POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
19 Haziran 2021 Cumartesi - 13:16

Yağcıoğlu Apartmanı'na ilişkin iddianame kabul edildi: İhmaller zinciri!

Merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı'na ilişkin iddianame, İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Yağcıoğlu Apartmanı na ilişkin iddianame kabul edildi: İhmaller zinciri!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 2 bloktan oluşan Bayraklı ilçesindeki Yağcıoğlu Apartmanı'nın B blokunun depremde tamamen yıkıldığı ve apartmanda 11 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

İddianamede, Dokuz Eylül ve İstanbul Teknik üniversitelerinden öğretim üyesi ve görevlilerinin katılımıyla oluşturulan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporuna yer verildi.

Söz konusu raporda apartmandan alınan beton karot numunelerinin, binanın projesinde belirtilen beton dayanım sınıfına uymadığı, bina statik-betonarme hesaplarında bodrum katın hesaplara dahil edilmediğinin belirlendiği bildirildi.

Apartmanın B blokuna ait sondaj logları incelendiğinde zemin profilinin tipik alüvyon zemin karakterinden oluştuğu, yapının karakteristik basınç dayanımının olması gerekenden düşük kaldığına işaret raporda, şunlar kaydedildi:

"Bina betonarme projesinde kısmi bodrum yapılmasına yönelik betonarme detayları bulunduğu halde bina altında betonarme projesine aykırı olarak tam bodrum yapılmış olduğu, tüm etriyelerin uçlarının bina betonarme uygulama projesi çizim paftaları ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1975) hükümlerine aykırı olarak 90 gönyeli olarak imal edildiği tespit edildi."

Raporda, apartmanla ilgili, "Projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır." ifadesi de yer aldı.

Statik proje müellifinin, statik betonarme projeye onay veren mercilerin, bina fenni mesulünün, sürveyanının, müteahhidin, tadilat ruhsatı aşamasında ve yapı kullanma izin belgesi aşamasında ruhsat ve izni düzenleyen mercilerin binanın yıkılmasında sorumlu olduğu görüşü de rapora yansıdı.

- İlk duruşma 6 Ekim'de

İddianamenin, sonuç bölümünde şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Yağcıoğlu Apartmanı'nın bodrum katının dikkate alınmayarak statik projesinin hazırlanmış olması, binada yapı malzeme özelliklerinde yetersizlikler bulunması, projede belirtilen kısmi bodrumun yapılmayarak bodrum katının tam olarak teşkil edilmesi, bodrum kat ile temel boyut ve ölçülerinin betonarme projedeki boyut ve ölçülerle uyumlu olmaması, şüphelilerin mesleklerinin ve kanunun yüklediği sorumlulukları yerine getirmemiş olması nedenleri ile Yağcıoğlu Apartmanı'nın deprem sırasında yıkıldığı görülmektedir.

Şüphelilerin 1. derece deprem bölgesi olan İzmir'de mevzuata, deprem yönetmeliğine, İmar Kanunu'nda yüklenen sorumluluklara aykırı davrandıkları, kendilerine yüklenen dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmedikleri ve bu eylemleri ile Yağcıoğlu Apartmanı'nın yıkılmasına neden oldukları, 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçunu işledikleri, depremlerin değil, binaların kanuna, yönetmeliğe, bilimsel gerçekliklere uygun olarak yapılmamasının vatandaşlarımızın ölümlerine ve yaralanmasına neden olduğu anlaşılmıştır."

Müteahhit Ş.A. ile binanın fenni mesulü O.A'nın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan cezalandırılmaları istenen iddianamede, bina inşaatı sürveyanı A.A'nın henüz yakalanamadığı, binada yapılan tadilatın sürveyanı A.A'nın ise hayatını kaybettiğinin belirlendiği ifade edildi.

İddianamede, kamu görevlilerine ilişkin dosyanın ise 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında ayrılarak Memur Suçları Soruşturma Bürosuna gönderildiği kaydedildi.

Cumhuriyet savcılığınca hazırlanan iddianame kapsamında müteahhit Ş.A. ile binanın fenni mesulü O.A, 6 Ekim'de İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.(AA)

 
İzmir'de atık su arıtma tesisleri 3 yıl içinde 68’den 93’e çıkacak
 
İzmir'de yasa dışı silah ticaretine 11 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük üreticinin zeytinyağı markalaşacak
İzmir Köy Koop Birliği ortaklarıyla beraber yeni bir zeytinyağı markası ...
Yunanistan'da cinayeti akıllı saat çözdü
Yunanistan’da evinde öldürülen 20 yaşındaki Karolain Anagnostopulu’nun ...
İzmir'deki saldırıda dikkat çeken detay: Saldırıdan 3 gün önce....
Bağlantıları soru işareti yaratan saldırganın üç gün önce HDP binasına ...
 
AK Parti binasına molotoflu saldırı
Diyarbakır’ın Hani ilçesinde AK Parti Hani ilçe binasına molotoflu saldırı yapıldı.
17 ilde FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon
İstanbul merkezli 17 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı ...
İzmir'de 55 kaçak göçmen kurtarıldı
Dikili, Foça ve Çeşme ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
 
Mali müşavir ofisinde ölü bulundu
Konak ilçesinde, kendisinden haber alınamayan mali müşavir Tülay Keseli ...
Valilik'ten 'deliller karartıldı' iddiasına açıklama
İzmir'deki HDP İl binasında Onur Gencer tarafından öldürülen Deniz Poyraz ...
Saldırı kurbanı Deniz Poyraz için son görev
İzmir'deki HDP İl binasında Onur Gencer tarafından tabancayla vurularak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri