POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Dr. Tuncay Filiz
Bahar yorgunluğu
28 Mart 2021 Pazar

Papatyaların müjdesiyle dağlarına, yollarına bahar gelmiş memleketimin.
Haberiniz var mı? Doğan doğanın sevgiye, umuda, özgürlüğe davetidir bu. Yeniden doğuşun tarife sığmaz hazzıdır bu.  Ne var ki şehirde yaşayan biraz daha zor adapte oluyor bu mistik çağrıya. Yoksa doğayı küstürmüş ya da bitirmiş olmanın bedeli midir şu bahar yorgunluğu.
 
Bahar yorgunluğu nedir?
Bilinen yorgunlukların dışında yalnızca bahar mevsimine özgün olan yorgunluğa ‘bahar yorgunluğu’ denir. Efor, uykusuzluk, aşırı stres, depresyon, akut ve kronik hastalıklara bağlı yorgunluklar, bilinen yorgunluklardır.
 
Neden olur?
Bahar aylarında havada nem oranı artar. Buna bağlı olarak havadaki elektrik yükü de artar. Artan elektrik yükü, vücut kimyamızı ve fizyolojimizi olumsuz etkiler, bir çeşit geçici uyumsuzluğa neden olur. Bu uyumsuzluk yorgunluğa yol açar. Uyumsuzluk, kırsal alanlarda daha kısa sürer. Bu nedenle yorgunluk da daha hafif hissedilir.
Öte yandan hava kirliliği bahar yorgunluğunu artıran bir etkendir. Şehirlerde temiz hava adına egzoz gazı solumak en büyük talihsizliklerimizden biridir.
 
Belirtileri nelerdir?
Değişik şiddetlerde yorgunluk dile getirilir. Halsizlik, keyifsizlik, kuvvetsizlik en sık ifade edilenleridir. Ayrıca uykuya eğilim, sabahları yorgun uyanma, gün içinde esnemeler, genel ağrılar, uyuşmalardan da söz edilir.
 
Ruhsal belirtileri var mıdır?
Evet, ruhsal belirtileri de vardır. Öyle ki bazılarında sadece psişik sorunlar ön plandadır. Karamsarlık, içe kapanma, sürekli bir endişe sık dile getirilir. Bazen ayrım için psikiyatri konsültasyonu da gerekebilir.
 
Başka hastalıklarla karıştırılır mı?
Başka hastalıklarla çok karıştırılır. Özellikle kronik yorgunluk sendromu ile çok benzer. Ancak kronik yorgunluk sendromu her mevsimde görülür. Huzursuz bacak sendromu, uykuda solunum durması, horlama, kronik yorgunluğa neden olabilecek başlıca hastalıklardır.

Nelere yol açabilir?
Bahar yorgunluğu ile birlikte kronik hastalıklar daha da ağırlaşabilir. Önceden kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar tekrar kontrolden geçmelidirler. Kullanılan ilaçların dozları tekrar gözden geçirilmelidir. Uygulanan diyet de gözden geçirilmeli, mevsime özgün düzenleme yapılmalıdır.

Nelerden sakınmalıyız?
Alkol ve sigara bahar yorgunluğunu tetikler. Sigara mutlaka bırakılmalı, alkol azaltılmalıdır. Çay ve kahve tüketimi de kısıtlanmalıdır
 
Ne yapmalıyız?
Düzenli ve disiplinli yaşamalıyız. Bunun ilk adımı dengeli beslenmektir. Üç ana, üç ara öğün ile beslenmek ilke olmalıdır. Mevsim meyvelerini mutlaka tüketmeliyiz. Bol su içmeliyiz. Taze sıkılmış meyve suları son derece yararlıdır. Ada çayı, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
 
Bahar yorgunluğu belirtileri
Yorgunluk
Baş ağrısı
Kas ağrıları
Uykusuzluk
Depresyon
Hazımsızlık

Spor yapalım!
Spor yapmak son derece yararlıdır. Fırsat buldukça açık havada kısa mesafeli yürüyüşler yapılmalıdır. Akşamları yatmadan önce hafif egzersizler rahat bir uykuya yardımcı olur. Güneşli havada şapkasız dolaşılmamalıdır. Açık renkli giysiler, sıkmayan rahat ayakkabılar giyilmelidir.

Ne yapmalıyız ?
Bol sıvı tüketin.
Egzersiz yapın.
Dengeli beslenin.
Sigarayı bırakın.
Alkolü azaltın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri