İZDEDA'dan 2 yıl raporu, 'Yaralar sarıldı mı?' sorusuna yanıt ve 'Kendimizi zincirleriz' çıkışı!

24 Ekim 2022 Pazartesi   16:15

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) kentte 30 Ekim 2020’de büyük yıkıma yol açan felaketin 2.yıldönümü öncesi bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Toplantıda İZDEDA Başkanı Haydar Özkan derneğin 2 yıl boyunca hayata geçirdiği adımları anlatırken, talepleri de dile getirdi. İZDEDA Başkanı Özkan'dan "Yaralar sarıldı mı?" sorusuna ve 'rezerv alan iddiası'na yönelik de çarpıcı mesajlar geldi. 



"BU BİR AZİZ NESİN HİKAYESİDİR!"
İZDEDA Başkanı Özkan toplantıda depremzedelerin yaralarının tamamen sarılıp sarılmadığı konusundaki soruya, "Asla diyemeyiz. 79 bin 272 adet depremzedemiz varken bunlar için proje alanında 1700 konut yapıldı, 1800 tane de şu anda rezerv alanda kura çekimine dahil olunacak. Toplamdaki mevcut 3 bin 500... 5 bin konut yapıldı ama 3 bin 500 depremzede bundan yararlanabiliyor. 8 bin orta hasarlı yararlanamıyor. 67 bin az hasarlı yararlanamıyor. Biz kredi istedik. Nasıl istedik? Sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz istedik. 2 yıl ödemesiz olması çok önemli... Ben evim varken, şimdi evsiz kaldım, kira ödüyorum. Kira öderken aynı zamanda kredi ödeyip evimi yaptırmak gibi bir olanağım mümkün değil. Bunları hiç düşünemiyorum. 'Yaralar sayıldı' diyemeyiz maalesef... Biz kentsel dönüşümcü gibi görüldük. Deprem vergisi depremzedeler için kullanılmadı. 'Başka yere aktarılmış olabilir' denildi. Olabilir, şimdi biz deprem yaşadık, o zaman şimdi bize aktarın. 24 aydır depremzedeyim ama çektiğim kredi kentsel dönüşüm kredisi... Bu bir Aziz Nesin hikayesidir" yanıtını verdi. 

REZERV ALAN İDDİASINA YANIT: KENDİMİZİ ZİNCİRLERİZ!
İzmir’de depremzedeler için rezerv alanda inşa edilen konutlara başka vatandaşların yerleştirileceği yönündeki iddia hakkında konuşan İZDEDA Başkanı Özkan, "Bizim çağrımız şu. Rezerv alan depremzedelerindir. Depremzede haricinde orada birisini görürsek oraya kendimizi zincirleriz" dedi. 

İZDEDA Başkanı depremin ardından dernek olarak hayata geçirdikleri adımları ve gelecek planlarını ise şöyle anlattı:

"BUGÜNE KADAR NELER YAPTIK?"
Öncelikle Türkiye’de bir örneği daha olmayan şekilde, deprem sonrası vatandaşlarımıza destek ve birlik olmak amacıyla derneğimizi kurduk.
Binalarını yıktıran sakinlerin, yıkım firmalarından yıkım hurda paralarını almalarını sağladık.
Ağır hasarlı depremzedelerin rezerv alandan hak sahipliği aşamasında rehberlik yaptık.
Resen yıkılan 5 adet binanın haklarını almalarını sağladık.
Ağır hasarlı binaların dask ödemelerini almalarını hızlandırdık.
Derneğimizle irtibata geçen orta hasarlı ve az hasarlı birçok binanın ödenmeyen dask poliçe bedellerinin tamamının almasını sağladık.
Proje alanında olup, 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm ödeme planına tabi olan orta, az ve hasarsız binaların ödeme planların 1 yıl ödemesiz dönem, 20 yıl vadeli ve faiz oranını yıllık  maksimum yüzde 10 TEFE/TÜFE oranını geçmeyecek şekilde güncellemelerini sağladık.
Türkiye’de emsali olmayan emsal artışını alarak inşaat maaliyetlerinde ciddi avantaj sağladık.
Kentsel Dönüşüm Kredisi tutarının 200.000 TL’den 400,000 TL’ye, 2022 yılı içerisinde ise 600.000 TL çıkarılmasını ve devlet faiz desteğinin aylık 0,33 baz puandan aylık 0,50 baz puana çıkmasını sağladık. 
Eğitim destek faaliyetlerinde bulunduk. İhtiyaç sahibi öğrencilerimiz için burs verebilecek kişi ve kurumları bularak öğrencilerimize burs imkanı kazandırdık.
Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in desteği ile depremzedelerimize profesyonel psikolojik destek imkânı sağladık, sağlıyoruz.
Hayırseverlerden ve yardım kuruluşlarından derneğimize gelen yardım paketlerinin derneğimize üye olan ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırılmasını sağladık.
Yatak, mobilya, beyaz eşya, özel eğitim kurumları, hastaneler, nakliye kurumları ve esnaflarımız (berber, kuaför,sürücü kursu, fotoğrafçı vs)  ile indirim protokolü imzaladık.
Bankalar ile görüşerek uygun oranlar ve şartlarda tüketici kredisi imkanı sağladık.
Depremde şehit olan yurttaşlarımızın ailelerinin her zaman yanında olduk, desteğe ihtiyaçları olan her zaman yanlarında olduk. Deprem şehitlerimiz için anma günü düzenleyerek aileleriyle bir araya gelerek acılarını paylaştık.
Türkiye'ye örenek bir model gelirştiren izmirli güzel yürekl iş insalarının depremde sehitleri olan ailelere ücretsiz olarak tahsis ettikleri konutların bilgilendirme ve takibini sağladık. 
İzmirli iş insanlarının onayı ve Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın desteği ile depremde uzuv kaybı yaşayan vatandaşımıza da bir konut tahsisinin onayını aldık. Bu noktada Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sağlıklı huzurlu uzun ömürler diliyoruz. Dualarımızın onunla olduğunu belirtmek isteriz. 
Uzundere Konutları, konteyner kent ve eşya depolarının kullanım sürelerinin uzatılmasını sağladık.
Ramazan ayı boyunca günlük 300 kişiden az olmayacak şekilde iftar yemeği organizasyonları yaptık.
Anıtkabir ziyaretimiz ile derneğimizi Atamız ile buluşturup, şeref defterini imzaladık.
Depremzedeyi siyaset üstü tutup, sorunlarımızı dile getirebilecek ve çözümünde katkı sağlayacak bütün partiler ile gerçekçi ve yapıcı görüşmeler yürüttük.
TBMM ziyaretimizi gerçekleştirdik. Grubu bulunan bütün partileri ziyaret edip dosyalarımızı sunduk. Çözümler için teşekkürlerimizi, çözüm bekleyen sorunlar için de taleplerimizi ilettik.
Merkezi ve yerel yönetim ile depremzede vatandaşlarımızın direk iletişim kurabilmeleri için organizasyonlar yaptık.
Yaptığımız eylemler ve basın açıklamaları ile sürekli gündemde kalma çalışmaları yaptık ve İzmir depremzedesinin unutulmamasını amaçladık.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaparak binası TOKİ aracılığı ile yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın doğru bilgi ve çözüme hızlı bir şekilde ulaşabilmesini amaçlayarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına direkt bağlı olan izmir ofisinin açılmasını sağladık.
Binalarının kentsel dönüşüme sokarak yeniden yaptırmak isteyen vatandaşlarımıza alternatif bir bina yenileme yöntemi olan kooperatif sistemini kurduk ve bu sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı belediyesi ve İZDEDA KOOP öncülüğünde hayata geçmesini sağladık. 
Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın önderliği ve desteği ile Halk Bankası tarafından daha önce kullandırılmayan kentsel dönüşüm kredisinin kullandırılmaya başlamasını sağladık. 
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sayın Ednan Arslan Bey ve ekibi ile görüşülerek, ağır hasarlı binalarda olduğu gibi, orta ve az hasar alan binalar için de emlak vergilerinden 2 yıl muaf tutulması ile ilgili kanun teklifi hazırlanması sağladık.
Derneğimizde kredi talep formu dolduran orta hasarlılar için (yaklaşık 1000 kişi) Eski başbakanımız Binali Yıldırım’ın desteğiyle rezerv alanda hak sahipliği sözü alındı.
Olağanüstü Genel Kurul yapıp, oy birliği ile tekrar seçilerek güven tazeledik.
Yüzlerce orta ağır hasarlı  depremzedemizin  İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Afad dan nakdi yardımlarını almalarına yardımcı olduk.
İhtiyaç sahibi depremzedemize 1100 adet  erzak kolisi, nakdi yardım,  180 çocuğumuza bayramlarda ayakkabı, 90 çocuğumuza  bayramlık kıyafet, kurban bayramında 80 aileye kurban eti dağıtımını sağladık.

SOSYAL ÇALIŞMALARIMIZ
Geçen yıl 280 depremzede öğrencimiz burs bulmamız için derneğimize başvuru yaptı.  Bunlardan 240 öğrencimize çoğunlu bir yıllık burslar bulabildik.
Bu yıl ise derneğimize 200 öğrencimiz başvuruda bulundu. Henüz bursu kesinleşen öğrencimiz bulunmamaktadır. 
Geçen yıl 3 öğrencimizin özel dershanede eğitim almasını sağladık bir öğrencimiz ise  öğrenciye dershane bursu sağladık. Ayrıca Depremzede öğrencilerimizin dersanelerin  sınav setinden ücretsiz faydalanmalarını sağladık. Bu yıl Bayraklı ve Bornova Belediyelerinin dershanelerinden depremzede öğrencilerimizin ücretsiz faydalanmalarını sağladık.
2 özel üniversitede tam burslu olmayan bazı öğrencilerimizin ilave burs almalarını sağladık.
Geçen yıldan beri üniversiteye ve sınavlara hazırlanan öğrencilerimizin Test ve Kaynak kitaplarını birbirleri ile paylaşmasına aracılık etmeye başladık
Depremzede bir öğretmenimizin aracılığı ile depremzedelerimizden çocuk kitapları toplayıp Tire’de bir ilkokulda kütüphane kurduk.
Bayraklı Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütüp depremzede çocuklarımızla moral günü düzenledik. Bu çalışmanın sonucunda depremzede çocuklarımız öncelikli olmak üzere ücretsiz kurslar açmalarını sağladık 
Tekin Spor Kulübü depremzede çocuklarımıza 4 haftalık ücretsiz savunma sanatları eğitimi verdi
Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ve Sualtı Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü ve aynı zamanda depremzede olan  Prof. Dr. Celalettin Aydın Bey sayesinde liseli depremzede gençlerimize denizcilik eğitimi verildi. 
İş arayan depremzedelerimizin iş bulmalarına yardımcı olmaktayız.
Aynı kitap paylaşımımız gibi, ikinci bir ekoloji çalışması başlattık. Facebook platformu ve derneğimizde, depremzedelerin, yeni ve  kullanılabilir durumdaki ikinci el ev eşyalarını, kıyafetlerini, kullanmak isteyen depremzedelere vermelerine aracılık ediyoruz.
Depremzedelerimizi, kültür sanat ile buluşturmaya çalışıyoruz. Tiyatro, konser gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz yararlanmalarını sağlıyoruz. Bayraklı belediyesi tarafından ücretsiz düzenlenen tiyatro konser ve etkinliklerinin depremzedelere duyurulması, ücretsiz ulaşım desteği sağlanmasına çalıştık. Ayrıca Sevgili Gül Nacaroğlu, Obel Civata sponsorluğunda, Sahne Tozu Tiyatrosu Gül Abla Çocuk oyunları günlerinde, depremzede çocuklarımız için Külkedisi oyununu ücretsiz olarak oynadılar. Ayrıca depremzedelerimizin, Başroldeki Kadınlar oyunu izlemelerini sağladılar. Bizleri tiyatro ile buluşturup diğer oyunlarına da davet edeceklerini söylediler. Sevgili Gül Nacaroğlu’na, Obel Civata’ya, bizleri Gül hanımla buluşturan Bir Çocukta Sen Giydir Derneği Başkanı Sevgili Nuran Baştan’a teşekkürlerimizi iletiyoruz. 
Bartın’ın Amasra İlçesi’nde maden ocağında meydana gelen patlamada yaşamını kaybeden maden işçilerinin ailelerinin acılarını paylaşmak, mağdurların yanında olmak için, Bartın’a taziye ziyaretine gitti. Yaşamını kaybeden 41 maden işçimiz için Konak Meydanı'nda lokma döktürdük

BUGÜNDEN SONRA NELER YAPACAĞIZ?
Proje alanında m2 kaybı yüzde 20'nin üzerinde olan vatandaşlarımıza, rezerv alandan ev satın alma hakkı verilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Depremde ağır hasarlı binalarda oturanlardan -kapıcılar da içinde olmak üzere- başlamak kaydı ile orta ve az hasarlı kiracılara da rezerv alanından satış hakkı tanınması için çalışıyoruz.

“O yer” kavramı nedeniyle mağdur olan depremzedelerimizin, bu mağduriyetini giderebilmek için girişimlerimiz devam edecek.

Deprem şehitlerinin mezarlıklarının yanında ailelerine yer tahisisi yapılması ile ilgili çalışmalarımız olacak.
Sayın valimiz Yavuz Selim Köşger'den istekte bulunduk. İZDEDA Ormanı oluşturulması istiyoruz. Deprem şehitlerimizin adlarının yaşadağı bir ormanımız olsun arzusundayız. 30 Ekim'de olacağını biliyoruz.
1999’dan beri alınmaya başlanan deprem vergilerinin depremzedeler için kullanılmasını sağlamak istiyoruz.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/IZDEDA-dan-2-yil-raporu-Yaralar-sarildi-mi-sorusuna-yanit-ve-Kendimizi-zincirleriz-cikisi/122974