Yeni ekonomik programı Ege'den tam not!

20 Eylül 2018 Perşembe   14:49

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, YEP”in Türkiye'nin şu andaki ekonomik gerçekliklerini dikkate alarak hazırlanmış gerçekçi bir program olduğunu dile getirdi. Türk sanayicisinin ve ihracatçısının yeni yatırım için ekonomik istikrar ve motivasyona ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Eskinazi, YEP'te 2021 yılına kadar hedeflenen 2 milyon yeni istihdamın sağlanabilmesi yatırımcıya güven aşılanması gerektiğini, Yeni Ekonomik Programı ve sonrasında atılacak adımların bu anlamda hayati önemde olduğunu vurguladı. Kamuda 76 milyar liralık tasarruf sağlaması hedeflenen Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi'nin kurulmasını da yerinde bulduklarını anlatan Eskinazi, "Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi gelir artırıcı önlemleri hayata geçirirken, toplumsal hassasiyetleri dikkate alarak hareket etmelidir. Özellikle vergiler içinde dolaylı vergilerin oranı düşürülmelidir. Bunun için yapısal reformları gerçekleştirme süreci disiplinli bir şekilde takip edilmelidir" dedi.

'İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY REEL DÖVİZ KURLARINDA İSTİKRAR'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Yeni Ekonomi Programı'nda özellikle enflasyona gereken önemin verildiği görmekten mutluluk duyduklarını belirterek, "Ancak geçmişte ve halen yaşadığımız süreçlerden de gerekli dersleri çıkarmamız, bir daha da yerli üreticinin rekabet gücünü zayıflatan düşük reel kur dönemine dönmememiz gerekiyor. Programda enflasyon hedeflerinin az da olsa altında bir kur artışı öngörülmesi bizleri biraz düşündürmüştür. İhtiyacımız olan şey reel döviz kurlarında istikrar, düşük enflasyon, düşük faiz ve yatırım çekişli ihracata yönelik büyümedir. Programda cari açığı düşürmek için ithalata bağımlılığın azaltılmasına ve ihracatın artırılmasına yönelik önlemleri çok önemli ve anlamlı buluyoruz. Bu noktada biz sanayicilere önemli görevler düşüyor. Bizler de bu görevleri devletin desteği ve yol göstericiliğinde yerine getirmeye çalışacağız. Yapılması gereken öncelikli sektörel yatırımlar için uygun mikro-klimanın yaratılmasıdır. Biz İzmirli sanayiciler olarak bir araya gelecek ortak akıl ile bu süreçte üstlenebileceğimiz rolleri, ithalatın azaltılmasına katkı verebileceğimiz sektörleri belirleyeceğiz."

'PUSULAMIZ OLACAK' 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, YEP'in iş dünyasının pusulası olacağını belirterek, şöyle dedi:

"Yeni ekonomik program üç ana temel üzerine oturuyor; dengeleme, disiplin ve değişim. Programa göre 2018 için büyüme tahminleri 2020’ye kadar düşürülüyor ancak 2021’den itibaren yüzde 5 büyümeyi sağlayarak sürekli hale getirmek hedefleniyor. Öte yandan enflasyonla topyekun mücadele programı hayata geçiriliyor. Gıda enflasyonu ile çok daha etkin mücadele edilmesi ve 2021 yılında enflasyonun yıllık yüzde 6’ya kadar indirilmesi hedefleniyor. Umuyoruz ki program, 2023'e giden yolda sıçrama döneminin kapısı aralanacak. Enflasyonu, faiz oranlarını, cari açığı kalıcı şekilde indirmeyi hedefleyen, zamanla sürdürülebilir yüksek büyümeye de ulaşmayı hedefleyen, yerli ve yenilikçi üretim ile ihracatı destekleyen, sermaye piyasalarını derinleştiren, finans sektörüne çeki düzen veren, kamu maliyesini yeniden yapılandıran, özel sektörün kurumsallaşmasını teşvik eden bir programdan söz ediyoruz. Yeni ekonomik program büyüme, enflasyon tahminleri beklentileri karşılıyor. Ancak programda yer alan makroekonomik hedefler gerçekçi tahminlere dayansa da, programın başarısı iş dünyası başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesiyle sağlanacaktır. Bizler bu konuda hem farkındalık yaratmak, hem de projelerle desteklemek için şimdiden çalışmaya başladık."



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Yeni-ekonomik-programi-Ege-den-tam-not/52058