POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Süper Lig'den düşen ilk takım belli oldu!
Süper Lig'den düşen ilk takım belli oldu!
Şimşek, IMF genel müdür yardımcısıyla görüştü
Şimşek, IMF genel müdür yardımcısıyla görüştü
Dolmabahçe'de Erdoğan-Haniye görüşmesi
Dolmabahçe'de Erdoğan-Haniye görüşmesi
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
30 Ocak 2023 Pazartesi - 18:13

Yorgancılar'dan çarpıcı çıkışı: Vasfını yitirmiş tarım arazileri sanayiye açılsın!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Sorunun çözümü için tarım yapılma vasfını kaybetmiş tarımsal araziler var. Tarımın yapılma imkanı ortadan kalkmış. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz buralar tarım arazisi deniliyor. Ancak böyle bir durum yok. Buralarda tarım yapılmıyor. Biz de ısrarla tarım arazisi olmayan, tarım yapılmayacak alanların sanayiye açılması lazım” diye konuştu. 

Yorgancılar dan çarpıcı çıkışı: Vasfını yitirmiş tarım arazileri sanayiye açılsın!

GERÇEKİZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ocak ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu idaresinde İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis salonunda gerçekleştirildi.

Oturuma EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın arazi çıkışı damga vurdu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Sorunun çözümü için tarım yapılma vasfını kaybetmiş tarımsal araziler var. Tarımın yapılma imkanı ortadan kalkmış. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz buralar tarım arazisi deniliyor. Ancak böyle bir durum yok. Buralarda tarım yapılmıyor. Biz de ısrarla tarım arazisi olmayan, tarım yapılmayacak alanların sanayiye açılması lazım” diye konuştu. 

"TARIM ARAZİLERİ SANAYİYE AÇILMALI"
İzmir’de sanayi yatırımı için arazi bulunamadığını söyleyen Yorgancılar, tarımsal vasfını kaybetmiş tarım arazilerinin sanayi yatırımına açılması gerektiğinin altını çizdi.

İzmir’de şu anda 1 milyon dönüm araziye ihtiyacı olan bir sektörün olduğunu belirten Başkan Yorgancılar, “Arazi bulunamama sorunu sadece bize özgü değil. Tüm Türkiye’de bu sorun yaşanıyor. Ama biz bu işin çözümü için sorunumuzu Kasım ayı EBSO meclisinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e ilettik. Arsa konusu İzmir’in en büyük sıkıntıların başında geliyor dedik. Genel olarak baktığımızda ise İzmir’in en önemli sıkıntıların başında şahıs arazisi ağırlıklı bir yapı var. Bu durum bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Ben dediğim gibi bu konuyu büyükşehir başkanımızla konuştum. Bize alternatif yerler gösterdiler ama bize gösterilen arazi alanları çok küçük. Araştırmalarımız devam ediyor. Mesela sadece bir sektörün 1 milyon dönüm araziye ihtiyacı var. Bu arazi bulunduğu zaman yatırımı hazır. Bunu üzülerek söylüyorum ama bu sıkıntı Türkiye’nin her yerinde var. Sorunun çözümü için tarım yapılma vasfını kaybetmiş tarımsal araziler var. Tarımın yapılma imkanı ortadan kalkmış. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz buralar tarım arazisi deniliyor. Ancak böyle bir durum yok. Buralarda tarım yapılmıyor. Biz de ısrarla tarım arazisi olmayan, tarım yapılmayacak alanların sanayiye açılması lazım” ifadelerine yer verdi. 

KREDİ İSYANI! 
Firmaların krediye erişimde yaşadığı sıkıntılara da dikkat çeken Yorganıclar, “Uzun bir zamandır kredilerde karşımıza üç konu çıkmaktadır. Birincisi istediğin miktarda kredi temin edilememektedir. İkincisi alınan kredi faizi, politika faizinin çok üstünde ve maliyetli olmaktadır. Üçüncüsü de kredinin vadesidir. Kredi/mevduat oranına baktığımızda; 3 sene önce yüzde 120’lerde iken, bugün yüzde 88’lere geriledi. Sonuçta da özsermayesi yetersiz, teşvik kapsamında yatırımı olmayan ve ihracat yapamayan firmaların krediye ulaşmasındaki zorluklar, çarkların dönmesini güçleştirmektedir. Kredi kullanımındaki sınırlayıcı düzenlemeler ve mevzuat değişikliklerinden dolayı, ticari kredilere ulaşım her geçen gün zorlaşmaktadır. Krediler kadar önemli bir konu da reel kurların düzeyidir. TL’nin döviz karşısında aşırı değerlenmesi de, eksik değerlenmesi de sanayimize ve ekonomimize zarar vermektedir. Bu nedenle, para ve kur politikalarımızın TL’nin değerini; ihracatı veya ithalatı yapay/geçici olarak artırmasına neden olmayacak düzeyde yani gerçekçi değerde tutması gerekmektedir. Dolar/TL Eylül ayında 18.28, Aralıkta 18,64 iken Ekim-Aralık döneminde TÜFE ortalama yüzde 2,67’dir. Aylardır devam eden Dolar üzerindeki baskı, ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. 4 aylık oluşan enflasyon artışı hesabına göre; Dolar kurunun 20-21 TL civarında olması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

 
İzmir'de CHP'den İYİ Parti'ye 'hayırlı olsun' ziyareti!
 
İzmir dahil 5 il için 'zirai don' uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan önemli ilaç temini açıklaması!
Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretiminin artırıldığını açıklayan ...
''Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında indirim olabilir''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Serbest piyasadan elektrik ...
Konutta 80 bin mükellef radara takıldı!
Gayrimenkul sektöründe kira geliri elde edenlere ve emlakçılara yönelik ...
 
Açlık sınırı zamlanan asgari ücreti geçti!
TÜRK-İŞ ocak ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırının aylık 8 bin ...
Adnan Menderes Havalimanı'nda 2022 raporu: Yolcu sayısı 10 milyona dayandı
Adnan Menderes Havalimanı, geçtiğimiz yıl, iniş-kalkış yapan 69 bin 380 ...
"Malezya’ya ihracatta yeni hedef 1 milyar dolar"
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2023 yılının en büyük ticaret heyeti organizasyonunu ...
 
Zam isyanı: 3 bin özel okul kapanabilir!
Özel okul zamlarından hem veliler hem de okullar şikayetçi. Türkiye Özel ...
Yeni gelişme: EYT pazartesi günü Meclis'te!
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, pazartesi günü EYT ...
TOBB Başkanı İzmir'de konuştu: AB'ye 'vize ve taşıma kotası' çağrısı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Vize konusu (AB) iş dünyası için son ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri