POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
21 Nisan 2019 Pazar - 13:09

Urla'yı enginar festivali heyecanı sardı

Urla ilçesinde 26-28 Nisan tarihleri arasında bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali'ne sayılı günler kala, festivalin heyecanı tüm Urla'yı sardı.

Urla yı enginar festivali heyecanı sardı

İzmir'in Urla ilçesinde, geçen yıllarda binlerce kişiyi ağırlayan ve 26- 28 Nisan tarihleri arasında bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali'ne sayılı günler kala, düzenlenecek festival için özel programlar hazırlandı. Her yıl renkli görüntülere ev sahipliği yapan festival için enginar üreticileri, çiftçiler ve esnaf hazırlıklarını tamamladı. Enginara dair her şeyin her aldığı festival kapsamında, Urla'nın meydanı ve sokakları 3 gün boyunca mutfak atölyeleri, yemek tadımları, sanat atölyeleri, söyleşiler ve müzik dinletilerine ev sahipliği yapacak. Festivale aylardır hazırlanan girişimciler de, enginar reçeli, enginar yemekleri, enginar temalı hediyelik ve tekstil ürünlerini konukların beğenisine sunacak. Uluslararası boyuta taşınan festival, yerli şeflerle birlikte yabancı şefleri ağırlamaya devam edecek. Öte yandan festivalin Urla ekonomisine yaptığı büyük katkının yanı sıra, üreticiler bu yıl aşırı yağışlı geçen kış ayları sebebiyle, festivale enginar yetiştirememekten yakınıyor.

'ENGİNAR FESTİVALİ BİZİ YILDIZLAŞTIRDI'

45 senedir Urla'da lokanta ileten İsmet Gecikmiş, festival için günde 200 enginarı ayıklayarak, soğuk hava depolarında sakladıklarını belirtti ve şöyle dedi.

"Enginar Festivali'ni 5 yıl önce planlayan, düzenlenmesini sağlayan grubun içinde ben de varım. Yaklaşan Enginar Festivali'ni heyecanla bekliyoruz. İstanbul, Ankara'dan birçok ziyaretçi geliyor. 2 yıl önce İtalya'dan gelenler vardı. Kalabalıktan bütün esnaf faydalanıyor. Herkes evde bir şeyler yapıyor. Dolmasını, zeytinyağlısını, pirinçlisini yapıyorlar. Gelen misafirlerimize elimizden geldiği kadar güzellikleri sunmak istiyoruz. Eskiden tütün tarlaları şimdi enginar tarlası oldu. 1'inci Enginar Festivali'nde yaklaşık 1000 tane enginardan yemek yapıp satış yapmıştım, dördüncüde ise 10 bin taneden yaptık şimdiki hedefim 20 bin enginardan yemek yapmak. Birinciden beşe gelinceye kadar misafirlerimiz hep artıyor. Gelen misafirlere tarif veriyoruz, tadım yaptırıyoruz. Festival için büyük bir hazırlık içindeyiz. Günde 200 enginarı hazırlıyoruz, soğuk hava dolaplarında saklıyoruz. Urla her zaman gözdedir ama Enginar Festivali bizi yıldızlaştırdı."

'ÜRETİM YÜZDE 40 ORANINDA DÜŞTÜ'

'Enginarcı İbo Dayı' olarak tanınan 30 yıllık enginar üreticisi İbrahim Küçük,  bu sezon yağmur nedeniyle köklerde asar olduştuğunu vurgulayarak, üretimin yüzde 40 oranında düştüğüne dikkat çekti. Küçük, şunları söyledi:

"Bahçemizden gelenlere dallarından kesip satış yapıyoruz. Bu sene fiyatları yüksek gibi görünse de gübre fiyatları ve işçi masraflarının arttığı düşünülünce normal. Urla'nın enginarı meşhur sakız enginarıdır. Bayrampaşa cinsi enginar da sakız enginarından gelmektedir. Bu tohum 3 yıl kadar sakız enginarı verdikten sonra Bayrampaşa enginarına dönüşür. Enginar festivali üretime göre değişiklik gösterir. Bu sene festivalin çok kıymetli olacağını düşünüyorum çünkü enginar az bulunuyor. Umarım yetiştirebiliriz diye kaygılanıyorum. Şimdiden hazırlıklarımız başladı."

'URLA'YA RENK, HAREKET, HEYECAN KATIYOR'

Urla Gastronomi Festivali'nde enginar satışı yapan Feral Konaray, enginarın 4 tanesini 10 TL'den sattığını dile getirerek, "Fiyatlar düşmez, bu şekilde devam eder çünkü bu yıl çok yağmur yağdı. Yağmur sebebiyle enginarın altından su kaynıyor. Su kaynayınca da enginarlar büyümüyor" dedi. Vatandaşlardan Bengi Hışır, "Enginar Festivali yaklaşıyor, heyecanı da başladı. Festivale yaklaşık bir hafta kaldı. Şimdiden hareketliliği gözlemliyoruz. Festival Urla'ya renk, hareket, heyecan katıyor. Enginarın bilinirliği üzerine de büyük katkı sağlıyor. Türkiye genelinde birçok insan Urla ve enginarı özdeşleştirmeye başladı" dedi. (DHA)

 
Feci kaza: O da çarptığı köpek de öldü
 
Göztepe uçurumun kenarında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm Ödülleri sahiplerini buldu
Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri ...
Köy Enstitüleri Bornova'da anıldı
Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumlarından olan Köy Enstitüleri, ...
İzmir’de yeniden retro rüzgarı esecek
İzmir'de sanat ve antikayı bir araya getiren Retro Festivali, ziyaretçilerden ...
 
Çikolata ve tatlı severler İzmir'de buluştu
İzmir'de bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Çikolata ve Tatlı Festivali'ne ...
İzmir'de 'Kolombiya' gecesi, başrolde çocuklar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye-Kolombiya ilişkilerinin 60'ıncı yılı ...
Kitap Fuarı'nda geçmişe yolculuk standı!
Kitap Fuarı'nda satış yapan sahaflar, 1800'lü yıllardan kalan gazete, ...
 
Mülteci hayatlar sinema perdesinde!
Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Mülteci ...
Gaziemir'de çok özel bir konser
Şef Ümit Bulut yönetiminde sahneye çıkmanın heyecanını yaşayan Gaziemir ...
Ot Festivali coşkusu: Çeşme 1 milyon kişiyi ağırladı
Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivali'nde yağışla havaya rağmen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri