POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar!
İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar!
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihi belli oldu
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
25 Ocak 2021 Pazartesi - 10:41

Yoğun bakımda boş yatak sevinci!

Salgınla mücadelede alınan kısıtlama kararları sonrası kara tabloda yaşanan düşüş yoğun bakım ünitelerine de yansıdı. Serviste görev yapan doktor son durumu, “Kısıtlama öncesi birimde 45 olan hasta sayısı 15’lerde seyrediyor. Boş yatak görmek bizleri mutlu ediyor” sözleriyle anlattı.

Yoğun bakımda boş yatak sevinci!

Koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle, yaklaşık 2 ay önce sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden başladı. Bunun yanı sıra restoranlar da yalnızca paket servis hizmeti verdi. Vatandaşların toplu şekilde bulunduğu ortamlarda ise kişi sayısı sınırlaması ve HES kodu zorunluluğu gibi pek çok kural uygulandı. Alınan önlemler sayesinde ölüm ve vaka sayılarında her geçen gün düşüş yaşanırken, sevindiren tablo yoğun bakım ünitelerine de yansıdı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre salgınla mücadelede en ağır yükü taşıyan sağlık çalışanları vaka sayılarında yaşanan düşüşle birlikte biraz olsun rahatlarken, İzmir’de büyük bir hastanenin yoğun bakım servisinde görev yapan Doktor, “Kısıtlamadan sonra vaka sayılarında ciddi bir düşüş gördük. Şu an hastanemizin yoğun bakımındaki hasta sayısı 15 civarında seyrediyor. Kısıtlama öncesinde bu sayı 45’lere kadar çıkmıştı. Ağır hasta sayısı da hasta sayısındaki düşüşle birlikte azaldı. Birkaç ay önce servisleri yoğun bakım gibi kullanırken, şu an yoğun bakımda boş yatak görmek bizleri mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

BOŞ YATAK GÖRMEK BİZLERİ MUTLU EDİYOR

Yaklaşık 2 ay önce alınmaya başlanan tedbirlerin yoğun bakımların yatak kullanım oranlarına çok olumlu bir şekilde yansıdığını vurgulayan Doktor, “Kısıtlamadan sonra vaka sayılarında ciddi bir düşüş gördük. Öncesinde yoğun bakımlar yetmezken ve servisler yoğun bakım gibi çalışırken, yasaklardan sonra hem servisteki hem de yoğun bakımdaki hasta sayısında çok ciddi düşüşler görmeye başladık. Şu an hastanemizin yoğun bakımındaki hasta sayısı 15 civarında seyrediyor. Kısıtlama öncesinde bu sayı 45’lere kadar çıkmıştı. Birkaç ay önce servisleri yoğun bakım gibi kullanırken, şu an yoğun bakımda boş yatak görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

ADETA BİZE ‘NEFES’ OLDU

Vaka sayılarında yaşanan düşüşün kendilerine adeta ‘nefes’ olduğunu söyleyen Doktor, “Yaşadığımız son pikte çalışma şartlarımız çok ağırlaşmıştı. Yoğun bakımdaki Kovid-19 hastaları ‘ARDS’ dediğimiz çok ciddi ve ölümcül bir solunum yetmezliği tablosunda oluyor. Bakımı tedavisi oldukça zor... Sadece bununla da kalmıyor... Yoğun bakım yatış sürecinde komplikasyonlar da gelişiyor. Bunlarla da başa çıkmak gerekiyor. Hasta sayısının azalması bizlerin iş yükünü bir nebze azaltsa da pandemi öncesi döneme göre hala artmış bir iş yükü söz konusu” ifadelerini kullandı.

AĞIR HASTA SAYISI AZALDI

Vaka sayılarındaki düşüşe paralel olarak ağır hasta sayısında da bir azalma olduğunu kaydeden doktor, ön cepheden hastalığın şiddet seyrini şöyle anlattı: “Ağır hasta sayısı da hasta sayısındaki düşüşle birlikte azaldı. Bu konuda virüsün patojenitesini mi yitirdiği yoksa bulaşan kişi azaldığı için mi böyle olduğunu bilmiyoruz. Bulaş azalmasının mutlak payı var... Maske takmanın yaygınlaşması sonucu özellikle KOAH ve astımı olan hastalarda bu mevsimde ortaya çıkan atakların ve enfeksiyonların da azaldığını gözlemliyoruz. Yine de hala çok ağır seyreden hastalar var. Bu durum hastanın ek hastalıkları genetik yapısı ve karşılaştığı viral yükle de alakalı biraz.”

REHAVETE KAPILMAMAK GEREKLİ!

Düşen vaka sayısı ve yoğun bakım doluluk oranlarının salgınla mücadelede bir rehavete neden olmaması gerektiğinin altını çizen doktor, temizlik, maske ve mesafe gibi önlemlerde gevşeme olmasının salgının yeniden yüksek rakamlara hızla tırmanmasına neden olabileceği hatırlatarak, “Maske takmaya ve sosyal mesafeye uymaya devam etmek gerekiyor. Yasakların faydasını gördük. Ama sırası gelenler mutlaka aşı olmalı. Bu hususlara dikkat ettikten sonra salgın zamanla azalacak ve bir süre sonra ortadan kalkacak diye umuyoruz. Burada toplumun her bir bireyine büyük rol düşüyor” şeklinde konuştu. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
8 yıl yoğun bakımda kalan Zişan'dan acı haber
 
İzmir'deki cinayette 6 ay sonra kritik gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'den 6 buçuk milyon doz Sinovac aşısı daha geldi
Çin'den sipariş edilen Sinovac aşısının ikinci sevkiyatının ilk bölümü ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Ocak 2021 günlük corona virüs tablosunu ...
Bakan Koca açıkladı: 6,5 milyon doz aşı geliyor!
Sağlık Bakanı Koca, "İnaktif aşıların 10 milyon doz olan 2. sevkiyatının ...
 
İyileşen ve aşılananlar yeniden hastalanabilir mi?
Birbiri ardına ortaya çıkan coran avirüs mutasyonları, salgın endişesini ...
Bakan Koca açıkladı: İllere göre aşı dağılımı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Türkiye’deki Covid-19 ...
Rus corona virüs aşısı Türkiye'de üretilecek
Rusya, corona virüs aşısı Sputnik-V'in Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandığını açıkladı.
 
Sosyal Yaşam Kampüsü’nde ilk doz aşılar yapıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü Huzurevi’nde 400’e yakın ...
Hamilelik sigortasına ilgi yüzde 300 arttı
Koronavirüs salgınında hamilelik sigortasına talep yüzde 300 arttı. Sigortacı ...
Bilim kurulu üyesinden sömestr uyarısı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sömestr tatili ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri