İtfaiye Daire Başkanı Derse ile A’dan Z’ye: Sahada yetki karmaşası var mı?

12 Ekim 2021 Salı   09:23

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, Gerçekizmir’e özel açıklamalarda bulundu.

Envanter raporu veren, İzmir İtfaiyesi bünyesinde yapılan çalışmaları detaylandıran, kentteki orman yangınlarının başlıca nedenlerini sıralayarak vatandaştan beklentilerin altını çizen, diğer belediyelerle koordine çalışmaları ve projeleri de aktaran Daire Başkanı Derse, ‘Sahada yetki karmaşası yaşanıyor mu?’ sorusuna da çarpıcı bir yanıt verdi. 

“PERSONEL ANALİZİ YAPTIK”
İzmir İtfaiyesi’nin personel ve araç durumu nedir? Bu noktada bir sıkıntı yaşanıyor mu? 

30 ilçede 57 itfaiye istasyonumuz var. 1095 itfaiye erimiz var. Belediyelerin norm kadro yönetmeliğine göre biz 500-600 kişi eksik çalışıyoruz. İzmir'in nüfus oranına göre bizim sayımızın 1680 kişi olması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sayın başkanımıza da bir sunum hazırladık. İtfaiye teşkilatlarının gelişmesi, bu gelişmelerin karşılığında teknolojik gelişmeler, ilimizin afetselliği de göz önünde bulundurularak bir personel analizi yaptık ve bu analizi kendilerine sunduk. Bu süreç içerisinde ilk olarak 100 kişilik bir alım gerçekleştirdik. Bu 100 kişinin 80'ini kadromuza dahil edebildik. Çünkü itfaiyecilik lisesi ya da itfaiye meslek yüksekokulu mezun olunmasını şart koştuk. Nitelik ve kaliteyi arttırmak adına böyle bir yol izledik.

“282 ARACIMIZ VAR”
Şuan 282 adet aracımız bulunuyor. Türkiye geneline baktığımız zaman nüfus oranına göre İstanbul İtfaiyesi birinci sıradadır. Biz İstanbul İtfaiyesi'nin araç sayısına yakın bir sayıya sahibiz. Bu anlamda oldukça şanslıyız.  Biz bu avantajımızı yangına ulaşım süresini düşürmek için kullanmaya çalışıyoruz. Tüm dünyada yangına varış süresi ortalama 5 dakikadır. Bizde de 5 dakika 58 saniye. Biz bu süreyi nasıl düşürürüzün çalışmalarını yapıyoruz. Daha sık gruplar açmaya çalışıyoruz. Mesela Örnekköy'e, Uzundere'ye, Gediz'e, Çiğli Ulukent'e yeni gruplar kurmayı hedefliyoruz.

“HAYATIN HER NOKTASINDAYIZ”
İzmir itfaiyesi yangın dışında hangi durumlara müdahale ediyor?

Yangın içinde kurtarma ve tahliye çalışmalarımız oluyor. Bunun yanında kentsel afetlerde, depremlerde arama kurtarma çalışmaları yürütüyoruz. 130 profesyonel kişiden oluşan 13 ekibimiz bulunuyor. Bunun yanında deprem afet konteynırlarımız var. Arama kurtarma çalışmalarında kullandığımız çeşitli ekipmanlarımız mevcut. Biz İzmir İtfaiyesi olarak yangındayız, seldeyiz, kazadayız, depremdeyiz, fırtınadayız, heyelandayız, kuyu kurtarmadayız, su altı ve su üstü kurtarmadayız, kimyasal olaylardayız, tünel kazalarındayız. En önemlisi canlıları kurtarmadayız. İtfaiye günümüzde artık hayatın her noktasında.

"BU ŞUBELER TÜRKİYE'DE İLK!"
İzmir büyük depremle yıkıldı, Türkiye’nin güneyde günler süren yangınlarla yüreği yandı... Büyük felaketlerin gölgesinde belediye bünyesinde hangi yeni adımlar atıldı?

Depremden hemen önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem dairesi başkanlığı kuruldu. İzmir'in özellikle yapı stokları üzerine önemli çalışmalar yürütüldü. Kentsel dönüşüm noktalarının planlamaları yapıldı. Öncesi, esası ve sonrası 3 ana bölümde planlar hazırlandı. Biz müdahale kısmında görev aldık. Son orman yangınlarının ardından İzmir İtfaiyesinde orman köyleri ve kırsal alan yangınları şubesi kuruldu. Bu Türkiye'de ilk defa İzmir'de gerçekleşti. Orman yangınları Orman Genel Müdürlüğü tarafından söndürülüyor ama tabi burada köyler ve mahalleler var. Buraya hizmet götürmek de bizim görevimiz...



"YETKİ KARMAŞASI ÇOK FAZLA!"
Sahada özellikle orman yangınlarında yetki karmaşası yaşıyor musunuz?

Özellikle orman yangınlarında yetki karmaşası çok fazla... Şehir yangınlarında bu tür karmaşalar yaşanmıyor. Ne zaman bir orman yangını olsa ne zaman bir deprem olsa kaos yaşanıyor. Bunun sebebi AFAD'ın iki rolü birden üstlenmeye çalışmasıdır. Hem koordinasyon yapmaya çalışıyorlar hem de tamamen arama kurtarma işlerinin içinde olmak istiyor. Bu iki işi birden doğru bir şekilde götüremedikleri için sorun yaşanıyor. Aslında normalde AFAD'ın görevi koordinasyonu sağlamaktır. Diğer görevlerin tamamı zaten belediyeler tarafından yapılıyor. Ekiplerimiz her noktada olduğu için yaşanan olaylara çok daha hızlı müdahale edebiliyor. Bu krizlerin artık aşılması gerekiyor. Bunun da tek çözümü AFAD'ın sadece koordinasyon görevini yürütmesidir. Biz depremde 3.5 saat yalnızdık. İzmir İtfaiyesi ve vatandaşlar tarafından kurtarmalar sağlandı. 55 kişi ilk aşamada kurtarıldı. 90 kişi yıkılabilecek binalardan alındı. Burada bu işin yürütülmesi bizlere bırakılması gerekirdi. Ankara'dan, İstanbul'dan, Konya'dan gelen AFAD yöneticilerini enkaz yöneticisi yaptılar. AFAD, “Konya İtfaiyesi, UMKE dışında herkes enkazdan çıksın” diye anons yaptılar. Burası Konya değil İzmir. Neden Konya İtfaiyesi? İzmir İtfaiyesi denmesi gerekir. Bu olaylarda siyasi anlamda farklı düşünceler hizmet kırılganlıkları yaratıyor. Bunlar zaman içinde umarım aşılır.

“İZMİR’DE YANGINLARIN EN BÜYÜK SEBEBİ…"
İzmir’de orman yangınlarının çıkış nedenleri neler?

İzmir’de yangınların en büyük sebebi sigara, ikincisi elektrik kısa devresi.

“VATANDAŞTAN EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ…”
İzmir İtfaiyesi olarak vatandaştan öncelikli beklentiniz isteğiniz nedir? Nelere dikkat etmeliler?

Bizim vatandaşlardan en büyük beklentimiz yangınsal önlemleri biraz kendilerinin alması. Evinde, iş yerinde bir yangın tüpü bulundurması. Tatile giderken elektriğini, şalterini, doğalgazını, su vanalarını kapatması. Yangın, afet konularında kendilerini bilinçli hale getirecek eğitimlere dahil olması. Özellikle yangın ve arama kurtarma görevlerinde gönüllü olması. Kendi evlerinin afet planlarının hazırlanması.

"YANGINDAN KORUNMA YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENMELİ"
İzmir İtfaiyesi’nin diğer belediyelerle koordinasyon nasıl?

11 CHP'li Büyükşehir belediyesi ile birlikte çalışmalarımız yürütülüyor. Geçtiğimiz aylarda özellikle itfaiye araçlarının arızaları ve bu arızaların giderilmesiyle ortak bir yol haritasını nasıl alabilirize çalıştık. İtfaiye gönüllülüğüyle ilgili bir çalışmamız var. Bunun çalışmasını da İzmir'de gerçekleştireceğiz. Afet yönetiminde ve afet yönetiminde karşılaşacağımız durumları, özellikle enkaz yönetiminin usul ve esaslarını belirleyici yönetmelikler hazırlamamız gerekiyor. Bütün itfaiyelerin yönergelerini tekrar bir elden geçirmemiz lazım. Özellikle yangından korunma yönetmeliği güncellenmeli.

"UÇAK VE HELİKOPTER MUTLAKA ALINMALI"
Ülkemizde büyük yangınlarda yangın söndürme uçağı tartışması yaşanıyor… İzmir’de Başkan Tunç Soyer ve diğer ilçe belediye başkanlarının da söndürme uçağı veya helikopteri kiralama konusunda hazır olduklarını söylemişti...

Özellikle uçak ve helikopter orman yangınları için aranan iki tane önemli unsur. Özellikle bazı ormanlık bölgelere insan gücüyle müdahale etmenin imkanı olmuyor. O alanlara girmek büyük risklere ve can kayıplarına mal olabilir. O yüzden uçak ve helikopterler mutlaka alınmalı. Bununla ilgili belediye başkanlarımızın ortak önerileri var. Biz de bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Bakanlıklar nezdinde ortak bir çalışmayla çözüme ulaşılır diye umuyorum. 



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Itfaiye-Daire-Baskani-Derse-ile-Adan-Zye-Sahada-yetki-karmasasi-var-mi/102480