POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
30 Kasım 2018 Cuma - 09:42

Türkiye'de her 10 bebekten 3'ü...

Pediatrist Doç. Dr. Aydın Erdemir, son yapılan araştırmalara göre Türkiye'de ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranının yüzde 30 olarak belirlendiğini söyledi.

Türkiye de her 10 bebekten 3 ü...

Yenidoğmuş bir bebek için en ideal besinin kendi annesinin sütü olduğunu vurgulayan Kent Alsancak Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erdemir, ilk 6 ayda anne sütü ile bebek beslenmesi üzerine yapılan araştırma sonuçlarını değerlendirdi. Doç. Dr. Erdemir, "Eğer annede herhangi bir eksiklik yoksa, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeter. Anne sütünün hem bebek için hem de anne için birçok faydası bulunmaktadır. Bebekte enfeksiyon, alerjik hastalık, kabızlık, gaz sancısı, lösemi ve lenfoma gibi kanserlerin gelişme riskini azaltır; diş ve çene gelişimini olumlu yönde etkiler; zekayı ciddi oranda destekler; ağrı kesici özelliği nedeniyle özellikle diş çıkarma ve enfeksiyon dönemlerinde bebeği rahatlatır; ilerde kalp hastalığı, şeker hastalığı ve obezite gibi birçok hastalık gelişme riskini, ölüm riskini azaltır. Annede de meme ve yumurtalık kanseri gelişme riskini, kemik erimesi riskini azaltır. Çocuk doktorları olarak daha bunun gibi birçok faydası olan anne sütünün ilk 6 ay tek başına, 6 aydan sonra da uygun ek gıdalarla birlikte 2-3 yaşına kadar verilmesini öneriyoruz. Ama maalesef son yapılan araştırmalara göre ülkemizde bebeklerin sadece yüzde 30'u ilk 6 ay sadece anne sütü alabilmektedir. Bebeklerin yüzde 70'ine 6 ay içinde çeşitli sebeplerle mama başlanmaktadır" dedi.

NEDEN MAMAYA BAŞLANIYOR?

Bebeklere mama başlanmasının birçok nedeni bulunduğunu, bunlardan birinin 'bebeğin doymadığı kaygısı' olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erdemir, "Anne sütü gibi mucizevi bir gıdayı yeteri kadar almak her bebeğin hakkıdır. Bu yüzden çok gerekli olmadıkça ilk 6 ay anne sütü dışında hiçbir şey verilmemeli, 6 aydan sonrada uygun ek gıdalarla birlikte 2-3 yıl anne sütüne devam edilmelidir" diye konuştu. Kent Alsancak Tıp Merkezi Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Erdemir, annelerin emzirmek yerine mamayı tercih nedenlerini şöyle sıraladı:

"Bebeğin ilk günlerde anneyi doğru bir şekilde emememesi ve memeyi boşaltamadığı için kilo alımının yetersiz olması, sezaryen doğumlarda anne sütünün geç geldiğine ve ilk günlerde bebeğe yetmeyeceğine inanılması nedenlerin başında geliyor. Sarılık olan bebeklerde sarılığın bir an önce düşmesi için mama verilmesi, sürekli emmek isteyen veya sürekli ağlayan bebeğin doymadığına inanılması, bebek doğduktan birkaç ay sonra kilo alımı azalınca anne sütünün azaldığının, elini sürekli emen bebeğin aç olduğunun düşünülmesi diğer nedenler olarak sıralanıyor. Annelerin bebeklerini diğer bebeklerle karşılaştırmaları ve kilo alımının yetersiz olduğunu düşünmeleri, çevre baskısı, mama reklamlarının yapılması, memeyi dönem dönem almak istemeyen bebeğin aç kalmaması gibi birçok nedenle mama başlanabilmektedir. Aslında bunların neredeyse tamamında mama başlanması gerekmemektedir."(DHA)

 
Fotoğrafçıların doğal platosu: Foça!
 
CHP'li Beko'dan İZBAN için hükümete çağrı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayatını kurtaran doktorla 20 yıl sonra tanıştı
Görme engelli Hatice Rana Parmaksız, 8,5 aylıkken kendisini ameliyat ederek ...
Babaanne ilaçları için patent çalışması
Bitki türleri ve biyoçeşitlilik envanterinin çıkarılması için 2007’de ...
E.Ü.'de akciğer kanserine şifa olacak buluş
Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü ile EÜ İlaç Geliştirme ...
 
Bakan açıkladı: Hastanelere hasta garantisi verildi mi?
İlaç ve tıbbi malzemede yerli üretim politikaları, şehir hastaneleri ve ...
Gıdaya temas eden plastikler değişiyor
Tarım ve Orman Bakanlığı yeni tebliğ taslağı ile gıdasatılan plastik ambalajlarda ...
Minik Öykü hayata tutunmak için ilik bekliyor
İzmir'de yaşayan 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya, nadir görülen Juvenil ...
 
ALS hastası organlarını bağışladı
İzmir'de ALS hastalığı nedeniyle 10 yıldır yatağa bağlı yaşamını sürdüren ...
Kanser tedavisinde yerli ilaç dönemi
Baş ve boyun kanseri için üretilen yerli biyobenzer ilaç geliştirme çalişmalari ...
Tıpta şeffaf devrim: Türk doktor görüntüledi!
Çalışmalarını Almanya'da sürdüren Türk bilim insanı Dr. Ali Ertürk, bir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri