POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
23 Kasım 2022 Çarşamba - 08:38

Uzmanlardan kritik uyarılar: 10 gün sürebilir!

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğünde deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Düzce depreminin ardından akıllara depremin büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu geldi. Uzmanlar, Düzce'de meydana gelen deprem sonrası uyardı.

Uzmanlardan kritik uyarılar: 10 gün sürebilir!

Saat 04.08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki deprem, paniğe neden oldu. İçişleri Bakanı  Soylu, “İlk bilgi panik dolayısıyla yüksek atlama sonucu ağır yaralanmaydı. Düzce'de tedavi görüyor. Küçük yaralanmalar var eşya düşmesi sebebiyle. Panikten kaynaklanan birtakım yaralanmalar söz konusu ama onun dışında bir can kaybı yok.” dedi. Depremin ardından deprem uzmanları peş peşe açıklamalarda bulundu.

BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLER Mİ?

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Düzce'deki depremin beklenen büyük bir İstanbul depremini tetiklemeyeceğini belirterek “İstanbul depremini tetikleseydi depremden sonra hemen etkilerdir. Yaşanan deprem yeri uzak mesafede” ifadesini kullandı.

Çakır depremle ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Karadeniz çıkışında kırılmayan bir parça vardı. Büyük bir olasılıkla bu pay parçası kırıldı. Ancak şu ana kadar can kaybının bildirilmemiş olması sevindirici. Bu bölge deprem açısından son derece kötü bir yer. Derin bir dolgu sahası burası, doğal dolgu alanı, düz bir alan.

* Gölyaka ve civarı köylerde yıkım olma olasılığı yüksek. Artçılar da olacaktır ama daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyorum. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalarda bulunmamasını öneririm. Artçılar binaların çökmesine neden olabilir.

* Düzce ve civarındaki köylerde zemin artırımı olduğu için hasar olacağını düşünüyorum. Umarım can kaybı olmaz. Hem bina yapılarını hem bölgenin zemini biliyoruz. Kaya zeminlerde binalara bir şey olmuyor, doğal dolgu yani çakıl, kumla kaplı nehir kenarları bu şekilde dolgu olduğu için burada 6'lık deprem, 7 gibi hissediliyor. Bu nedenle daha büyük bir hasar veriyor.

“EN AZ 1 HAFTA 10 GÜN SÜREBİLİR”

Düzce’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra çok sayıda artçı depremlerin meydana geleceğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu ifadeleri kullandı:

* Bu en az 1 hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olmak gerekiyor. Hissetmek ve yıkım aynı şey değil. Şimdiye kadar olumsuz bir Haber yok. Bundan sonra da olmazsa bunu böyle atlatmış olabiliriz. Bu deprem gerçeğinden kurtulmamız anlamını taşımıyor. Bu beklenen İstanbul deprem öncüsü değil. Biz Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda.

“İLK DEFA GÖRDÜĞÜM BİR OLAY”

Jeoloji Mühendisi Şerif Barış ise depreme ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

* Sürpriz bir şey çünkü hiç beklemediğimiz bir yerdi. 5.9-6 büyüklüğü oldukça tabi sarsıcı. Şehir içi ve kasabalarda bir hasar olacağını sanmıyorum, köylerde hasar olabilir. Oradaki depremde fay hatlarının gerilimi boşaltmış olması lazım. İki büyük deprem sonrası böyle orta büyüklükte bir deprem olması gerçekten ilk defa gördüğüm bir olay. Türkiye Alp-deprem kuşağında, dolayısıyla biz her zaman deprem olacakmış gibi davranmak zorundayız ve hazır olmak zorundayız. Muhtemelen sığ depremlerdendi.

“BÖLGEDE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİMİZ YOK”

İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz, depreme ilişkin şöyle konuştu:

* 17 Ağustos ve 12 Kasım’da iki büyük deprem yaşadık. Özellikle 17 Ağustos, Karadere fayı dediğimiz Gölyaka civarına kadar gelmiş ve oradan itibaran Marmara’ya kadar kırmıştı. Doğusunda ve batısında iki deprem olacağı beklentisi vardı.

* Bugün olan 5.9’luk deprem, 17 Ağustos’ta kırılan fayın ucunda meydana gelen bir deprem. Oldukça sığ bir deprem. Tabi sığ olması, depremin yüzeyde şiddetli hissedilmesini sağlayan faktör. 6 yıkıcı bir depremdir. Zeminin iyi olmadığını dikkate aldığımızda bölgede hasar beklentisi vardır. Çok şükür, can kaybı ve önemli bir hasardan bahsedilmiyor.

* Sürpriz sayılabilir bir deprem. Bu büyüklükte bir depremin olmayacağı öngörülüyordu. 17 Ağustos’taki depremin en doğu ucunda kalan kısım kırılmış oldu.

* Bu tetiklenmiş bir deprem olarak varsayılabilir. Bölgede daha büyük bir deprem beklentimiz yok. 6 büyük bir deprem. Hatırlayacak olursanız, Düzce deprem olduğu zaman İstanbul çok sallanmıştı. Sığ olması, zeminin kötü olması ve depremin büyüklüğü dikkate alındığında birçok ilde hissedilmesi muhtemeldir.

“BU TOPRAKLARA BİNALAR YAPIYORUZ”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Şahin, depreme ilişkin şu ifadeleri kullandı:

* 5.9’luk bir deprem büyük bir deprem değil. Binaları yıkmaz. Eğer 5.9’da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu. Geçtiğimiz günlerde AFAD bir tatbikat yaptı. Bunlar çok önemli. Bu gibi durumlarda genellikle yaralanmalar, eşya düşmesi, kaçarken, yüksekten atlarken gibi durumlarda oluyor.

* Düzce Ovası dediğimiz bölge alüvyal topraktan oluşuyor. Biz de bu topraklara binalar yapıyoruz. Yumuşak toprakta oturuyoruz. Bizim bu coğrafya depremlerle yaşamaya alışmamız lazım. Önemli olan tedbirli olmak, sağlam binalar yapmak. Yoksa bu büyüklükte depremlerde bina yıkımı olmaz. (Sözcü)

 
Deprem sonrası 4 kentte eğitime ara!
 
CHP Parti Meclisi'den anayasa mesaisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem sonrası 4 kentte eğitime ara!
Düzce'de yaşanan ve çevre illerden de hissedilen 5,9'luk deprem nedeniyle ...
'Koca' dehşet: Önce eşini sonra kendisini vurdu!
Urla ilçesinde, oturduğu evde cinnet getiren Yaşar Şaşmaz (57) tartıştığı ...
Düzce'de deprem: Yaralı sayısı artıyor!
Düzce'de saat 04.08'de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez ...
 
Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine 3 roket düştü
Kilis Öncüpınar sınır kapısı yakınında tampon bölgeye Suriye'nin kuzeyinden ...
Silahlı saldırı dehşeti: Aracına binerken vuruldu, kurtarılamadı
Buca ilçesinde Serkan Saltık (41), park halindeki minibüsüne bineceği ...
İzmir için kuvvetli sağanak yağmur uyarısı: Saat verildi
İzmir'de meteoroloji, yarın sabah saatlerinde başlayacak il genelinde ...
 
İzmir'deki olayda ailesinden 3 kişiyi kaybeden kadın sanık oldu!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde Yahya Köşek (61), eşi Meryem Köşek (57) ve ...
Kazada ölen oyuncuya İzmir'de son görev...
Amasya'daki trafik kazasında yaşamını yitiren Tolga Güleryüz'ün cenazesi İzmir'de defnedildi.
İzmir'de toprak kayması: Köy yolu kapandı!
Tire'de etkili olan sağanak sonrası Çeriközü Mahallesi ile Aydın'ın İncirliova ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri