POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Seray Akın
Sürdürülebilirlik
16 Kasım 2021 Salı

Sürdürülebilirlik... Peki nedir bu son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan sürdürülebilirlik? Sürdürülebilir yaşam popülaritesi ile ortaya çıkan bunca marka ne için hayat buldu? Biliyor muyuz?

Herkesin de bildiği üzere, Dünya’mızın her geçen gün daha da kirlenerek geleceğe umutsuz bir şekilde ilerlediği uzun yıllardır gündemimizde yer alan bir konu. Petrolden sonraki en büyük kirletici ise moda sektörü olduğu için sürdürülebilirliğin ortaya çıktığı en büyük sektör modadır. Moda hayatımızın hemen hemen merkezinde yer alan ve çağlar boyunca toplumları etkileyip yönlendirme gücüne sahip büyük bir kavramdır.

Özellikle kıyafet alanında hızlı moda akımı ile artan tüketim çılgınlığı sürdürülebilirlik ihtiyacının oluşmasında büyük etken oldu.

1980’li yıllarda düşük maliyetli ve sömürüye dayalı iş gücü, ucuz kıyafet üretimi ile üretimin Asya’ya kayması bu duruma karşıt grupların oluşmasına zemin hazırladı. Karşıt gruplar sayesinde 1990’lı yıllarda markalarda denetim mecburiyeti oluştu fakat bu defa da üretim bu defa da daha düşük maliyetli iş gücünün olduğu ülkelere kaydı.

1983 yılında Birleşmiş Milletlerin yayınladığı 'Ortak Geleceğimiz' adlı rapora göre sürdürülebilirlik, “doğanın ve gelecek kuşakların kendi gereksinimlerine cevap verme yeteneklerini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarımızı temin etmek ve kalkınmak anlamı taşımaktadır, fakat ucuz ürünleri üretebilmek için bu niteliklerden uzak şartlar gerekmektedir. İnsanlar düşük ücretlerle, tehlikeli koşullarda çalışarak sosyal ve çevresel birçok olumsuz etkiye maruz kalmakta ve aynı zamanda üretilen malzemenin de kalitesi düşmektedir. Hızlı moda için seçilen ham maddenin ömrü olması gerektiği için üretilen ürünlerin kaliteli ve nesilden nesile gidecek kadar sağlam olması önemsenmemektedir.

Hızlı moda öncesi yılda iki defa koleksiyon oluşturan markalar, daha fazla tüketiciye ulaşmak adı altında yılda yaklaşık 20 koleksiyona çıkmıştır. Burada en önemli konu ise kullanılmayan tekstil atıklarıdır. Satılmayan ürünler, atılan kıyafetler bizim tahmin ettiğimizden daha fazla çevresel kirliliğe yol açmaktadır.  Her yıl Dünya çapında 92 milyon ton tekstil atığı üretiliyor ve bunların %95’i geri dönüştürülebilir nitelikte. Sadece moda endüstrisi her yıl yaklaşık 93 Milyar metreküp su tüketmekte. Uzun yıllardır birçok firma sürdürülebilirlik bilincinde hareket etmeye başladı. Bilinçli tüketici kitlesi de hızla büyümekte ama hızlı moda da hala bir yandan hız kesmeden devam etmekte. Hızlı moda tüketici kitlesi de hatırı sayılır bir miktarda olduğu için bir süre daha devam edecek gibi gözükmekte.  Daha fazla detaya girip başınızı ağrıtmak istemiyorum ama bu konuda ne yapabiliriz kısmına gelirsek; alıp sıkılıp atmak yerine daha uzun süre kullanacağımız doğal malzemeden üretilmiş mümkünse yerel ürünleri tercih etmeli, ihtiyaç olmadıkça alışveriş yapmamalıyız. Alışveriş günümüzde terapi haline dönüştü, biz ki bayramdan bayrama kıyafet alınan tatlı çocuklardık. Hani atalarımızdan gelen “tamir etmek” kavramı var ya; işte tekrar bu güzel kavramı hayatımıza sokmalıyız.  Hayatımızdan yavaş yavaş nasıl çıktığını bile anlayamadığımız tamir kavramı belki de ekosistemimizi korumak için insan oğlunun yapacağı ufak ama büyük işlerden biridir kim bilir. Ben kasabada büyüdüm, bir şeyler bozulunca tamirciye götürmek her şeyin bir ustasının olması öyle güzel bir duyguydu ki. Malının kıymetini bil der ya büyükler, sanırım o günlere geri dönsek bu havalı sürdürülebilirlik kavramını yavaş yavaş çözebileceğiz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Berrin 16 Kasım 2021 Salı 20:24

Tüketim çılgınlığının had safhada olduğu günümüzde çok faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık??

Yorumu oyla      0      0  
Serap 16 Kasım 2021 Salı 17:30

Harika bir anlatım kalemine sağlık

Yorumu oyla      0      0  
Nail Özövgü 16 Kasım 2021 Salı 17:13

Çok doğru keşke herkes böyle düşünse ama maalesef bizim zamanımızda en fazla iki ayakkabı ve iki kıyafetimiz vardı yenilerini bayramdan bayrama alırdık. Şimdi gardolabımızda giymeye sıra gelmeyen bir sürü kıyafet ve her kıyafetin altına ayrı ayakkabımız var ve halen ucuzluk adı altında yenilerini alıyoruz bu hem israf hem de maalesef giysi kirliliği oluyor

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri