POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Dr. Tuncay Filiz
Tırnaklarımızın rengi sağlığımızın sinyalidir
13 Ekim 2019 Pazar

Sağlıklı tırnaklar pembe renkli, saydam ve bombe görünümlü olup haftada 0.5-1 mm kadar uzarlar. Tırnaklarımız, cisimleri daha güçlü kavramamızı sağlar ve parmaklarımızı dış etkenlere karşı korur.

Tırnakların mor, sarı, yeşilimtırak renklerde olması, enine ya da boyuna çizgiler oluşması, uzamaması, yumuşaması ve kırılması hastalık belirtileridir.

Tırnaklarımız neden kırılır?

Tırnak kırılması pek çok hastalığa işaret edebilir. Bunların başında vitamin ve mineral eksiklikleri gelir. Diğer nedenler ise enfeksiyonlar, metabolizma, hormon, dolaşım ve solunum yolu hastalıklarıdır.

Demir eksikliği önde gelir

Mineral eksikliklerinin başında demir eksikliği gelir. Eksikliği tırnak kırılmasına yol açan diğer mineraller kalsiyum, magnezyum ve çinkodur.

Tırnak mantarları inatçıdır!

Tırnak mantarları son derece inatçı enfeksiyonlardır. Yüzme havuzu, plaj, sauna, hamam, manikür-pedikür aletleri başlıca bulaşma kaynaklarıdır. Mantarlaşan tırnak önce pembe rengini yitirir, renk sarıya döner ve süreç içinde de yumuşayarak kırılır.

Sistemik nedenler

Tırnakların çabuk kırılmasına neden olan sistemik hastalıklar hipotirodi, hipertiroidi, kronik kalp yetmezliği, solunum yolları hastalıkları, A ve B vitamini eksiklikleridir. Tırnakları saran keratin adlı kılıf proteinden ibarettir. Soya çekimsel nedenler ya da proteinden zayıf dengesiz beslenmeler keratin sentezini azaltır bu sebeple tırnaklar yumuşar.

Tırnaklara yayılan Sedef Hastalığı çabuk kırılma ve çatlamalara yol açar. Uzamış sistemik enfeksiyon hastalıklarının hemen hepsinde tırnakların yapısı bozulur.

Oje tırnakları havasız bırakarak, aseton ise doğrudan kimyasal etkisiyle tırnakların çabuk kırılmasına yol açar.

Şunlara dikkat edin!

Plaj, hamam, yüzme havuzu gibi yerlerde yalınayak dolaşmayın. Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Tırnaklarınızı derinden kesmeyin. Sıkan ayakkabı giymeyin. Bulaşık yıkarken eldiven kullanın. Dengeli beslenin. Bol meyve ve sebze tüketin. El ve ayaklarınızı nemli bırakmayın.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi, hastalığa yol açan sistemik ya da lokal nedenlere yönelik olarak yapılır. Eksik vitamin ve mineraller var ise yerine konur. Beslenme bozukluğu var ise düzeltilir. Mantar tedavisi çok uzun sürebilir, bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

Ne yapmalıyız?

         *Çoraplarınızı her gün değiştirin

         *Pamuklu çorap giyin

         *Terliksiz dolaşmayın

         *Havlunuzu kimseyle paylaşmayın

         *Sistemik kontrollerinizi ihmal etmeyin

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri