POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
17 Temmuz 2022 Pazar - 09:06

Uzmanından 'yaz enfeksiyonları' uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklarda serinlemek için başvurulan yöntemlerin yol açabileceği 'yaz enfeksiyonlarına' dikkat çekti. Klima kullanımının yaygınlaşmasıyla yaz aylarında da solunum sistemi enfeksiyon vakalarının giderek arttığını örnek gösteren Uzm. Dr. Yetim, "Çok soğuk yiyecek içecek tüketme, ıslak mayoyla rüzgarda uzun süre durma da vücut direncinin kırılmasına neden olur, enfeksiyonlara zemin hazırlar. Aman dikkat serinlemek isterken hasta olmayın" dedi.

Uzmanından  yaz enfeksiyonları  uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, sıcaklarla boğuştuğumuz yaz mevsiminde vücut ısısını korumanın önemini vurguladı. Uzm. Dr. Yetim, solunum yolları, mide bağırsak ve idrar yolları enfeksiyonları konusunda uyarıda bulundu. Bir enfeksiyon hastalığının oluşması için iki faktör gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yetim, "Birincisi mikrobun olması, ikincisi de vücut direncinin yani bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bu sistemin güçlü olması için başta vücut sıcaklığı olmak üzere birçok faktörün normal olması gerekmektedir. İmmun sistemimiz güçlü olursa mikrobu alsak bile hasta olmayız ya da hastalığı çok hafif atlatırız" dedi.

YAZ GRİBİ
Uzm. Dr. Yetim, en sık olarak solunum yolları enfeksiyonlarını daha çok kış aylarında gördüklerini belirtti, klima kullanımının yaygınlaşmasıyla bu vakaların yaz aylarında da arttığını kaydetti. Genellikle dışarda 30 derece üzerinde olan sıcaklıktan klimayla sağlanan 22-23 derece sıcaklığa geçildiğinde vücutta ani ısı düşmesi sonucu direnç kırılması oluşuğunu ifade eden Uzm. Dr. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sırada solunum sisteminde fırsat kollayan bir mikrop varsa bu durumdan yararlanarak hücre içine girerek enfeksiyonu başlatır. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de boğaz bölgesinde ısı düşmesi yaratarak yaz gribi dediğimiz enfeksiyonun oluşmasında rol oynarlar."


MİDE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI

Uzm. Dr. Yetim yaz aylarında daha çok sindirim sistemi enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkat çekti. Yetim, sindirim sistemine mikropların besinler aracılığı ile girerek yemek borusu, mide ve bağırsaklarda yerleşip oralarda enfeksiyona neden olduklarını vurguladı. Sıcak etkisi ile yiyeceklerin çabuk bozulup bayatladığını ve mikrop odağı haline geldiğini kaydeden Yetim, “Özellikle et grubu, süt ürünleri ve şekerli yiyeceklerde mikroplar kolaylıkla ürerler ve böylece enfekte olmuş yiyeceklerin yenmesiyle bedenimize girerler. Mide ve bağırsaklarda çoğalarak mide bağırsak enfeksiyonlarına neden olurlar. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de mide ve bağırsaklarda direnci düşürerek ortamdaki bazı flora bakterilerinin patojen, yani hastalık yapar hale gelmesine neden olurlar. Flora, sindirimde rol oynayan, hastalık yapmayan mikroplardır. Soğuk etkisi ile bu mikroplar, bulundukları yerde enfeksiyonlara neden olabilirler" diye konuştu.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

İç Hastalıkları uzmanı Dr. Yetim, yaz aylarında sık görülen bir diğer enfeksiyonun üriner sistem (idrar yolları) enfeksiyonları olduğunu söyledi. Yetim bu konuda şu bilgileri verdi:


"En sık idrar torbası, idrar kanalları ve daha seyrek olarak böbrekler etkilenebilir. İdrar torbası enfeksiyonuna 'sistit' denir. Genellikle karın orta alt bölgelerinde sancı, dolgunluk ve rahatsızlık hissi, sık ve yanmalı idrar yapma gibi şikayetlerle seyreder. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise özellikle karın alt bölgelerinin soğuk etkisinde kalmasıdır. Çok soğuk suda fazla kalmak, ıslak mayo ile rüzgarda durmak bedenimizin ısısını düşürerek direncin kırılmasına yol açar. Ayrıca, kalabalık ortamlarda plaj ve özellikle yüzme havuzlarındaki sularda mikropların fazla olabileceği de unutulmamalıdır."

Uzm. Dr. Yetim yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri, "Aşırı terlemeden kaçınmalı, ince pamuklu ve hava geçiren giysiler kullanmalıyız. Güneş ışınlarından korunmalıyız. Klimalı ortama girince direk soğuk hava etkisinden korunmalıyız. Özellikle bedenimiz sıcak ve terliyken çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız" diye sıraladı.

Sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunmak için yapılması gerekenlerin ise Uzm. Dr. Yetim, şöyle sıraladı:

"Yiyeceklerimizi uzun süre açıkta ve sıcakta bırakmamalıyız. Bayat ve kirli yiyeceklerden kaçınmalıyız. Özellikle et gurubu yiyecekleri iyi pişirmeliyiz. Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak yemekliyiz. Ellerimizi güzelce yıkamadan herhangi bir şey tutarak yememeliyiz." (DHA)

 

 
Seferihisar'da basın özgürlüğü konuşuldu: Meslek onuru ayaklar altına alındı!
 
Karaburun'da çifte açılış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En sık görülen Covid belirtisi değişti!
İngiltere'de 17 bin 500 kişiden gelen verilere göre, Covid testi pozitif ...
Covid-19'un Centaurus varyantı yayılıyor!
Dünya çapında 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Covid-19 ...
Bakan Koca açıkladı: Sağlıkta şiddete yeni önlem
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarının güvenliği için, giriş ...
 
Haftalık koronavirüs tablosu açıklandı
4-10 Temmuz 2022 tarihlerini kapsayan Türkiye'nin haftalık Covid-19 vaka ...
DSÖ’den kritik Covid-19 uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), corona virüs pandemisinin gidişatına ilişkin ...
Maymun çiçeğinde küresel vaka sayısı 10 bine yaklaştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde maymun çiçeği virüsünün yayılımının ...
 
Bakan Koca'dan doktorlara silah verilmesi talebine tepki
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlara silah verilmesi talebine ilişkin, ...
Yeni hatırlatma dozu randevusu açıldı
Corona virüs aşısı yaptırmak isteyenler için yeni hatırlatma dozu randevuları ...
Maymun çiçeği bir ülkede daha görüldü
Yeni Zelanda'da ilk kez bir kişiye maymun çiçeği virüsü teşhisi konuldu. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri