POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir!
Özel: Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir!
Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar iptal
Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar iptal
Yerel seçim yorumu: Milletimizin mesajını aldık!
Yerel seçim yorumu: Milletimizin mesajını aldık!
Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor!
Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor!
20 Ocak 2021 Çarşamba - 08:43

Soyer'den Küçük Menderes çıkarması: 'Sulama' çıkışı, 'kırsal mahalle' çağrısı, kestane müjdesi!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ilçelerde yürütülen çalışmaları yerinde görmek ve yeni süreçte hayata geçirilecek faaliyetleri vatandaşlarla paylaşmak için tura çıktı. Start Küçük Menderes’ten verilirken, 4 ilçede 3 gün ‘konaklamalı’ gerçekleşecek mesaide Soyer’e bürokratları da eşlik ediyor. Turda ilk durak Kiraz oldu. Burada 'vahşi sulama' çıkışı yapan ve 'kırsal mahalle' çağrısında bulunan Soyer ikinci durağı Beydağ'da ise önemli açılışlara ve kestane üreticisine destek müjdesine imza attı.

Soyer den Küçük Menderes çıkarması:  Sulama  çıkışı,  kırsal mahalle  çağrısı, kestane müjdesi!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ilçelerde yürütülen çalışmaları yerinde görmek ve yeni süreçte hayata geçirilecek faaliyetleri bölgedeki vatandaşlarla paylaşmak için bugün ilçe turuna çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer startı Küçük Menderes’ten verdi. Bürokratlarının da eşlik edeceği Soyer, bölgede konaklayarak 3 günlük mesai yapacak ve 4 ilçede yoğun temaslara imza atacak.

İlçe turunda  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verileceği, talep, sıkıntı ile şikayetlerin alınacağı aktarıldı.



İLK DURAK KİRAZ 
“Başka bir tarım mümkün” sloganıyla yola çıkan Soyer'in Küçük Menderes havzası turunda ilk adresi Kiraz'ın Haliller köyü oldu. Sabah erken saatlerde Halliler’e gelen Başkan Soyer, buradaki yatırımları inceledi. Başkan Soyer'in programına Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay, Barış Karcı, Suphi Şahin, Yıldız Devran, Eser Atak, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Çömlekçi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Soner Kılıçaslan, İğdeli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Süleyman Top ile Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu, Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Gerçek, Köy Koop Müdürü Yasemin Güngör Engin ile Haliller Köyü Muhtarı Metin Şimşek de katıldı.



Soyer, burada Haliller Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin mandıra açılışını yaptıktan sonra Neptün Soyer ve Haliller Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Özdemir ile tesisi inceledi.

“Aklımızı başımıza toplamak mecburiyetindeyiz”
Aydoğdu köyünde İZSU Genel Müdürlüğünce Kiraz'ın su sorununa çözüm üretmek için açılan sondaj kuyularını inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede bugüne kadar 27 su kuyusu açıldığını anımsatarak, bu yıl içerisinde 15 adet daha açılacağını söyledi. Soyer, “İZSU Genel Müdürlüğü ihaleyle çok sayıda kuyunun açılması, sondaj yapılması için bir girişim başlatmıştı. 25 Ocak'ta tekrar bir ihale var. O da İzmir'in diğer bölgelerinde aynı şekilde sondaj kuyularının açılmasına imkan verecek” dedi.

“Yanlış politikaların bedelini ödüyoruz”
20 yıl öncesine kadar 10-15 metrelerde su çıkan Kiraz'da, artık su bulmak için 250-300 hatta 350 metrelere kadar inilmesi gerektiğine dikkat çeken Tunç Soyer, şunları söyledi: “Bugüne kadar tarım politikalarında uyguladığımız yanlışlıklar, vahşi sulama yöntemleri bizi bu noktaya getirdi. Hızla aklımızı başımıza toplamak mecburiyetindeyiz. Hem suyu daha tasarruflu kullanmak hem de doğru tarım politikaları uygulamak zorundayız”.

Yeni bir dönemin başladığına işaret eden Soyer, özellikle su konusunda yaşanan sıkıntının, yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını bildiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu coğrafyanın iklimine, toprağına uymayan, geleneklerine, kadim kültürüne uymayan yöntemlerle, hayvan ırklarıyla bugüne kadar tarım politikaları yürütüldü. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz. Öncelikle tarımdan başlayacağız. Çünkü kullandığımız suyun Türkiye genelinde yüzde 77'si tarımda kullanılıyor. Tarımsal üretim için harcanıyor. Bu miktarı çok daha aşağı çekmek mümkün olabilir ama bizim öncelikli hedefimiz yüzde 50 seviyesinde azaltmak ve tasarrufu öne çıkarmak. O nedenle yepyeni bir tarım politikası, yepyeni tarımsal ürün deseni oluşturmaya çalışıyoruz.”

Başkan Tunç Soyer, programı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen Tahirova cinsi koyunlarla geçimi sağlayan üretici Erol Kart'ı da ziyaret etti.

“Kırsal mahalle” çağrısı
Başkan Tunç Soyer, CHP Kiraz İlçe Başkanı Yücel Çetinkaya'yı da ziyaret etti. Burada Türkiye'de tarımın içine düştüğü sıkıntıların en temel sebeplerinden birinin Büyükşehir Yasası ile toplamda 16 bin 800 köyün kapatılması olduğunu söyleyerek, bunun tarımı olumsuz etkilediğini belirten Soyer, “Biz o zaman bunun büyük bir hata olduğunu söyledik. Üretimi bitirirsiniz, köyün kadim kültürünü yok edersiniz dedik. Çocuklarımıza köy yumurtasının, köy düğününün, bunların masalını mı anlatacağız? Dinlemediler. Şimdi yeni yasayla tekrar köy değil ama kırsal mahalleye dönebilir diyorlar. Şimdi muhtarlara bu bilgiyi vermek lazım. 9 yıl sonra bizim haklılığımız ortaya çıktı. Bu yeni yasayla beş kolda köylüyü rahatlatan bir sonuç ortaya çıkıyor” dedi.
Soyer, konuşmasını eskiden köy statüsünde olan İzmir'in tüm yerleşimlerine “Kırsal mahalle statüsü” için başvuruda bulunmaları konusunda çağrıda bulunarak tamamladı.

BEYDAĞ’DA AÇILIŞ MESAİSİ VE KESTANE ÜRETİCİSİNE MÜJDE
Soyer, sabah erken saatlerinde Kiraz'da başlayan Küçük Mendes Havzası turuna, Beydağ ile devam etti. İlçedeki kültür merkezinde muhtarlar ile bir araya gelen Başkan Soyer, bu toplantıyı yapmaktaki amaçlarının muhtarları dinleyerek sorunlarına çözüm üretmek olduğunu söyledi. Soyer, “Köyünüzle, mahallenizle ilgili ne eksiğiniz ve ihtiyacınız var. Biz bunları dinlemeye geldik. Taleplerinizi yapmak istiyoruz. Bizim asli işimiz budur” dedi.



Burada düzenlenen muhtarlar toplantısına CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay, Eser Atak, Suphi Şahin, Yıldız Devran, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Ali Kılıç, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Kader Sertpoyraz ile şube müdürleri katıldı.

“Biz köylerin mahalleye dönüştürülmemesi için çok uğraştık”
Yasayla mahalleye dönüşen köylerin, torba kanunla yeniden “kırsal mahalle” statüsüne kavuşacağını, bunun için muhtarlardan dilekçe yazarak ilçe belediyelerine başvuruda bulunmalarına yönelik çağrısını Beydağ'da da yineleyen Başkan Soyer, şunları söyledi: “Kırsal mahalleye dönüşmeniz birçok avantaj içeriyor. Bunun için herkesten rica ediyorum iki satır dilekçe yazın ve mutlaka ilçe belediyesine gönderin. Bu dilekçeleri ilçe belediyesi de bize gönderecek ve biz bunu Meclis'te onaylayarak hayata geçireceğiz.”

Yasal düzenlemeye itiraz ettiklerini ancak o zaman hükümetin bu itirazları dikkate almadığını ve kendilerini dinlemediğini, şimdi ise uygulamanın yaptıkları itirazların ardında yanlış olduğunun anlaşıldığı ve geri adım attıklarını söyleyen Tunç Soyer, şöyle devam etti: “Köy bizim kültürümüz, geleneğimiz. Onu yok ederseniz bu kültür de yok olur. O zaman dinletemedik ama bugün hükümet geri adım attı. Şimdi yapılacak değişiklik ile emlak vergisi mükellefi olmaktan çıkıyorsunuz. İnşaat, imar ruhsat harçları ödemeyeceksiniz. Su tarifelerinde yüzde 50'ye yakın bir fatura ile karşılaşacaksınız. Son derece avantajlı bir durum.”

İlçedeki pazaryerini yıkarak yeni ve daha modern bir pazaryeri kuracaklarını da müjdeleyen Soyer, “Oraya bodrum, artı 3 katlı ilçeye yakışacak dört dörtlük bir bina yapacağız. Hepsi iki yıl içerisinde bitecek. Modern güzel bir binaya kavuşturacağız” diye konuştu.



“Kestane deyince herkesin aklına Beydağ gelecek”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ilçedeki en büyük sürprizi ise kestane üreticilerine yönelik oldu. Kestane üreticisinin yaşadığı sorunların farkında olduklarını belirten Soyer, “Kestanenin hastalığını, pazar sorununu yaşadığınızı biliyorum. Ama bu sizin kaderiniz değil. Vicdanım sızlıyor. Sizin ürettiğiniz kestaneyi beş altı misli fiyatla Bursa'nın tekrar size satıyor olması kabul edilebilir bir şey değil. Bu makûs talihi yeneceğiz. Onun için de ne gerekiyorsa yapacağız. Fabrikaysa fabrika kuracağız. Pazarsa pazarı kuracağız. Siz kestaneyle çırak çıkmayacaksınız. Bizim Bursa'dan, Aydın'dan daha iyi ve bol kestanemiz var. Ama biz bunu üç kuruşa satıyoruz. Çırak çıkıyoruz. Emeğinizin, alın terinizin karşılığını alamıyorsunuz. Bunu değiştireceğiz. Kestane deyince herkesin aklına Beydağ gelecek. Bu kadar net. Üreten sizsiniz, onun kaymağını da siz yiy eceksiniz. Kestanenin ununu, reçelini, tatlısını, pastasını her şeyini yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak gövdemizi koyacağız bu işe, kestaneyi Beydağ'la özdeşleştireceğiz. Beydağ deyince kestane aklınıza gelecek” dedi. Soyer, kooperatif çatısı altındaki üreticilerden bu yıl içerisinde yüz ton kestane alacaklarının müjdesini de verdi.

Tunç Soyer daha sonra tek tek mahalle muhtarlarının sorunlarını, beklentilerini ve taleplerini dinledi.



Ödemiş ve Beydağ’a dört otobüs hibe edildi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  Ödemiş ve Beydağ belediyelerinin talebi üzerine, ESHOT Genel Müdürlüğü filosundan iki ilçeye hibe edilen dört otobüsten birinin anahtarını Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar'a teslim etti.

Şehit Başaran Kahraman adına park yapıldı
Soyer, Beydağ'da Büyükşehir Belediyesi'nin yem bitkisi tohumu desteği ile ekilen tarlayı da inceledi. Ardından ilçede şehit er Başaran Kahraman'ın adını taşıyan parkın açılışını yaptı. Şehidin babası Hasan Kahraman'ın da katıldığı açılışta konuşan Soyer, “Beydağ'ın, hiç birimizin unutmaması gereken bir kahraman. O nedenle onun adını yaşatmak da hepimizin boynunun borcu. Bu memlekette insanlar yataklarında huzur içerisinde yatabilsinler diye gözünü kırpmadan ölüme giden kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bu parkın, burada yaşayan gençlerimiz ve aileler için keyifli, huzurlu vakit geçirecekleri bir par olmasını diliyorum” dedi.



Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da parkı ilçeye kazandıran Başkan Soyer ve ekibine teşekkür etti. Yılmazlar, “Biz ömür boyu bu parkta şehidimizin anısını yaşatacağız” dedi.

İlçedeki program kapsamında Beydağ'da kreş açılışı da yapan Soyer, ardından Beydağ Kalesi surları ile Kaleiçi yapıların restorasyon, rekonstrüksiyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını inceledi.

PROGRAMINDA NELER VAR? 

ÖDEMİŞ’TE YOĞUN MESAİ
Perşembe günü Soyer Ödemiş’te olacak. Soyer sabah saatlerinde ilçede basın toplantısı düzenleyecek ve tarım projelerini paylaşacak. Soyer ilçede devam eden projeleri inceleyecek, STK ve kooperatif ziyaretleri gerçekleştirecek. Soyer geceyi Ödemiş’te geçirecek, Cuma sabahı Bayındır’a geçecek.

FİNAL BAYINDIR’DA
Bayındır’da once Zeytinova Mahallesi yol genişletme çalışmalarını inceleyecek olan Soyer, gün içinde İZBETON’un ilçedeki şantiyesine gidecek,  İZSU'nun hizmet binası inşaatını gezecek.  Soyer, Pazar ve esnaf ziyaretleri yaptıktan sonra CHP Bayındır İlçe Başkanlığı’nı ziyaret edecek.

 
Menemen’in Başkan Vekili Pehlivan anlattı: Nasıl bir belediye devraldı, yol haritası ne olacak?
 
Polisten kaçan 14 yaşındaki sürücü otomobil ile dereye uçtu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan duyurdu: O belediyenin vergi borcu sıfırlandı!
Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, yapılandırmayla belediyenin 11 Milyon ...
Depremzedelere Hamburg’tan yardım eli
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim depreminin ardından afetzedeler ...
Karşıyaka’da büyük 'dönüşüm’ zirvesi
Karşıyaka Belediyesi tarafından Karabağlar Belediyesi ve TMMOB İnşaat ...
 
YABO'da online hizmet dönemi
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın “hayalimdeki proje” dediği ve ...
Çiğli Belediyesi'nden enerji tasarrufu
Çiğli Belediyesi tarafından, çevre kirliliği ile mücadeleye destek vermek ...
Ekranda Efes Selçuk var!
Efes Selçuk Belediyesi,  İlham Veren Kentin tanıtımı adına yürütülen çalışmalara ...
 
Büyükşehir: 2013 yılındaki hatayı düzeltmek için gerekeni yapıyoruz
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada Menderes ilçesi Ata Mahallesi'nde ...
Büyükşehir sosyal belediyecilikte yeni yıla hızlı başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında sosyal belediyecilik konusunda ...
TARKEM'de 'UNESCO' zirvesi!
TARKEM Ocak ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri