POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
9 Mart 2019 Cumartesi - 14:56

Zeytine dokunan kadınlar Olivtech'te

İzmir'de düzenlenen 9. Olivtech Fuarı, zeytine ömrünü adamış emekçi kadınları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir araya getirdi. Zeytin ve kadını bir araya getiren sembolik törende, sektör için yılmadan çalışan kadınlar saygı ile anıldı.

Zeytine dokunan kadınlar Olivtech te

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı bu yıl özel bir etkinlikle gündeme geldi. Fuarın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne denk gelmesi sebebiyle zeytin sektörüne ömrünü adamış emekçi kadınlar adına bir ödül töreni düzenlendi. Kadın ve zeytin ağacının aynı anda anıldığı bu özel günde sektöre önemli katkıları bulunan öncü kadınlara ödül verildi. Törende, dalından sofraya zeytin ve zeytinyağı üretiminde emeği geçen tüm kadınlar saygıyla anıldı.

Tören kapsamında Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi kurucusu Gürsel Tonbul, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Güler Köstem, zeytin ve zeytinyağı üzerine önemli araştırmaları bulunan Prof. Dr. Güler Nişli ile 60 yılı aşkın bir süredir zeytin üreticiliği yapan Münevver Gönül'e tüm emekçi kadınlar adına ödül verildi.

Dünya Kadınlar Günü'nün fuara denk gelmesinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, "Zeytin ve zeytinyağı üretiminde emeği geçen kadınlarımızı onurlandırmak istedik. Çünkü zeytine dokunan çok kadın var. Bu özel günde çok simgesel isimler üzerinde durduk. Zeytine ömür veren, hiçbir beklentisi olmadan bu konuda yatırım yapan ve senelerdir bu konu üzerinde çalışan çok değerli kadınlar var aramızda. Bu ödülleri kendilerine zeytine dokunan tüm kadınlarımız adına veriyoruz" dedi.

'HEP BİRLİKTE GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ'

Zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağına duyulan saygı ve sevgi ile bir sosyal sorumluluk projesi olarak, zeytin ve zeytinyağının Anadolu'da bilinen tarihini gelecek nesillere aktarmak üzere, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi'ni kuran Gürsel Tonbul, "Biz bir şey yapmadık aslında. Sizler bizi teşvik ettiniz. Müzemiz, olea ve atrium kelimelerinin birleşerek oluşturduğu zeytine ait geniş alan anlamına geliyor. 2500 yıl öncesi dönemden başlayıp bir zaman tüneline giriyoruz ve günümüzden çıkıyoruz. Bu süre içerisinde zeytinyağının geçirdiği süreci anlatmaya çalışıyoruz. Sıfırdan yapılandırılarak dönüştürülmüş bir müze olması ve bir kurguya sahip olması sebebiyle ilgi gördü. Umuyorum ki böylesi bir kültürel değeri hep birlikte gelecek nesillere aktarmayı başaracağız" dedi.

'ANLATMAKTAN BIKMAYACAĞIZ'

Köstem Zeytinyağı Müzesi kurucusu Güler Köstem de, "Zeytine emek veren çok arkadaşımız var. Onlar adına alıyoruz bu ödülü. Biliyorsunuz zeytin ağacı ölmez bir ağaç. Biz çok emek veriyoruz o da kendince bize karşılığını veriyor. Anadolu zeytinin anavatanı. Hatay yöresinden zeytin ağacı Avrupa'ya ve Kuzey Afrika'ya yayılıyor. Fakat yurt dışında Anadolu'nun adı geçmiyor. Biz bunu fark ettiğimizde üzüldük ve zeytinin üretilip ticareti yapılan Urla bölgesine bunu anımsatmak için bir müze yaptık. Eğitim amaçlı bir müze burası. Zeytini ve zeytinyağını unutturmamak adına anlatmaktan bıkmayacağız" dedi.

'ZEYTİNSİZ BİR HAYAT DÜŞÜNEMİYORUM'

Yöresel kıyafeti ile büyük ilgi toplayan ve ömrünü zeytin üreticiliğine harcayan Münevver Gönül ise, "76 yaşındayım, 60 seneden fazladır ellerim topraktan ayrılmıyor. Zeytin benim için hayat demek. Zeytinsiz bir hayat düşünemiyorum. Bu yaşıma kadar zeytinle yaşadım. Zeytin yetiştirmek emek ister, sevgi ister fakat size karşılığını fazlasıyla verir. Dalından yağına kadar her bir aşaması bizim için paha biçilemez. Sağlık için, uzun yaşamak için biz hep zeytin yedik, zeytinyağı içtik. Ona olan tutkumuzu anlatmaya kelimeler yetmez. Gençlerin bizden sonra bu mücevhere sahip çıkması lazım" dedi. (DHA)

 
Erdoğan'dan, Akşener'e tepki: Bunun adı hadsizliktir
 
Durmaz 2 bin kadınla buluştu, projelerini anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça Devlet Hastanesi yeni binasında
Foça ilçesindeki devlet hastanesi, yeni binasında hizmet vermeye başladı.
Doktorlar şehir hastanelerinden şikayetçi!
Şehir hastanelerindeki aksaklık ve eksiklerle ilgili Türk Tabipler Birliği'nden ...
Yunanistan'da 56 can alan salgın Türkiye'yi etkiler mi?
Sağlık Bakanı Koca, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüyle ...
 
İzmir-ABD arası 'şifa' hattı
Kent Onkoloji Merkezi'nce yapılan iş birliği anlaşmasıyla hastalara, dünyanın ...
Oğlunu böbreğiyle yaşama bağladı
Tire ilçesinde böbrek yetmezliği bulunan berber Duran Efe (34), babası ...
SGK-özel arasındaki 'doğum sancısı'nı bitiren karar!
SGK ile özel hastanelerin davalık oldukları onlarca dosyayı ilgilendiren ...
 
Ve ilaçlardaki zam oranı belli oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaçlarda zam oranının yüzde 26.4 olarak ...
6 hafta ömür biçtiler, İzmir'de hayata tutundu!
Türkiye'den 21 yıl önce kaçıp yerleştiği Almanya'da kendisine kolon kanseri ...
3 bin 366 kişiyi etkileyen salgının nedeni belli oldu
Burdur Valiliği, şu ana kadar ilçedeki hastanelere 3 bin 366 vatandaşın ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri