POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
15 Nisan 2021 Perşembe - 10:56

Yoğun bakım komada: ''Yataklar sadece vefatla boşalıyor''

Normalleşme adımları ve varyant etkisiyle vaka sayılarında yeni bir patlama yaşanırken, yatak doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde olduğu İzmir’de yoğun bakımlar kabusu yaşıyor. Bir doktor son durumu, “Bir yatak sadece vefat eden hastadan sonra temizlenirken boşalıyor” sözleriyle anlattı.

Yoğun bakım komada:  Yataklar sadece vefatla boşalıyor

Koronavirüs salgını Türkiye’ye ve dünyaya 1 yılı aşkın süredir kabus dolu günler yaşatıyor. Virüsün uğradığı mutasyonlar sonucu ortaya çıkan varyantlar yeni ve şiddetli bir dalga doğururken, ülkemizde de atılan normalleşme adımlarının da etkisiyle rekor can kaybı ve vaka sayılarına neden oldu. Risk haritasında kırmızı renkte bulunan İzmir’de de durum ülkeden farklı değil... Kentte salgının dördüncü piki yaşanırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde olan şehirler arasında İzmir’i de saydı. Bu korkutucu veri ışığında İzmir’de büyük bir hastanenin yoğun bakım servisinde görevli doktorun anlattıkları durumun vahametini gözler önüne serdi.


İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre serviste boş yatak olmadığını ve hastaların sıra beklendiğini söyleyen hekim, hasta seçmeye başladıklarını da açıklarken durumu, “Bir yatak sadece vefat eden hastadan sonra temizlenirken boş kalabiliyor ne yazık ki” sözleriyle özetledi. Yeni varyantın hastalar üzerinde yarattığı yıkımı detaylandıran hekim ayrıca sağlık çalışanlarının ayda 330 saate varan mesainin altında yaşadığı tükenmişliği de çarpıcı örneklerle dile getirdi.

HİÇ BOŞ YATAK YOK
Atılan normalleşme adımları sonrasında vaka sayılarında yaşanan artışın yoğun bakım servislerine de yansımaya başladığını söyleyen doktor, “İzmir’de yaşanan depremin ardından ciddi bir vaka artışı olmuştu. Yılın ilk iki ayında vakalar biraz azaldı. ‘Aşı da geliyor acaba azalarak bitecek mi?’ derken Mart ayıyla başlayan süreçte gelinen nokta yine tam kapasite çalışan Kovid-19 yoğun bakımları oldu! Daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine hiç boş yatak yok. Yine sürekli yatış bekleyen hastalar mevcut. Kovid-19 yoğun bakımlarında yatan hastaların bakımları çok zor. Hastalarla ilgilenirken sürekli özel ekipman ve tulumlar giyip çıkarmak gerekiyor. Hepimizin yüzünde, kulak arkalarında yaralar oluştu” dedi.

HASTA SEÇMEYE BAŞLADIK
Yoğun bakım servisinde yer olmadığı için serviste bekletilen ve bu sebeple hayatını kaybeden hastalar olduğunu dile getiren doktor, “Yaşanan yoğunluktan dolayı ‘hasta seçme’ noktasına gelindi mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Yoğun bakımlarda yer kalmadığı ve servislerde yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların yatak beklediği bir gerçek. Serviste yoğun bakım yeri beklerken hayatını kaybeden hastalar mevcut. Mutasyonlu vakaların arttığı şu dönemde hastaların çok daha ağır klinik seyirleri var ve uzun süredir yoğun bakımdan hasta taburcu edemiyoruz maalesef. Yoğun bakıma hasta kabulünde daha çok fayda görebileceğini düşündüğümüz, iyileşme şansı olan hastaları seçmeye çalıştığımız bir gerçek.  Bu konuda ilerleyen dönemde vaka sayıları artarsa yaşlı ve ciddi ek hastalığı olanların yoğun bakıma kabulü biraz gecikebilir.”

BOŞALAN YATAKLAR HEMEN DOLUYOR
“Günde ortalama 1 ila 3 hastayı kaybediyoruz” diyen doktor, boşalan yatakların ise hemen olduğunu söyleyerek, “Yatak kapasitesine bakıldığında bu oran günlük yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 15 arasına tekabül ediyor. Bir yatak sadece vefat eden hastadan sonra temizlenirken boş kalabiliyor ne yazık ki” dedi. Mutant virüsün gölgesinde hastalığın şiddet seyrine dair ön cepheden izlenimlerini paylaşan hekim, “Mutant virüsün arttığı gerçek. İlk başlarda nadir görülüyordu ancak doğal olarak o da yayılmaya başladı ve pandeminin ilk dönemine göre daha ağır bir gidişat var. Çoğu hasta nefes açlığı çekiyor. Dakikada 40-50’ye varan solunum sayıları oluyor. Bunun ne kadar zor olduğunu anlamak için sadece birkaç dakika bu hızda solumanız yeterli. Bu hastalar tüm günü böyle geçiriyor. Zaten bir süre sonra entübe olup solunum cihazına bağlanıyor ve bu aşamaya geldikten sonra iyileşme sağlanan hasta oranı en iyi ihtimalle yüzde 10’dur” ifadelerini kullandı.

UYKU BİZE LÜKS
Yoğun bakımlarda yaşanan yoğunluğun sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve psikolojilerine etkisinden bahseden doktor, şunları anlattı: “Psikolojik olarak artık söylenecek söz kalmadı. İnsanlar tutkuları ve çıkarları uğruna salonları binlerce kişiyle dolduruyor. İzmir’de de bu tür faaliyetler gerçekleşti ve kısa süre sonrasında vaka sayısı daha da arttı. Bu tesadüfle açıklanamayacak bir tablo... Fizyolojik olarak durumumuz pandemi öncesinde çok kötüydü, şimdi de çok kötü. Ayda 330 saate varan çalışma saatleri insani değil. Günde 11 saat demek bu! Her bir gününüzün yarısını yoğun bakımda geçirdiğinizi düşünün. İdeal uyku süresi için 8 saat denir genelde ama bizler bu lükse sahip olamıyoruz. Günün 8 saati de uyusan 5 saat kalıyor bize. Bu 5 saati hobilerimize mi ayıralım yoksa ailemizle mi geçirelim? Bu çalışma şartlarına rağmen bizler işimizin başındayız. Hiçbir hastamızı gerekli tedaviden mahrum bırakmadan başımız dik çalışmaya devam edeceğiz.” (Çağla Geniş /İlkses Gazetesi)

 
Gediz Deltası'nda kritik program başladı
 
Can dostların 5 yıldızı yuvası sonbahara hazır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakalar düşmezse hangi tedbirler alınacak?
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 2 haftalık kısmi kapanma sürecinde öncelikli ...
Ramazanda güvenli gıda için dikkat edilmesi gerekenler
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ...
Bakan Koca açıkladı: Aşı ikna timleri geliyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşları aşı yaptırmaya ikna etmek amacıyla ...
 
Son 24 saatte 279 can kaybı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Bakan Koca vaka artışında öne çıkan illeri açıkladı!
Corona virüsle mücadelede 100 bin nüfusta vaka oranı en çok artan ve azalan ...
Aşı israfı riskine karşı yedek liste önerisi!
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, aşı randevusuna gidilmemesi ...
 
İzmirli bilim insanı virüsü 48 saat içinde yok edecek ilaç üzerinde çalışıyor
İzmirli bilim insanı Dr. Serhat Gümrükçü'nün, ABD'deki bir enstitüde gerçekleştirdiği ...
425 bin eğitimciye aşı müjdesi!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul ve okul öncesi kurumlarda çalışan ...
Son 24 saatte vaka sayısı 60 bin sınırında
Sağlık Bakanlığı 13 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri