POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
24 Mart 2022 Perşembe - 09:28

Yoksulluğun çocuk yüzü: Boş beslenme çantaları!

Derin Yoksulluk Ağı’na peş peşe gelen zamlarla büyüyen ekonomik krizin en acı sayfaları takılıyor. Saha çalışmalarında öne çıkan yıkımın yürekleri dağlayan örneklerinden biri de boş beslenme çantaları: “Hiç yoktan iyidir diye yanına su koyuyorum...”

Yoksulluğun çocuk yüzü: Boş beslenme çantaları!

“Çocuğu sabah okula kaldıramıyorum, gitmek istemiyor. Okula yemeklik koyarsan giderim diyor, yok, ne yapayım da ne koyayım?”

“Hiç yoktan iyidir diye pet şişesine su dolduruyorum, yanına su koyuyorum.”

“Geçenlerde oğlumu bir hafta okula gönderemedim. Çünkü evde beslenme çantasına koyabileceğim hiçbir şey yoktu.”

Bu cümleler, yoksullukla ilgili çalışmalar yürüten ve araştırmalar yapan Derin Yoksulluk Ağı’ndan Şevval Şener’in yoksulluğun derinliğini gösteren çarpıcı örneklerinden birkaçı...

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre başta gıda ve enerji olmak üzere hemen her alanda yapılan zamlar en fazla dar gelirli aileleri vuruyor. Çocuklarının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan aile sayısı giderek artarken, yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkileri ise önlenemez biçimde derinleşiyor. Ekonomik yoksunluk sebebiyle okula giden çocuklarına harçlık veremeyen aileler, boş beslenme çantalarına baktıkça eziliyor.

OKULDAN KOPMUŞ DURUMDALAR

Yoksulluk ile çocukların eğitimi arasındaki ilişkiye değinen Derin Yoksulluk Ağı’ndan Şevval Şener, “Derin yoksulluk yaşanan evlerde en öncelikli ihtiyacın ne yazık ki gıdaya, içme suyuna, bebek bezine erişime dönüşmesi, eğitim, sağlık, barınma, güvenli bir işte çalışma gibi hakların geri plana itilmesi demek. Yoksulluğun nesilden nesile devredildiği bu hanelerde eğitime devam için ayrılan kaynak da lüks olarak görülüyor. Örneğin, takip ettiğimiz 5 çocuklu bir hanede tüm çocuklar okula devam ediyor, baba seyyar satıcılık yapıyordu. Baba ileri derece kansere yakalandığında ve evin tüm gelir kaynağı kesildiğinde, hem evin ihtiyaçları hem de tedavi süreci için ailenin ilk yaptığı şey en büyük çocuğu okuldan alıp mahallede bir berbere çırak olarak vermek, diğer çocuğu da günlük işler yapmaya göndermek oldu. Artan zamlar, enflasyon, pandemi ve yoksulluğun derinleşmesi ile birlikte birikim yapmayı geçiyorum günlük ihtiyaçları bile karşılamak artık mümkün değil. Günlük geliri kaybetmek veya günlük gelirin düşmesi demek, hanede daha çok kişinin gelir elde etmek için çalışması demek. Yaptığımız araştırmaya göre hanelerin yüzde 13’ünde çocuklar da çalışmak zorunda kalıyor. Takip ettiğimiz hanelerde ya da mahalle ziyaretlerinde görüyoruz ki pandemi öncesi şartlarda dahi yoksulluk ve sosyal dışlanmaya bağlı nedenlerle okulu bırakma riski olan çocuklar, pandemi ve ekonomik krizin etkileri ile birlikte okuldan kopmuş durumda. Uzaktan eğitim sürecinde zaten dijital eşitsizlik nedeni ile eğitime devam edemeyen çocuklar, yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte süreç içerisinde okuldan kopmuş durumda” dedi.

YOKSULLUK DÖNGÜSÜ

Ailelerin hem okul kaydı sürecinde hem de sonrasında eksik malzemeler sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Şener, “Yüz yüze eğitim başlayacağı zaman pek çok kişi çocukların üniforma, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri gibi ihtiyaçları için bize ulaştı. Ne yazık ki üniforması yok diye ilk hafta eve geri gönderilen çocuklar oldu. Aileler okuldan istenen malzeme listelerini alamadılar. Mahallede marketlere gelen ‘ucuz’ okul çantası için anneler gitti kapıda bekledi. Hem okul kaydı süresince hem de sonrasında eksik malzemeler nedeniyle pek çok sorun yaşadılar. Görüştüğümüz kişiler gönderdiğimiz gıda desteğini çocuklara beslenme hazırlamak için kullandığını, evin ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söylüyor. Hasta diye okuldan eve geri gönderilen çocukların kahvaltı yapmadan ve beslenmesi olmadan okula gittiğini ve yetersiz beslendiğini biliyoruz. Aynı şekilde öğrenme güçlüğü nedeniyle özel eğitime yönlendirilen çocukların da ‘öğrenme güçlüğünün’ yetersiz beslenme ile ilgisi olduğu düşünüyoruz. Tüm bu nedenler çocukların okulu bırakma riskini de artırıyor. Derin yoksulluk yaşanan hanelerde görüştüğümüz ebeveynlerden kadınların yüzde 50’si okur yazar değilken, bu oran erkekler için yüzde 42. Hanelerin yüzde 70’inde en az ilkokul mezunu bir yetişkin bulunmuyor. Harika bir eğitim sistemimiz olmasa dahi temel eğitimi tamamlamanın kişilerin bireysel gelişimi ve özgürleşmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Okul akademik öğrenmenin dışında çocukların akranlarıyla bir araya geldiği, arkadaş edindiği, sosyal ilişkiler kurduğu ve bağımsızlaştıkları güvenli bir alan. Okuldan kopmanın ise çocukların çalışması, çocuk yaşta evlendirilmesi, yoksulluk döngüsünden çıkamaması, gelecekte güvenli istihdam olanaklarına erişememesi, kronik bir sosyal dışlanma ve ayrımcılığa maruz kalması gibi riskleri doğurduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR HAFTA OKULA GÖNDEREMEDİM ÇÜNKÜ...

Çocuğunun okul ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini söyleyen 43 yaşındaki Esma Gençoğlu da “Eşim inşaatlarda çalışıyor. Geçenlerde iş kazası geçirdi, bacağı parçalandı. Birkaç gün evde istirahat etti. Ama telefon geldi yeni bir iş için. Paraya ihtiyacımız olduğu için mecburen gitti. Genelde domates, biber kavurup yiyoruz. Bazen çorba... Bazen de aç kalıyoruz! Çocuğuma sevdiği yemekleri pişiremiyorum. Geçenlerde oğlumu bir hafta okula gönderemedim. Çünkü evde beslenme çantasına koyabileceğim hiçbir şey yoktu” dedi.

SAĞLIKLI BESLENME İMKANI SAĞLANMALI

Yaşanan krizin öğrencileri derinden etkilediğini belirten Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise, “Ekonomik kriz öğretmen ve öğrencileri derinden etkiliyor. Okullara ulaşım fiyatları hem toplu taşımada hem de servis ücretlerinde çok fazla yükseldi. Asgari ücretin yarısı 2 çocuklu bir ailenin servis parasına gidiyor. Okullarda çocuklarımızın yemek, su gibi ihtiyaçlarını karşılamak bile başlı başına bir kalem oluşturmaya başladı. Aldığımız duyumlara ve bize yapılan şikayetlere baktığımızda birçok öğrencinin okulda yemek almaya bile parasının olmadığı yönünde. Öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimleri için kitap almak araştırma yapmak için internete ulaşmak sinema tiyatroya gitmesi gibi temel işler bile lüks tüketim olarak görülüyor. Çocuklarımız, öğrencilerimiz bu toplumun aynasıdır. Okullarda temel ve sağlıklı beslenme imkanları sağlanmalı. Öğrencilerin bilgiye ve sanata ulaşım araçları ücretsiz ve yaygın olarak onlara sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu. (Çağla Geniş /İlkses Gazetesi)

 
Menemen'de 'hayata zaman tanı' seferberliği!
 
Terör örgütü PKK üyesi İzmir'de otoyol gişesinde yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de tarihi eser operasyonu: Lahit ele geçirildi!
Ödemiş ilçesinde düzenlenen operasyonda tarihi eser niteliğinde olduğu ...
Instagram ve Facebook'a erişim sorunu var mı? Bakanlıktan açıklama
Bazı kullanıcılar, sosyal medya platformları Instagram ve Facabook'ta ...
İzmir'deki vahşette kan donduran itiraf!
İzmir'de, üzerine kaynar su dökülüp, 3 gün işkence yapıldıktan sonra boğularak ...
 
15 yıldır topladığı kırıntılarla kuşları besliyor
İzmir'de bir fırında çalışan hamur ustası Akın Adsız (30), ekmek kesimi ...
Zeynep Vural davasında o rapor beklenecek!
Zeynep Vural'ın boğularak öldürülmesiyle ilgili annenin tutuklu, baba ...
'Haremlik-selamlık' talimatı veren müdür için karar!
Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki Mithatpaşa Ortaokulu'nun müdürü Haydar ...
 
İzmir'de utanç davası: O babaya 78 yıl 9 ay hapis!
Gaziemir ilçesinde kızı E.Ö.'ye (16) 9 yıl boyunca cinsel istismarda bulunduğu ...
Platformdan Çeşme Projesi'ne 11 maddelik itiraz açıklaması!
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un peş peşe yaptığı sunumların ardından ...
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na BM onuru!
İzmir'den 30 ülkeye yayılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu başlatan Sema ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri