POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
17 Ocak 2022 Pazartesi - 11:46

Yücel'den iktidara 'deprem konutları' salvosu, 'TMMOB' ve 'Nasır' sorularına çarpıcı yanıtlar!

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda iktidarı 'emsal artışı' ve deprem konutları teslim süreci üzerinden sert sözlerle eleştirdi. CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un emsal artışına karşı açtığı dava ve AK Partili Necip Nasır gece geç saatlerde yaptığı anahtar teslim duyurusu hakkındaki soruları da yanıtladı. 

Yücel den iktidara  deprem konutları  salvosu,  TMMOB  ve  Nasır  sorularına çarpıcı yanıtlar!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir, 30 Ekim 2020'de gelen büyük depremin ardından yaraları sarmayı sürdürürken, süreç siyasetin tartışma konusu olmaya da devam ediyor. 

Son açıklama Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü'nden geldi. CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda iktidar 'emsal artışı' ve deprem konutları teslim süreci üzerinden sert sözlerle eleştirdi. CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un emsal artışına karşı açtığı dava ve AK Partili Necip Nasır gece geç saatlerde yaptığı anahtar teslim duyurusu hakkındaki soruları da yanıtladı. 



Söze, "30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız yıkıcı depremin üzerinden 444 gün yani yaklaşık 15 ay geçti. Bu süre zarfında Cumhuriyet Halk Partisi olarak önceliğimiz; depremzedelerin bir an önce yaralarının sarılması ve sıcak yuvalarına kavuşması olduğundan, konuya her zaman siyaset üstü baktık" diyerek başlayan CHP İl Başkanı Yücel, Büyükşehir Belediyesi'nin 'yara sarma' mesaisinde yaptığı çalışmaları anlattı: Büyükşehir Belediyemiz depremin hemen ardından tüm imkânlarını seferber ederek başlattığı çalışmalarını, 15 ay boyunca hız kesmeden sürdürdü. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in öncülüğünde başlatılan, İzmir içinden ve dışından tüm CHP’li belediyelerin destek verdiği yardım seferberliğiyle depremzedelerin yaralarını, hiçbir siyasi menfaat hesabı yapmadan sarmaya çalıştık. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, başlattığı “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasıyla Türkiye genelinde bir dayanışma ağı oluşturarak yardımsever vatandaşlarımızın desteğiyle depremzedelerimiz için 42 milyon 649 bin lira kira yardımı toplayarak deprem mağdurlarına aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi bütçesinden de 5 bin 216 depremzedeye 35 milyon 126 bin 900 lira kira desteğinde bulundu. Kira desteğinin ötesinde, kentte oluşan barınma krizini en iyi şekilde yöneterek, Uzundere konutlarını ve 5 yıldızlı bir otelin 380 odasını depremzedelerimize tahsis etti. Depremden zarar gören insanlarımıza çok yönlü desteğini hala sürdürmeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, yardımda bulunmak isteyen birçok kurum ve vatandaşı bir araya getirerek mobilya, beyaz eşya, gıda ve kıyafet gibi bağışların ulaştırılmasını sağladı. Yapılan tüm bu desteklerin yanı sıra depremin ana merkezi Bayraklı’yı yeniden inşa etmek ve İzmir’i geleceğe hazırlamak için teknik çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyemiz ve İzmir Büyükşehir Belediyemiz depremde hasar gören binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı aldı... 

AKP İKTİDARI BAŞINI KUMA GÖMMEYİ TERCİH ETTİ!
CHP İl Başkanı Yücel sözlerine şöyle devam etti: Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'nde meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti. Betona olan aşklarıyla nam yapmış AKP kadrolarının, İzmir depreminden bu yana yaptıkları, arama çalışmaları devam ederken enkaz üzerine çıkıp kameralara poz veren bakanlardan, yerine getirilmeyen vaadlerden, cevapsız kalan sorulardan ve evsiz kalan depremzedelerden ibaret kaldı. Tıpkı “128 milyar dolar nerede” sorusuna yanıt veremedikleri gibi, tıpkı “20 Aralık gecesi kimlerin 18 - 19 TL'den döviz bozdurup ertesi gün 12 TL’den" topladığı sorularını yanıtsız bıraktıkları gibi, tıpkı Millet İttifakının mecliste “20 Aralık’ta kimlerin zengin olduğu araştırılsın” önergesini reddettikleri gibi, tıpkı “2003’ten 2021 yılına kadar toplanan 35 milyar 544 milyon dolar deprem vergisinin nerede olduğunu da açıklayamadıkları” gibi… Onlar depremzedelerimize, İzmirli hemşerilerimize, yandaşları dışında tüm halkımıza üç maymunu oynamaya devam da etseler, biz 84 milyon adına “128 milyar dolar nerede, 20 Aralık gecesi kimler servetine servet kattı, 35 milyar 544 milyon dolar deprem vergisine ne oldu” sorularını sormaya devam edeceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, bu sorularımız karşısında bugün ölü taklidi yapanlar çok yakında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Millet İttifakı iktidarında bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verecekler. Cumhuriyet Halk Partisi dostlarıyla beraber tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerden hesap soracak ve yine kimsenin şüphesi olmasın ki, tüyü bitmemiş yetimin hakkı o yetime teslim edilecek.

HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ ŞOVDAN İBARET KALIYOR! 
CHP İl Başkanı Yücel açıklamasında ayrıca, "AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, “Deprem konutları teslim tarihi” her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. İzmir depreminin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk olarak teslim tarihini, 2021 yılı Ağustos ayı olarak açıkladığı, bu söz gerçekleşmeyince Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri tarafından “Depremin yıldönümü” olarak değiştirilen, yine olmayınca Kasım’ın her haftası farklı tarih verilen ve son olarak Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e geldiği 26 Kasım’da teslim edildiği iddia edilen deprem konutları hala bitmedi, hala teslim edilmedi. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki, deprem konutları teslim töreni düzenliyor, bu törene bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri katılıyor. Sahneye 8 depremzede davet edilerek kendilerine anahtar teslim ediliyor. Tüm bunlar İzmir kamuoyunun önünde adeta bir tiyatro gibi sergileniyor. Cumhurbaşkanı şovunu yapıyor ve gidiyor. Her zaman olduğu gibi, bu tören de sadece şovdan ibaret kalıyor" ifadelerini kullandı. 

BİTİRİLEN, TESLİM EDİLEN BİR TEK DAİRE YOK! 
Yücel şöyle devam etti: Bitirildiği söylenen konutların balkonlarına çiçek saksıları yerleştirilerek, basına ve kamuoyuna “Daireler bitirilmiş, teslim edilmiş” görüntüsü veriliyor ancak depremzedelere teslim edilen 1 tek daire bile yok. Bitirilen 1 tek daire bile yok. Sıcak yuvasına kavuşan, konutuna yerleşen 1 tek depremzede bile yok. Bayraklı bölgesinde 7 proje alanı içinde depremde yıkılan ya da Bakanlık tarafından yıkılan 64 bina ve 1819 bağımsız bölüm bulunuyor. Bunların 1566’sı konuttu ve bu konutlardan 760 tanesinin kurası dahi hala çekilmedi. Çekilen kuraların birçoğu, yaşanan hak kayıpları ve bir kısım hak sahibinin dışarıda kalması nedeniyle iptal edildi. Sadece birinci proje alanında bile 24 hak sahibi dışarıda bırakıldı. Bakanlığa tapusunu devreden, bedelinin ne olacağını bilmeden boş senede imza atan depremzedelerimize Bakanlık yetkilileri hiç utanmadan, sıkılmadan, “Bayraklı’nın merkezindeki evinin yerine sana rezerv alandan ev veriyoruz, sen hakkını alıyorsun, o yüzden kuranın dışında kaldın” diyor.

BİNAYA GİRİŞLERİ YASAKLANDI, ÖRNEK DAİREYE DAHİ ALINMADILAR!
CHP İl Başkanı, "Bu tip mağduriyetlere uğrayan vatandaşlarımız için yargı yolu açılmıştır" derken, "AKP’nin 19 yıllık iktidarında her alanda yapmaya alıştığı haksız, hukuksuz, adaletsiz "Ben yaptım oldu" zihniyetiyle ne yazık ki deprem gibi bir felakette de karşı karşıyayız. Yapılan teslim töreni tiyatrosunun ardından aldıkları anahtarla büyük bir umutla, evlerine girmeye çalışan depremzedelerimiz anahtarların o evlere ait olmadığını görerek büyük bir şok yaşamış, tamamlandığı söylenilen binaların içinde inşaat çalışmalarının devam ettiğini, dairelerin büyük bir çoğunluğunda henüz mutfak, banyo bile olmadığını görerek hayal kırıklığına uğramışlardır. Umut tacirliğini meslek haline getirmiş olan AKP iktidarı binaları bitiremeyince çözümü depremzedelerin binaya girişini yasaklamakta bulmuş, boş senet imzalatılan depremzedelerimiz binalardaki örnek daireye dahi alınmamıştır" ifadelerini kullandı. 

KİMDEN NEYİ SAKLIYORSUNUZ? 
"Ben buradan AKP'li yetkililere, depremzedeler adına soruyorum" diyen CHP İl Başkanı iktidara, "Kimden neyi saklıyorsunuz? Neden kaçak güreşiyorsunuz? Bitmemiş evlerin, tamamlanmamış inşaatların “Anahtar Teslimini Yapıyoruz” tiyatrosuyla, İzmirli depremzedelerin zaten hassas olan duygularıyla neden oynuyorsunuz? Depremzedelere, İzmirlilere ve tüm Türkiye’ye yalan söylemeye utanmıyor musunuz? Depremzedelerimiz evinlerini görmek istiyor ama binadan içeri sokulmuyor" sorularını yöneltti. 

Yücel açıklamasına şöyle devam etti: Kurayla proje alanından hak sahibi olan depremzedelerimizin metrekare kaybının ya nakdi olarak, ya da rezerv alandan ücreti dâhilinde daire verilerek karşılanması gerektiğini daha önce de dile getirmiştik. Kendisinin ya da yandaşının çıkarı olmayan her konuda kafasını kuma gömerek vatandaşından saklanan AKP, depremzedelere karşı da aynı taktiği uygulamaya devam ediyor. Depremzedelerin “rezerv alandan hak sahibi olmak istiyoruz” çağrısı da cevapsız kaldı. Buradan 1819 malik adına, proje alanında yaşanan hak kaybının rezerv alandan verilecek hak sahipliğiyle giderilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.

CHP İl Başkanı sözlerini şöyle tamamladı: Şeffaflıktan kaçan, hesap vermekten korkan, vatandaşına karşı dürüst davranmayan bir iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. Türkiye yönetilemiyor ve bu yönetilememezlik her alanda, her adımda, her gün karşımıza çıkıyor. Velev ki, bugüne kadar teslim etmedikleri evlerin tamamını yarın teslim etseler. Bunca zaman sözle, vaadle, çakma teslim törenleriyle oyaladıkları depremzedeler yarın evlerine girsinler. Yine de İzmirli depremzedelerin sorunları bitmiyor. Bu proje alanında evleri olmayan, depremde evleri, hasar derecesine bakılmaksızın ve kendilerine sorulmadan yıkılan depremzedelerin mağduriyetleri yine devam edecek. İnsanlara, 20 yıl vadeli, faizsiz kredi sözü verip, bugüne kadar üç maymunu oynayanların, insanların evini hasar derecesine bakmadan yıkıp, “Git müteahhitle anlaş” diyenlerin mağdur ettiği tüm depremzedelerimizin sorunları maalesef ki bitmeyecek. Bir kez daha tüm depremzedelerimize uğradıkları her haksızlık, yaşadıkları tüm adaletsizlikler için her türlü hukuki desteği vereceğimizi bildiriyorum. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir çağrısı var, “Sakın umudunuzu kaybetmeyin” diyor. Tüm bu yaşananlara rağmen kimse sakın umudunu kaybetmesin, umudunuzu kaybetmeyin. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi var, çünkü biz varız. Adaletin var olduğu, devlet karşısında herkesin eşit muamele gördüğü, insan onuruna yaraşır yaşam süren insanların Türkiye’sini hep beraber inşa edeceğiz.

'TMMOB' SORUSUNA YANIT 
CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı için aldığı emsal artışı kararına dava açmasına yönelik soruyu da yanıtladı. CHP İl Başkanı, "Temsil ettikleri akademik meslek mensuplarının sorumluluğuyla yargı yoluna başvurmuş olabilir. Bunun depremzedelerin mağduriyetini artırmak ya da depremzedelerin sorunlarına çözüm üretilmesini engellemek amacıyla yapıldığını düşünmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, herkes hak arayabilir, dava açabilir. Dolayısıyla ben altında farklı bir anlam yattığını düşünmüyorum" dedi. 

"BİR BASIN DAVETİ YAPIYORUZ, ARADAN 3 SAAT GEÇİYOR..."
Yücel toplantıda AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır dün gece yaptığı deprem konut teslim duyurusu hakkında da konuştu. CHP İl Başkanı, "Biz bir basın toplantısı daveti yaptık. Aradan 3 saat geçti, AK Partili bir milletvekili sosyal medyadan bir paylaşım yaptı. Herhalde gecenin bir yarısı bir şimşek çaktı ya da bir yerden bir talimat aldı. Diyor ki, 'Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan konutların depremzede vatandaşlarımıza yarın teslim edilmeye başlanacak. Yaparsa AK Parti yapar'... Bu açıklamalar, bu hareketler reklam kokan hareketler, popülist hareketler! Biz istiyoruz ki depremzedelerin sorunları çözülsün, iktidar gücünü elinde tutanlar bu sorunları çözsün. Ama bir basın daveti yapıyoruz, devlet ciddiyetine uymayacak şekilde bir milletvekili sosyal medyada bir müjde verir gibi bir açıklama yapıyor. Basın davetini duyduktan sonra bu açıklamayı yapıyorlar. Umuyoruz ki bizim bu kamuoyu yaratan bu açıklamalarımız bu sorunların çözülmesine vesile olur. İktidar partisi mensupları samimi davranırlar, 15 ay geçmesine rağmen yapmadıklarını en kısa sürede yaparlar" ifadelerini kullandı. 

 
CHP’de o ilçede kritik toplantı öncesi flaş gelişme: O isim istifa etti!
 
Buca Belediyesi'nden sinemaya destek tam gaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’de o ilçede kritik toplantı öncesi flaş gelişme: O isim istifa etti!
CHP’de İl Yönetimi’nin Bornova’da yaşanan krizin ardından meclis üyeleriyle ...
CHP'li Purçu 'AMATEM'leri sordu!
CHP İzmir Milletvekili Purçu, İzmir’de bulunan AMATEM ve ÇEMATEM’lere ...
Memur ve emeklinin gözü Meclis'te!
Meclis, bu hafta memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifini ...
 
Erdoğan: Alçak oyunları bozacak kararlılığa sahibiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın Adnan Menderes Müzesi’nde “Darbeler ...
CHP'den Yücel ve Özel'li rozet şov: 771 kişi partili oldu!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP’nin TBMM Grup Başkan Vekili ve ...
Memur ve emeklinin gözü bu hafta Meclis'te
Meclis, bu hafta memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifini ...
 
Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Biz çözeriz!
Aydın'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fahiş ...
CHP'de PM zirvesinde flaş kurultay kararı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi'nde, ...
"250 milyon dolarlık kağıt ithalatı bitecek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde konuştuğu Batı Kipaş ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri