POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
28 Mayıs 2020 Perşembe - 12:45

Yunanistan'dan 'Türkiye' talebi: "Yeniden açılsın"

Türkiye kıyılarına yakın Yunan adalarında faaliyet gösteren yat acente işletmecileri, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında Türkiye ile kapalı tutulan deniz yollarının yeniden açılmasını istiyor.

Yunanistan dan  Türkiye  talebi:  Yeniden açılsın

Yunanistan'da, corona virüs tedbirleri kapsamında alınan önlemler birçok sektörü olumsuz etkilerken, yat turizmi de en çok olumsuz etkilenen sektörler arasında yer alıyor. 

Her hafta çoğunluğu Türklere ait yaklaşık 200 yatın Türkiye'den Yunan adalarına giriş yaptığını belirten acente işletmecileri, yerel ekonominin kalkınmasının buna bağlı olduğunu söyledi.

Corona virüsten önce yaşanan sığınmacı kriziyle de yerel ekonominin ağır bir darbe aldığını kaydeden acente işletmecileri, limanların boş kalmasının ''anlamsız'' olduğunu belirterek, ''yatlarıyla gelen Türk turistler genelde çok harcama yapıyor. Adadaki bir çok işletme de bundan faydalanıyor. Bizim için en kötü senaryo deniz yolunun bu yıl hiç açılmaması'' dedi.

Türkiye ile deniz yollarının açılmasının, yerel ekonominin ayakta kalmasını sağlayacak tek çare olduğunu ifade eden acente işletmecileri, adalardaki milletvekillerine, bu taleplerini içeren bir mektup da gönderdi.

Mektupta, ''var olan belirsizlik, ada ekonomisine en çok katkı sağlayan yat sektörünü olumsuz etkiliyor. Hükümet bizim endişelerimizi anlamak zorunda ve tüm gerekli sağlık protokolleri uygulanarak Türkiye ile deniz yolunun tekrar açılmasını sağlamalıdır'' ifadeleri yer aldı.

Datça'dan yaklaşık bir saat uzaklıktaki Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'nda yat acente işletmecisi Mihalis Roditis, '' Sömbeki Adası'na her hafta Türkiye'den yaklaşık olarak 200 yat geliyor. Bunların 150'si Türk'' dedi.

İleryoz (Leros), Kilimli (Kalimnos), Sömbeki gibi Türkiye'ye yakın adaların ekonomilerine, Türkiye'den yatlarıyla gelen Türk turistlerin büyük ölçüde katkı sağladığını belirten Roditis, ''sınırların açılmaması bizim için büyük bir problem. Sınırların bu yıl hiç açılmaması ise felaket olur. En fazla harcama yapan turistler arasında Türkler geliyor'' ifadelerini kullandı.

Kilimli ve İleryoz adalarında yat acenteleri bulunan Vasilis Kapadakis, ''Türkiye'deki acentelerle yıllardır çok iyi bir işbirliği içindeyiz'' dedi.

"SİYASETTEN UZAK DÜŞÜNÜLMELİ"

İki ülke arasındaki ''siyasi konuların'' bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Kapadakis, Türk turistlerin ada ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu ifade etti.

Kapadakis şu ifadeleri kullandı:

''Sezon boyunca Türkiye'den İleryoz ve Kilimli adalarına yaklaşık olarak 5 bin yat geliyor. Bunların büyük çoğunluğu Türklere ait. Bunlar, yüksek zevklere sahip, kaliteli restoranları tercih eden, çok para harcayan kaliteli turist dediğimiz kişiler. Verilere göre Türkiye koronavirüs konusunda iyi gidiyor. En kısa zamanda tekrar sınırların açılmasını umuyoruz''.

Sömbeki Adası'nda bir yat acentesinde çalışan Batı Trakya Türk azınlık mensubu Mervan Şerif de Türkiye kıyılarına yakın olan adaların ekonomisinin Türk turistlere ''bağımlı'' olduğunu söyledi.

Şerif, '' Türkiye ile deniz yolunun açılmasının geciktirilmesi, adadaki küçük esnaftan büyük işletmelere kadar birçok iş yerini olumsuz etkiler'' dedi.

Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis, 22 Mayıs Cuma günü Yunan Devlet Radyo ve Televizyonuna (ERT) yaptığı açıklamada, 15 Haziran'da başlayacak uçuşlarla ziyaretçi kabul edilecek ülkelerin listesinin mayıs sonuna kadar hazır olacağını belirtmişti.

Skai televizyonu da haberinde ilk etapta turist kabul edilecek ülkeler arasında Çin, Japonya, Avustralya, Norveç, Danimarka, Avusturya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çekya'nın yer aldığını duyurmuştu.

Bakan Theoharis, diğer ülkelerin epidemiyolojik verilerinin olumlu olması halinde bu ülkelere uygulanan yasakların da aşamalı olarak kaldırılacağını ifade etmişti. (AA)

 
Karabağlar'da camilerde 29 Mayıs seferberliği
 
İzmir'de ilçe ilçe Cuma Namazı kılınacak camiler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Camiler için 'yüksek ses' uyarısı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan, cuma günü ibadete açılacak ...
Tartıştı... Pompalı tüfekle vurup kaçtı!
Karabağlar ilçesinde Özcan Öner (37), pazar yerinde tartıştığı S.P. tarafından ...
"Göktaşı düştü" iddiası! İşte ilk açıklama
Trabzon, Artvin, Erzurum, Sivas ve Bingöl başta olmak üzere pek çok kentte ...
 
Sürücü kurslarına 'koronavirüs' düzeni
Türkihye'de koronavirüs vakalarının görülmeye başlandığı mart ayında okullarla ...
20 yaş altı ve 65 yaş üzeri için yeni düzenleme
Sağlık Bakanı Koca, 20 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar için sokağa ...
İzmir'de komşu kavgasında kan aktı!
İzmir'in Konak ilçesinde çıkan bıçaklı kavgada bir kişi ağır yaralandı.
 
Kabine bugün toplanıyor: Sokak yasakları masada!
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün son kez videokonferansla yapılacak ...
İzmir'de feci kaza: Kafa kafaya çarpıştılar!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde meydana gelen trafik kazasında biri ağır üç kişi yaralandı.
Ege Ordusu Komutanı'nın emir subayı FETÖ'den gözaltına alındı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri