlağı' iddiasına nokta koyan buluşma!
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’la, İl Başkanı ...
Erdoğan: TürkAkım tarihi nitelikte bir projedir!
Rusya'nın doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek ...
 
Erdoğan ile Putin'den 2 saatlik zirve!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışı için Türkiye'ye ...
Bakan Çavuşoğlu Irak'a gidiyor!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, yarın Irak'a günübirlik ziyaret ...
Buca’nın yeni başkanı Taş’tan Yücel’e ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi Buca İlçe Başkanı seçilen Hacer Taş Gültepe ve ...
 
ABD ve İran'a itidal çağrısı
2020 yılının ilk Kabine Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
İl Başkanı Yücel’den ‘il sekreteri’ kararı… Konak ve Karabağlar’dan flaş talep!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Buca İlçe Başkanı seçilen İl Sekreteri ...
İYİ Partili Dervişoğlu'ndan gökdelen için referandum çağrısı ve çarpıcı 'Urla' mesajı!
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri