POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
13 Kasım 2019 Çarşamba - 14:09

Üretici ıspanak yemeği dağıtıp destek istedi

Ispanak üretiminin en çok yapıldığı merkezlerden biri olan Menemen’de, üreticiye destek için ıspanak yemeği yapılarak vatandaşa ücretsiz dağıtıldı. Satışların düşmesi nedeniyle zor durumda olan çiftçiler, “Menemen Ovası’nda zehir yetişmez” diyerek vatandaşları gönül rahatlığıyla ıspanak yemeye davet etti.

Üretici ıspanak yemeği dağıtıp destek istedi

İstanbul’da vatandaşların ıspanaktan zehirlendiği iddiası ile hastaneye kaldırılmasının ardından ülke genelinde ıspanak satışları düştü. Yüzlerce ton ıspanak çöpe döküldü, üretici büyük zarara uğradı.

Sağlık Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada incelemeler sonuncunda zehirlenmenin ıspanaktan değil yabancı ottan kaynaklandığı ifade edildi. Fakat buna rağmen ıspanak satışlarında artış olmadı. Ispanak üretiminin en çok yapıldığı merkezlerden biri olan İzmir’de, Menemen Ziraat Odası önderliğinde ve diğer odaların desteğiyle çiftçinin daha fazla zarar etmemesi için ıspanak yemeği yapılarak vatandaşa ücretsiz olarak ikram edildi.



Yüzlerce kişinin katıldığı Menemen Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikte, çiftçiler yemek dışında da hediye olarak da ıspanak dağıttı.



Satışların düşmesi nedeniyle zor durumda olan çiftçiler, alana gelerek ellerinde “Hepimiz Temel Reis’iz”, “Biz ürettik güveniyoruz”, “Sağlıklı bir nesil için ıspanak yiyin”, “Menemen Ovası’nda zehir yetişmez” ve “Ispanak zehir değil şifadır” yazılı dövizler taşıdı. 

BİZİM OVAMIZDA ZEHİR YOK!
Etkinlikte konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Bugün burada hiçbir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin hep birlikte Menemen ıspanağına sahip çıkmak için bir araya geldik. bizim ovamızda zehirli hiçbir şey yoktur. Zehirlenme haberleri Trakya’dan geliyor. Menemen’de bir tane zehirlenme vakası yok. Eğer buradan kaynaklı olsaydı bizler zehirlenirdik. Ama böyle bir durum söz konusu değil. Biz burada hükümetimizden Menemen ıspanağına daha fazla sahip çıkmalarını istiyoruz. Çiftçi arkadaşlarım ayrık otunun ne olduğunu çok iyi bilir. Bu otun bizim ıspanağımızdan çıkması mümkün değildir. Çiftçimizin arkasındayız, tüm sıkıntıları göğüsleme noktasında yan yana olacağız” dedi.

ISPANAĞIN FAYDALARINI SIRALADI
Ispanak üreticinin yanında olmak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, ıspanağın zehirli bir ürün olarak algılanmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Karagöl, “Ispanakta zehirlenme olayından sonra bir süredir üreticilerle toplantı halindeydik. Bir miktar ürün kartladı, imha ettik. Bu olaylar geliştikten sonra ıspanakta iyileşme bekledik ama basında çıkan haberler sıkıntı yarattı. Bölgemdeki çiftçiler, halciler, nakliyeciler sıkıntı yaşamaya başladı, evde oturur oldu. Oda başkanı olarak yaşanan bu münferit olaydan sonra ıspanağı araştırdım. Ülkemiz ıspanak üretiminde dünyada 4. sırada yer alıyor. Ülkemizde ise yüzde 26 ile İzmir üretimde birinci sırada. En fazla üreten ilçe de Menemen. Sağlıklı bir ürün yetiştiriyoruz. Her köyümüzde ıspanak havuzlarımız var. Ispanak, sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler, mide sorunlarını önler, kanserden korur, sinir sistemini düzenler, kalp krizini önler ve iltihap önleyicidir. Böyle değerli bir ürünü üreten Menemen çiftçimizi kutluyorum” ifadelerini kullandı. 

ÇİFTÇİNİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU
Kürsüden vatandaşlara seslenen bir kadın muhtar ise şunları söyledi: “Ispanak haberinden sonra ne yazık ki etkilenen sadece köylü olmadı. Evine ekmek götüren herkes etkilendi. Çiftçilerimiz psikolojisi bozuldu. İşsiz kaldı. Herkesi ıspanak yemeye davete diyorum. 36 yaşındayım, 30 yıldır ıspanak yiyorum bugüne kadar zehirlenme olayıyla karşılaşmadık temel reis de ıspanağı Menemen’den yiyor.”

HEPSİNİN TAHLİL SONUÇLARI ELİMİZDE
Menemen’de üretilen ıspanakların gayet sağlıklı olduğunu ifade eden bir çiftçi, “Menemen’in yüzde 50’si tarımla geçiniyor. Ispanaklarımız gayet sağlıklı, hepsi tahlil edilip sofranıza geliyor. Kendi ailemize yedirmeyeceğimiz ürünü halkımıza yedirmeyiz. Herkes gönül rahatlığı ile tüketsin, rahat olsun. Ispanak olmazsa hepimiz olumsuz etkileniriz. Hepsinin tahlil sonuçları var elimizde. Zehirlenin de ıspanaktan olmadığını bakanlık açıkladı” dedi.

SUÇLU BİZİM ÜRETİCİMİZ DEĞİL
Ispanağın Türk geleneksel mutfağında önemli bir yeri olduğunun altını çizen Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak ise, “Üreticimizin alın teri ile ürettiği bir değerine sahip çıkması anlamında toplandık. Besin değeri son derece kuvvetli bir sebzedir. İnsan sağlığı için değerli bir üründür. Bu ürünü Menemen’deki çiftçimiz yıllardan beri üretiyor. Bunu hangi şartlarda üreteceğini de çok iyi biliyor. Şimdiye kadar bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bundan sonra da yaşanacağını sanmıyorum. Yıllardan beri burada insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gözetim altında ıspanak yetiştirilmektedir. Yaşanan kötü olaylar gelip geçicidir ama suçlu bizim üreticimiz, ıspanağımız değildir” açıklamasında bulundu. 

 
"Gaziemir Metrosu hayalimiz gerçek oluyor"
 
Konak'ta çöp taksi dönemi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev forum yola çıktı: Ekonominin kalbi İzmir'de atıyor
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup işbirliğiyle 3. ...
Ejder meyvesi Egeli üreticiye de umut oldu
Türkiye'de genelde Akdeniz Bölgesi'nde kurulu seralarda üretimi hızla ...
'Tarihin Sıfır Noktası' Fuar İzmir’e geliyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) dünya ...
 
İzmir'e gelen turist sayısında sevindiren artış
İzmir'e gelen ziyaretçi sayısı 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ...
Ekonominin kalbi İzmir'de atacak!
İzmir'de üç bakanın katılımıyla 'Yarın İçin Hayal Et' temalı 3. Ege Ekonomik ...
Verimi düşen mandalina, kalitesiyle ihracatı dengeleyecek
Çiçeklenme döneminde oluşan soğuk hava nedeniyle verimi yüzde 50 seviyesinde ...
 
Türk ve Suriyeli kadınlardan midye çatısı!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ...
Avrupa Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
AB Komisyonu'nun yayımladığı 2019'a ilişkin raporda, Türkiye'nin büyüme ...
Dar gelirliler için konut kampanyası!
Samsun'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, dar gelirlileri konut ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri