CHP’li Bakan ‘Eski Çeşme Yolu’nu Meclis’te taşıdı!

15 Şubat 2018 Perşembe   13:42

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘Eski Çeşme Yolu’nu Meclis’e taşıdı. Bakan, yapılacak yeni yolun bölgedeki doğa güzelliğini ve sakinliğine olumsuz etki yaratacağının altını çizerek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği önergede 2 kritik soru sordu.

İzmirliler için ayrı bir nostaljik değere sahip olan “eski Çeşme yolu”nun duble yol olacağı açıklanmış, Karayolları Genel Müdürlüğü Türkiye’nin önemli yazlık ve dinlenme merkezleri arasında yer alan Karaburun ile Çeşme arasında 25 kilometrelik devlet yolu yaptırmak üzere ihale düzenlemiştir.

Eski Çeşme yolu, otoban yapıldıktan sonra değerini yitirmiş ve birçok yol üzerindeki işletme kapanmış olmasına rağmen, son zamanlarda bu nostaljik yol tekrar keşfedilmiş ve dünyanın en büyük Zeytinyağı Müzesi bu yolun üzerinde açılmıştır. Yeni kahvaltı mekanları dolmaya başlamıştır. Bu yolu tercih edenler, çam ağaçlarının güzelliği, muhteşem ova manzarası eşliğinde yavaş bir hız ile doğayı ve güzelliği yaşayarak bu yolu kullanarak sakin bir şekilde Çeşme veya İzmir hedeflerine ulaşmaktadırlar.

Yeni yapılacak yolun, Karaburun yol ayrımından başlayarak 25 km-132 metre olarak yapılacağı, devlet yolu ihalesinin toprak tesviyesi, sanat yapıları, üst yapı ve başka işleri kapsadığı söylenmektedir. İhale 6 Şubat 2018’de tamamlanmıştır ve bölünmüş yolun 800 takvim gününde bitirilerek teslim edileceği söylenmektedir.

Daha yolun ihalesi bile yapılmadan, Çeşme'nin temel su kaynağı Çeşme Kutlu Aktaş Barajını etkileyecek ve baraj sahasına çok yakın bir yerde iki tane de asfalt fabrikası kurulmaktadır. Bu yola asfalt sağlayacak iki tane asfalt fabrikasından bir tanesinin ÇED onayının çıktığı, diğer asfalt fabrikasının da 26 Ocak 2018'den bu yana olumlu ÇED raporu beklediği iddia edilmektedir. Tarihçiler, bu fabrikaların kurulacağı bölgeden zamanında Evliya Çelebi'nin geçtiğini söylemektedirler. Bu bağlamda;

1)  Yapılacak olan bu yolun hemen paralelinde Türkiye'nin en modern ve 6 şeritli ilk otobanı bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk otobanı olmakla birlikte hala Türkiye'nin en az kullanılan otobanı olma özelliğine sahip bu yol mevcut iken ve aslında hiç bir ihtiyaç yok iken, doğanın tekrar tahrip edilerek Çeşme'ye yeni bir duble yol yapılmasının gerekçesi nedir?

2)  Bu yola harcanacak milyarlık bütçe, çok daha fazla yol ihtiyacı olan başka bir bölgeye harcansa idi kaynaklar daha optimal kullanılmış olmaz mıydı?



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/CHPli-Bakan-Eski-Cesme-Yolunu-Mecliste-tasidi/40457