İzmir'in kara günü: 2 yıl önce 6.6'yla yıkıldık!

30 Ekim 2022 Pazar   08:29

GERÇEKİZMİR - İzmir ve Türkiye 30 Ekim 2020’de tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. İki yıl önce bugün saatler 14.51'i gösterdiğinde meydana gelen ve 16 saniye süren 6.6 büyüklüğündeki depremin Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yıktığı binalar 117 kişiye mezar oldu, yüzlerce kişi de yaralandı.

İzmir'in birçok ilçesinde hasarlı binalar yaratan deprem hafızalarda derin acılar ile günlerce süren arama kurtarma çalışmaları sırasında kurtarılan ve umudun simgesi haline gelen çocuklar kazıdı.



UNUTMAYACAĞIZ!
Büyük felakette enkaz altında yaşamını yitiren 117 kişi: Orhan Kurt, Ayşe Tanış, Sevil Ateş, Rabia Uzun, Fatma Ateş, Nurcan Hiçyılmaz Tosun, Abdulkerim Uzun, Çağrı Bayat, Malik Tahirler, Hayati Fahrettin Uzun, Zeynep Mina Bayat, Gökhan Üge, Buse Demir, Elif Lina Bayat, Nevim Aşkın, Nazmiye Doğrayan, Aynur Gidiş, Fatma Öztürk, Ateş Küçükyumuk, Ömer Yiğit Tekin, Özlem Küçük, Mert Küçükyumuk, Süheyla Erdönmez, Melih Dağbaşı, Eda Savran Küçükyumuk, Şahide Kozalı, Burcu Yüksel, Tezel Dilcan Uzun, Hasan Hüseyin Tanış, Ege Ilgaz Yüksel, İpek Şirin, Halil Haktanır, Dila Yüksel, Feryal Özge Tekin, Uğur Öztürk, Ahmet Baltırak, Tevhide Akkuş, Asiye Öztürk, Fatma Subaş, Ekrem Özgür Duman, Kenan Öztürk, Ayşe Köse, Nebahat Haktanır, Fatih Ağar, Irmak Çetin, Deniz Şiirsel Öztürkmen, Fatma Erçetin, Elif İnan, Kamil Baştoklu, Ayşe Özbek, Hasene Argüder, Türkan Baştoklu, Ünal Eren, Arda Baran Demir, Lena Yücel, Rüzgar Gümüşel, Sadık Keleş, Vera Yücel, Ayşe Çiğdem Gümüşel, Birgül Pandal, Feda Yücel, Melek Belkıs Onat, Hatun Tokoğlu, Arife Yücel, Halil Aşkın, Hatice Doğruya, Mehmet Sarıbaş, Barlas Dal, Bayram Doğruya, Diren Yücel, Helim Sarı, Nebiye Tekin, Sayra Alpgündüz, Nerrin Erakman, Dilek Sesver, Çınar Alpgündüz, Belgin Özcan, Mukadder Sesver, Ali Fatin Ülger, Mahmut Baran Karael, Perihan Erdönmez, Şükran Aydın, Zarife Doğan, Nuran Sarıbaş, Arif Uçar, Kadriye Kaplan, Hüsnü Kırabalı, Ramazan Bal, Gökdeniz Kaplan, Aysel Okan, Zafer Altunsaray, Beril Gidiş, Alp Cengiz, Ramazan Ateş, Kader Aksöğüt, Ferda Murat Duman, Kadriye Külkenç, Ali Çağın Kayğusuz, Umut Perinçek, Onur Karakoç, Fatma Nihal Nayman, Halil Berk Öztürk, Ali Bildirici, Özkan Nayman, Fikret Köken, Seda Dinçer, Nilüfer Daloğlu, Serhat Er, Aslı Taner, Asya Kuyucak, Necmiye Çitim, Yeşim Emir, Fidan Keskin Gezgin, Makbule Ayçiçek, Doğan Sert, Çınar Ege Ünlü.

DEPREMİN MUCİZE ÇOCUKLARI
İzmir'de tarifsiz acıların yaşandığı deprem bölgesi, enkaz yığınına dönen binaların altında kalan çocukların yaşam mücadelesine de tanıklık etti. Arama kurtarma ekiplerinin depremin hemen ardından yıkılan binaların enkazında geceli gündüzlü gerçekleştirdiği özverili çalışmayla 3 yaşlarındaki Ayda Gezgin ve Elif Perinçek, 14 yaşındaki İdil Şirin, 16 yaşındaki İnci Okan ve 15 yaşındaki Günay Özışık, depremden saatler sonra beton blokların arasından gün ışığına çıkarıldı.

Enkaz yığınına dönen Doğanlar Apartmanı'ndan depremden 65 saat sonra çıkarılan Elif Perinçek, hem kurtarma ekiplerinin hem de tüm Türkiye'nin umudunu yeniden tazeledi. Arama kurtarma ekiplerinin tozlar içinde bulduğu ve küçük bir göz hareketinden yaşadığını anladığı Elif, yeniden ışığa kavuştuğunda kurtarıcılarının parmaklarına küçük elleriyle sıkı sıkı sarıldı.



Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından 91 saat sonra çıkarılan Ayda Gezgin'e ise doktorlar daha beton blokların arasında kurtarılması beklerken müdahalede bulundu. Alkışlar ve gözyaşlarıyla enkazdan alınan minik Ayda, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alındı. Ayda'nın enkazdan çıkarılırken çağırdığı annesi Fidan Gezgin ise depremde hayatını kaybetti.

Emrah Apartmanı'nın enkazından 58 saat sonra 14 yaşındaki İdil Şirin'in kurtarılmasıyla da büyük sevinç yaşandı. Rıza Bey Apartmanı'nın yığınları altından 17 saat sonra çıkarılan 16 yaşındaki İnci Okan, yaşama tutunanlar arasındaki yerini aldı. Doğanlar Apartmanı'nın enkazından 10 saat sonra çıkarılan 15 yaşındaki Günay Özışık ise kurtarılmayı beklerken çektiği cep telefonu görüntüleri ve yaşama azmi ile gündeme geldi.



TÜRKİYE SEFERBER OLDU
Türkiye, İzmir'de yaşanan depremin ardından yaraların hızla sarılması için seferber oldu. Devletin bölgede yürüttüğü yoğun çalışmaların yanı sıra depremzedeler için ülkenin dört bir yanından yapılan yardımlar İzmir'e ulaştırıldı.

Deprem sonrasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda, arama kurtarma faaliyetlerinden binalardaki hasar tespit çalışmalarına, depremzedelerin acil ihtiyaçlarının giderilmesinden psikososyal desteğe uzanan uygulamalar hızla devreye alındı.

Ulusal, il ve ilçe düzeyinde hangi çalışmaların yürütüleceği, hangi kurumların ne gibi görevleri üstleneceğinin tek tek belirlendiği Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ışığında bakanlıklar ve ilgili kuruluşların tamamı, depremin ilk dakikalarından itibaren vatandaşların yardımına koştu.

AFAD, AKUT, Jandarma Arama ve Kurtarma timleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden ekiplerin yer aldığı 7 binin üzerinde görevli, gece gündüz enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için adeta zamanla yarıştı.
Türk Kızılay tarafından acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geçici barınma merkezleri oluşturuldu ve hemen sıcak yemek dağıtımına başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise depremin ardından barınma sorununu çözmek için depremzedeleri ve onlara destek olmak isteyenleri “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası ile bir araya getirdi. Aynı zamanda depremzedelere Uzundere’deki konutlarda bir yıl boyunca ücretsiz barınma imkanı sundu, bir otel binasının 380 odasını da deprem mağdurlarına açtı.

Ülkeyi yasa boğan felaketin üzerinden tam 2 yıl geçti ancak yaralar hızla sarılmaya çalışılsa da İzmir büyük yıkımın yarattığı enkazı hala üzerinden atamadı. Depremzedeler için inşa edilen konutların tamamı henüz teslim edilmezken, ekonomik kriz nedeniyle kendilerine yeni bir çatı bulamayan deprem mağdurları ise yaşamların konteyner kentte devam ediyor.

TOKİ'DEN 2 YILDA 2 BİN 245 KONUT
Depremin hemen ardından evsiz kalan binlerce ailenin konut ihtiyacının karşılanması için 7 proje alanının yanı sıra Şehir Hastanesi yakınlarındaki 375 hektarlık rezerv alanda projelere başlandı. TOKİ tarafından 7 proje alanında ilk etapta inşa edilen 596 konut ile 145 iş yeri, depremin birinci yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hak sahiplerine dağıtıldı. Bu alanda daha sonra 808 konut ve 144 iş yeri daha inşa edilerek depremzedelere teslim edildi. Rezerv alanda başlayan 8 etaplık projede de ilk etapta planlanan 397 konut inşaatı bitirilerek kura çekimiyle hak sahiplerine verildi. Bu projenin ikinci etabında yer alan 444 konutun da inşaat sürecinin sona erdiği, geçici kabul işlemlerinin ardından depremzedelere verileceği belirtildi. Diğer etaplarda yer alan 2 bin 816 konutun da yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

DEPREMZEDELERE KREDİ MÜJDESİ
Deprem sonrası evleri ağır hasar aldığı için yıkılan depremzedelerin merakla beklediği kredi müjdesi geldi. Ekim ayında Resmi Gazete’de yayınlanan kararla depremzedelerin bankalardan alacağı kredilerin faiz oranı yüzde 1,37’den 0,87’ye düştü. Kullanılabilecek kredi miktarı da yine aynı karar doğrultusunda 400 bin liradan 600 bin liraya çıkarıldı.



HALK KONUT DEVRİMİ! 
Depremde hasar alan ve yıkılan binaların yeniden yapımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Bayraklı Belediyesi katkılarıyla Halk Konut Projesi hayata geçirildi. Türkiye’de ilk kez uygulanan proje kapsamında Bayraklı ve Büyükşehir Belediyesi depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için belediye güvencesi ve teknik destek vermeye başladı. Sonuncusu 5 Ekim’de düzenlenen imza töreninde 7 kooperatifle daha iş birliği protokolü imzalandı. Halk Konut projesiyle daha önce Dilber, Çiçek Hanım Apartmanı ve Kılıç Apartmanı sakinlerinin kurduğu üç kooperatif ile masaya oturulmuştu.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Izmir-in-kara-gunu-2-yil-once-6-6-yla-yikildik/123274