POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
19 Ağustos 2022 Cuma - 15:30

Yerle bir olan Buca Cezaevi için mahkeme kararı: Yıkım iptal!

Buca Cezaevi geride kalan yıl çıkan kararın ardından yıkılmıştı. İzmir Barosu asbest önlemleri alınmadığı gerekçesiyle yıkım faaliyetleri için durdurulması dava açmıştı. Yıkımın durdurulmasına ilişkin herhangi bir karar vermeyen mahkeme, ancak yıkım işlemi tamamlandıktan sonra davanın kabulüne ve ihale işleminin iptaline karar verdi.

Yerle bir olan Buca Cezaevi için mahkeme kararı: Yıkım iptal!

GERÇEKİZMİR - Kent gündemini yıllarca meşgul eden Buca Cezaevi geride kalan yıl çıkan kararın ardından yıkılmıştı. 

Süreçte İzmir Barosu asbest önlemleri alınmadığı gerekçesiyle yıkım faaliyetleri için durdurulması dava açmıştı. Yıkımın durdurulmasına ilişkin herhangi bir karar vermeyen mahkeme, ancak yıkım işlemi tamamlandıktan sonra davanın kabulüne ve ihale işleminin iptaline karar verdi.

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada yargı sürecine ilişkin olarak detaylı bilgilendirmede bulunuldu. 

Açıklamada, "İzmir Barosu tarafından açılan davada; ihalenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na, İhale Hukukunun temel ilkelerinden Rekabet İlkesine, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56'ncı maddesine, Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğin 16'ncı maddesine, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin 25'inci maddesine, Çevre Kanunu'na ve Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil ettiği, şartname ile ihaleye katılımın daraltılmak suretiyle rekabet ilkesine aykırı davranıldığı, ihalede yıkım işi verilen firmanın hurda karşılığı yıkım işi şartnamesine aykırı olarak çevrenin korunması (asbest, gürültü, çevre kirliliği vb.) hususunda gerekli özeni göstermediği ve derhal yıkım işlemine başladığı, imalatında asbest kullanıldığı sabit olan ihale konusu yıkım işinde teknik şartnamede asbestli yapıların yıkılmasına yönelik tedbirlere yer verilmediği, yıkımın bu haliyle gerçekleşmesi halinde cezaevi çevresinde ikamet edenlerde ve bu yıkımda çalışacak işçilerde serbest asbest liflerine maruz kalınması neticesinde çeşitli hastalıkların doğacağı ileri sürülmüştü" ifadelerine yer verildi. 

MAHKEME: ASBESTLİ YAPILARIN YIKIMI ÖZEL BİR NİTELİK TAŞIR! 
Baro'dan yapılan açıklamaya göre asbestli yapıların yıkımı işinin özel bir nitelik taşıdığı ve bu hususta dikkat edilmesi gereken kuralların daha ayrıntılı düzenlendiğini ifade eden İzmir 2.İdare Mahkemesi; kararında, “Gerek çalışanların gerekse kamu sağlığının doğrudan ve ciddi düzeyde olumsuz etkileneceği dikkate alındığında, yıkıma başlamadan önce yıkım izni alınması gerektiğine veya yıkıma başlanılmadan önce asbestli imalatın var olup olmadığı, varsa asbest içeren imalatlar için asbestin türünü, miktarını ve yerini belirlemeye yönelik envanter çalışması yapılmasının zorunlu olduğu, asbest ve diğer benzeri tehlikeli atıkların diğer atıklardan ayrı ve buna münhasır personel ve ekipmanlarla ayrıştırılması zorunluluğunun anılan mevzuatta yer aldığı halde, bu hususlara ilişkin olarak uyuşmazlık konusu ihaleye ait idari şartnamede yer verilmediği görülmektedir” ifadelerine yer vererek ihaleyi iptal etti.

"KRİTİK BİR KARAR" 
İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Şefika Yıldırım Sert tarafından yapılan değerlendirmede, kararın ihaledeki hukuksuzluğu tescil etmesi açısından sevindirici olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi: Maalesef adalet yine geç geldi. Dava dilekçesinde ortaya koyduğumuz hususlar tümüyle yaşam hakkıyla ilintili olmasına ve yıkım sürecinin kontrolsüz  biçimde başlatıldığına ilişkin tüm delilleri sunmamıza rağmen yıkım tüm hızıyla sürmüş ve tamamlanmıştır. Bu olay bir kez daha göstermiştir ki; yargı sistemindeki hantallık hukuksuzluğun ve özellikle idarenin hukuka aykırı eylemlerinin payandası olmaktadır. Talebimize ve ortaya koyduğumuz tüm delillere rağmen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmediğinden, ihale ile öngörülen yıkım kararı uygulanmış ve yıkım işlemi sonuçlanmıştır. Deyim yerindeyse yargı bir kez daha hukuksuzluğa yenik düşmüştür.  Temennimiz iki yönlüdür; birincisi, idarenin bundan sonra bu tür eylem ve işlemlerinde hukuka uygun davranması, oldu bitti yaratmadan, öncelikle halk sağlığı ve kamu yararını düşünerek hareket etmesi, ikincisi ise idarenin hukuka aykırı eylemleri konusunda tek güvence olan yargının daha hızlı çalışması ve özellikle de yaşam hakkı ile ilintili konularda, uygulandıktan sonra iptali mümkün olmayan işlemler yönünden yürütmenin durdurulması kararlarında daha titiz ve hızlı davranmasıdır.  Son olarak; mahkemenin asbestli binaların yıkımına dair kararı, son derece kritik ve sonrası için emsal oluşturacak bir karardır. Her ne kadar ihaleyi alan firma tarafından yıkım gerçekleştirilmişse de kararın kesinleşmesi ile birlikte sorumlular hakkında hukuki ve cezai süreci devam ettirmekte kararlıyız...

 
Erdoğan'dan YSK'ya 'Kılıçdaroğlu' çağrısı!
 
Bakan Kirişçi ve Yıldırım'dan İzmir'de çiftçi zirvesi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
S.Nazik Işık 22 Ağustos 2022 Pazartesi 23:30

Bir kez daha “geç gelen adalet adalet değildir”! Buca cezaevi yıkımı bitmiş, asbest Buca’ya yayılmış, mahkemenin kararının bir anlamı kalmamış. Kararın üstüne bir bardak su içelim! Yazık bize! izmir Barosunun emeğine. Asbestten etkilenecek Bucalılara. Yıkımda çalışan işçilere. Yazık ki ne yazık!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balkondan gelen katliamın perde arkası: Boşanma davası açtığı için!
Karabağlar ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Berivan Uslu (32) ile kayınpederi ...
Okla vurulan leyleğin göç yolculuğu: Türkiye detayı!
Çekmeköy'de bir leyleğin boynuna ok saplandığı görüldü. Leylek itfaiye ...
İnternet haber siteleri için yeni yol haritası
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İnternet Siteleri Komisyonu Ağustos ayı toplantısını ...
 
Göztepe taraftarı Barış'ın öldüğü kazada sürücüye tahliye!
Karaburun ilçesinde, yolun karşısına geçmeye çalışan, Göztepe taraftarı ...
Metan gazı faciası: 3 kardeş hayatını kaybetti
Samsun'da sulama göletinin vanasını açmak için indiği drenaj kuyusunda ...
Derya Büyükuncu için istenen ceza belli oldu
Corona virüs olduğunu açıkladığı tarihlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Mahmutyazıcıoğlu cinayetinde 3 tahliye kararı!
Beşiktaş eski yöneticisi ve Ece Erken'in eşi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu'nun ...
Yeni TSK atama kararnamesiyle Ege Ordu Komutanı da değişti
Ege Ordu Komutanı Orgenaral Ali Sivri, 1.Ordu Komutanlığı'na atanırken, ...
Zehir tacirleri jandarmaya ateş açtı: 1 astsubay yaralı
Bayındır ilçesinde, jandarmanın yaptığı uyuşturucu operasyonunda, şüphelilerin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri