POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
Seray Akın
Picasso'nun galaksisi İzmir'den seyrediliyor
30 Eylül 2019 Pazartesi

Arkas Sanat Merkezi’nin 18 Eylül 2019’da açılışını yaptığı ve 5 Ocak 2020’ye kadar sürecek olan sergi büyük ilgi görüyor.

İki yıl önce başlayan Picasso-Méditerranée projesinin kapanışı için düzenlenen “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinde, Paris Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos Prokopchuk Koleksiyonu’ndan eserler yer alıyor.

Gelin şimdi de Pazartesi hariç her gün 10.00- 18.00, Perşembe 10.00- 20.00 arası ücretsiz ziyaret edebileceğiniz serginin içeriği hakkında konuşalım. Sanatla ilgisi olan ya da olmayan herkesin tanıdığını düşündüğüm Picasso Kübizm’in kurucusudur. Çağdaş teknolojinin oluşması geleneksel resim sanatının işlevini yavaş yavaş yitirmesine sebebiyet vermiştir. Kübizm de bu süreçte ortaya çıkan yeni bir kimlik arayışıdır.

 20. yüzyılın ilk yarısında görsel sanatın gelişim çizgisini değiştirip modern sanatın en büyük temsilcisi olarak anılan Picasso döneminin büyük ressamları olan Cezanne ve Matisse ile birlikte anılabilmek için  ilk adı“  le bordel philosophique “ olan, Avignonlu Kızlar isimli tabloyu yaptı. Bu resimdeki denemeleri döneminde büyük eleştiriler alsa da Kübizm akımının temel adımı olarak kabul edilmektedir. Gerçek dünyadan seçtikleri figürleri geometrik bir yaklaşımla biçimlendirerek  eserlerine aktaran Picasso ve yakın arkadaşı Georges Braque’nin eserleri eleştirmenler tarafından  eleştirel bir yaklaşımla Kübizm olarak anılmaya başlandı.

Kübizm Picasso’nun dilinden ise şöyledir:

“Kübizm, diğer resim okullarından farklı değildir. Aynı prensipler, aynı unsurlar hepsinde birdir. Kübizm’in uzun zaman anlaşılmamış olarak kalması, hatta bugün bile onun içinde görülecek birşey bulamayan insanların bulunmasının, hiçbir önemi yoktur. Ben ingilizce anlamam. İngilizce kitap benim için boştur. Bununla birlikte bu, İngilizce dilinin olmadığı anlamına gelmez. Öyle ise ben tanımadığım bir şeyi anlamazsam, suçu başkasının üzerine yüklemek neden?” 1923

Genellikle kübizm ile anılan Picasso’nun kendi yaşamında da çeşitli sanatsal evreler söz konusudur. Sanatçı tüm sanatsal dönüşümlerinde insan temasını esas almıştır. Rahat, belirgin ve özgür figürleri dönemsel olarak çeşitli üslüplara bürünmüştür.

“Değişiklik, gelişme manasına gelmez. Eğer bir sanatçı kendi anlatım biçimini değiştirirse bunun manası, onun düşünce tarzını değiştirdiği anlamına gelir.“ der Picasso.

Picasso’nun bu süreçlerini detaylı yazmak yerine sergiyi gezmeye gittiğinizdeki heyecan ve atmosfer ile girişte soldaki duvarda hazırlanan kronoloji tablosundan okumanızı tavsiye ediyorum .

Sizi daha fazla teknik bilgi ile sıkmadan İzmir’imizde yer alan serginin atmosferi ve içeriğine geçelim. Picasso’nun çocukluk yıllarında, Malaga’da boğa güreşleri ile başlayan gösteri dünyasına ilgisi hayatı boyunca katlanarak artmıştır. Bu sergide de göreceğimiz üzere sanatçının sınırsız hayal gücü, gösteri dünyasıyla muhteşem bir uyum oluşturmuştur.

Boğa güreşleri, Sirk, Parade Balesi, Tricorne Balesi, Pulcinella Balesi, Picasso’nun Galaksisi gibi seksiyonlardan oluşan sergide, Picasso’nun gösteri sanatlarına olan ilgisi süresince etkileşimde olduğu diğer sanatçılarla olan fotoğrafları da yer almaktadır.

Sergide, Picasso’nun kendi üslubunda yarattığı tablolar, incelemeler, maketler, eskizler, heykeller, fotoğraflar, filmler, kostümler, videolar ve gösteri sanatları ile ilgili pek çok belge yer almaktadır.

Sergi binasının tarihi atmosferinde deneyimleyebileceğiniz sanat dolu bu tarihsel yolculukta her kişi kendi görüşü çerçevesinde bazı eserlere daha fazla yakınlık ve beğeni duyacaktır. Beni en çok etkileyenler ise Picasso’nun sahne ve kostüm tasarımları için oluşturduğu eskizler oldu.  Anlatmak istediğini en yalın şekilde hiç bir abartıya kaçmadan tam olarak aktarmış olması, karmaşık olarak bize yansıyan kişiğinin aslında kendini ifade söz konusu olduğunda ne kadar net olduğunun bence kanıtıydı. Sergide hem tasarımların eskizlerini hem de, sahne için nasıl hayat bulduklarını görmek oldukça etkileyiciydi. Yağlı boya eserlerin de yer aldığı sergide en sempatik eskiz ise kesinlikle Jean Cocteau’ya ait, Picasso’nun 1956 yılındaki doğum günü için çizdiği ve sanatçının içindeki çocuğun asla yok olmadığının  bence kanıtı olan Kır Tanrısı Faun’un doğum günü kutlamasıydı.

Okulların kültür gezileri kapsamında her yaştan çocuğun da ziyarette bulunacağı bu sergi süresince, Arkas Sanat Merkezi’nin  Gösteri Sanatı sergisinden alınan ilhamla düzenlediği ücretsiz çocuk atölyeleri ile 5-7, 8-11 yaş grubu çocuklara çeşitli sanatsal etkinliklerinde becerilerini geliştirme şansı vermektedir.

Şüphesiz her ziyaretçi için farklı anlamlar taşıyacak olan ve çok değerli eserlere ev sahipliği yapan bu sergiyi kaçırmamanızı özellikle tavsiye ederim.

İyiki bu Dünya’dan gelip geçtin Picasso.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Burcu Erim 2 Ekim 2019 Çarşamba 11:43

Seraycığım tebrikler Müthiş anlatmışsın yıllar önce eskizlerinin bulunduğu sergiye gitmiştim fakat seninde anlatımınlada nasıl bir deha olduğunu gezerken daha iyi anlıyorsun. Ruhu ve beyni inanılmaz renkli, üretken... İzmir’de kuyruklar oluşmuş sergi için En kısa zamanda görmek istiyorum...teşekkürler??

Yorumu oyla      0      0  
Destina Germiyanoğlu 1 Ekim 2019 Salı 21:36

Çok lezzetli bir anlatım Koşarak gidip göresim var Teşekkürler sevgili Seraycan ??

Yorumu oyla      0      0  
fakir Germiyanoğlu 1 Ekim 2019 Salı 19:24

Çok güzel bir dil ve anlatım tebrikler Seray Hanım??

Yorumu oyla      0      0  
Can Çelebi 1 Ekim 2019 Salı 12:52

Sergiye gitme isteği uyandırdı yazınız.. Picasso tahlilleriniz çok yerinde.. Teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
Esra 30 Eylül 2019 Pazartesi 12:11

Harikasın Seray. Mutlaka ziyaret edeceğim. Teşekkür ederiz??

Yorumu oyla      0      0  
Meryem Bayar 30 Eylül 2019 Pazartesi 10:05

Gerçekten çok güzel anlatmışsınız, bu söylediklerinizin ışığında tekrar görmek isterim..Teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri