POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
Silahlı saldırı iddianamesinde detaylar ortaya çıktı!
Silahlı saldırı iddianamesinde detaylar ortaya çıktı!
İlker Ağın
Yem ithal edilsin!
2 Temmuz 2021 Cuma

  Daha önceki yazılarımı okuyanlar hatırlayacaktır. Hayvansal üretimin dayanağının bitkisel üretim olduğunu, ot olmadan süt süt olmadan et olamayacağını ve tarımdaki üretim ilişkilerini kendimce anlatmaya çalıştım.  Bundan önceki yazımda da ithalatın tarımsal üretimi ne denli geriye götürdüğünden, ithalat ihracat dengelerinden ve tarımsal ürün ithalatının ve ihracatımızın ülkemize rakamların ötesindeki maliyetinden yine aklımın erdiği kalemimin yettiğince bahsettim.

      Onca ithalat karşıtlığı ve tarıma destek savunuculuğundan sonra yukarıdaki başlık bir kinaye ifadesi olarak algılanabilir ama bu defa değil. Tüm samimiyetimle söylüyorum ki yem, ithal edilmeli. Neden mi? Anlatalım…

     Dünyada karma kesif yem üretiminde yıllık 30 milyon tona yaklaşan rakamlarla yedinci sırada olduğumuzu, ancak hammadde olarak yarısını ithalatla karşıladığımızı, yem üretiminde bizim üzerimizde olan ülkelerin aynı zamanda bizim yem hammaddesi ithal ettiğimiz ülkeler olduğunu hatırlamakta yarar var.

      Hububat hasadını tamamladığımız şu günlerde TMO ( Toprak Mahsulleri Ofisi ),  geçen yıla oranla %37 lik bir artışla yem sanayinin önemli hammaddelerinden biri olan arpanın alım fiyatını 1750-TL / ton olarak açıklanmıştı. TMO arpa satış fiyatlarını da “tüketicinin önünü görebilmesi” gerekçesiyle     (ki burada tüketici ağırlıklı olarak yem sanayicisi) 1950-TL olarak peşinen ilan etti.  

       Ancak hemen hasat dönemi olmasına rağmen arzın talebi karşılayamaması kaygısıyla piyasada 3000- TL / ton a yaklaşan arpa fiyatlarını durdurmak dolasıyı ile yem maliyetlerini düşürebilmek adına ilk hamle Yem Sanayicilerinden geldi ve zorunlu olmadıkça arpa almama kararı aldılar. Zaten Serbest piyasa mı dersiniz, liberal ekonomi mi dersiniz, kapitalist düzen mi dersiniz her ne ise Yem Sanayicisi açısından gereği de buydu. Tarımı desteklemek sanayicinin değil bütüncül bir politika içinde kamunun yani devletin görevidir diyerek başa dönmeden burada bırakalım.

      Arkasından TMO yem sanayicine ucuz hammadde temin edebilmek adına her zaman olduğu gibi kolları sıvayarak yine ithal arpa alım ihalesine ( 320 bin ton ) çıktı ;  yem sanayine 1950- TL / ton fiyat sözünü tutarak. Fakat ithal arpanın maliyeti yaklaşık 2500-2700  TL / ton. Üreticiden kaça almıştı?  1750- TL/ ton. Yemciye kaçtan satıyor?  1950-TL / ton. Yem sanayicisine ucuza arpa verebilmek için tonu 2500- TL yi geçen ithal arpa 1950- TL ye satılıyor. ” Amaç: Yem fiyatlarının yükselmesinin önüne geçmek.”  Burada TMO nun yem sanayicisine bu fiyattan arpa verirken yem fiyatlarına yansıtma koşulu ( uygulanabilirliği  tartışmalı ) , bu ithal arpanın zararına ağırlıklı olarak üreticiye verileceğine dair söylemleri kimseyi yanıltmasın pratikte  hepsi aynı kapıya çıkıyor.

    Bu aradaki farkı  (TMO nun yazacağı görev zararını)  Ukrayna’nın, Rusya’nın çiftçisinin cebine gireceğine kendi çiftçimize çok görmeksek ne olur. Çiftçi para kazandıkça üretir ve artık gıdanın maliyeti değil temini öncelik…

      Hayvansal üretimde toplam maliyetin yaklaşık %70 i ni oluşturan yem, hayvansal ürün fiyatlarının asıl belirleyicisi ve son bir yıldaki artışı % 60 ları buldu. Peki hayvansal ürünlerde durum ne? Bu yılbaşı 2,8-TL / kg olan süt fiyatı yıl sonuna kadar 3,2- TL / kg olarak belirlendi.  Et fiyatlarındaki artış % 12 ya var ya yok.  Et fiyatı biraz yükselse ithalat.  Sütte sabit fiyat, yemin satışına gelince serbest piyasa, hammaddede ithalata verilen dolarlar…

     Örneğimiz arpa oldu ama diğer yem hammaddelerinde de durum farklı değil. Mısırdan buğdaya, soyadan küspelere kepeğe kadar durum aynı. Nasıl etin sütün fiyatı artınca ithalata sarılıyorsak bu denli artan yem fiyatları karşısında zaten hammadde olarak yarısı ithal ettiğimiz yemi, doğrudan yem olarak ithal edelim.

     Buna benzer bir yazıyı artan yumurta fiyatlarına çok tepki geldiği bir dönemde yazmak istemiştim ama yem tarafına kısmet oldu.

      Konu biraz özel görünse de toplumda hangi kesimi ilgilendirmiyor ki?

       Otuz yıla yakındır ekmeğini yediğim sektördeki dostlarımın beni daha iyi anladığına eminim. Demem o ki: “ Aynı gemideyiz sözü sözde kalmasın. Uçak düşerken birinci sınıfla en arka koltuğun farkı yok.”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet altan 5 Aralık 2021 Pazar 16:25

sevgili İlker bey, değerli yazılarınızı zevkle okuyorum. Tesbitlerinize katılıyorum. birisinin gerçekleri söylemesi lazım.. teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
İsmail Korkmaz 2 Temmuz 2021 Cuma 14:17

Bence yem alırke besici alışveriş listesi yapsın, ayrıca porsiyonlar küçülsün.Böylece israfı da önleriz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri