CHP'li Emre'den çarpıcı "Türkiye'de Gençlik" raporu!

17 Mayıs 2019 Cuma   12:54

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre raporu hakkında yaptığı yazılı açıklamada:“Gençler bugün Türkiye’de genç olmanın zor olduğunu düşünüyor. Çünkü gençlerimiz iş kaygısından iş imkanlarının yetersizliğine, maddi imkansızlıklardan tek tipleştirilen eğitim sistemine, eğitim sistemindeki aksaklıklardan toplum baskısına kadar pek çok güncel şikayeti dile getiriyor. Gençler açısından belki de en büyük şikayet sebebi ise tüm bu sorunların kendilerine bir alan açılarak değil siyasiler ve karar alıcıların inisiyatifi ile çözümlenme yoluna gidilmesi. Biz hazırladığımız bu rapor ile 2019 Türkiye’sindeki gençlerin genel durum fotoğrafını ortaya koyarken çözüm olarak da onların yok sayıldığı değil onları da politika üretme sürecine dahil ederek nihai bir sonuca varmamız gerektiğini söylüyoruz” dedi.

HER DÖRT GENCİMİZDENBİRİ EVDE, SOKAKTA, KAHVEHANEDE

Hazırlanan raporun genç işsizliği başlığında öne çıkan bazı bulgular şu şekilde sıralanıyor:

TÜRKİYE EĞİTİMDE İRAN VE PAKİSTAN’DAN GERİDE

Raporun eğitime erişim başlığı da çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor. Eğitimin gençlere gelecekte kaliteli bir meslek, üretim yeteneği, araştırma ve geliştirme ruhu, çağın gelişen koşullarına ayak uydurma gibi özellikler kazandırdığının ifade edildiği raporda eğitim kalitesine dikkat çekiliyor. Rapora göre;

SOSYAL DIŞLANMIŞLIK YÜZDE 38,3

Sosyal dışlanmışlığın yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi temel sosyal politika konularını kapsadığının ifade edildiği raporda kavramın son dönemlerde popüler hale geldiği ifade edildi. Genç olmanın bir sosyal dışlanmışlık verisi olarak ele alınması ise gençlerin sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta kendilerine bir yer edinememiş olması olarak açıklandı. CHP’li Emre gençler arasındaki dışlanmışlık sorununun aşılabilmesinin yolunun gençlerin ekonomik, toplumsal ve siyasal hayata katılımının önündeki engellerin kaldırılması ile mümkün olduğunu söyledi.

Raporda Eurostat verilerine atıf yapılarak Türkiye’de 16-29 yaş arası genç nüfusta sosyal dışlanma riskinin yüzde 38,3 olduğu ifade edilmiştir.

SİYASAL KATILIM VE TEMSİLDE TÜRKİYE’NİN KARNESİ ZAYIF

Gençlerin Kamu Hayatı ile Siyasete Katılımı ve Temsiliyeti başlığı ise Türkiye’nin demokrasi, siyasi ve temel hak ve özgürlükler gibi alanlarda Türkiye’nin zayıf karnesini gözler önüne sermektedir.

Freedom House, Economist IntelligenceUnit ve Dünya Bankası gibi kuruluşların gençler arasında siyasal katılım, insan hakları ve sosyal alandaki özgürlükler açısından yaptıkları araştırmalarda Türkiye hep sonuncu sırada yer almış.

Gençlerin sivil toplum kuruluşları ile ilişkisi ise son derece zayıf. Gençlerin yüzde 72,9u herhangi bir STK’ya üye değilken en fazla üyesi bulunan STK yüzde 12 ile öğrenci kulüpleri.

Gençlerin meclis çalışmalarına ilgisizliği de raporda öne çıkan bir başka bulguyu ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 71,7’si meclis çalışmaları hakkında bilgisi olmadığını ifade ederken siyasi hayata katılımı sadece oy vermek olarak gören gençler arasında aktif siyasete katılım oranı ise sadece yüzde 3,9 olarak belirtilmiş.

ÇÖZÜM ÇAĞDAŞ BİR EĞİTİM VE GENÇLİK POLİTİKASINDA

Raporda gençliğin sorunları için çözüm önerilerini de sıralayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, atılacak ilk adımın çağdaş bir eğitim ve gençlik politikasının hayata geçirilmesi olduğunu belirtti. Türkiye Ulusal Gençlik Stratejisinin 4 yıldır güncellenemediğini söyleyen Emre, “Ulusal Gençlik Stratejisinin 2018 yılı itibariyle 4 yıldır halen güncellenmekte olduğu bize göstermektedir ki bu strateji hem gençlerimizin sorunlarına çözüm üretemiyor hem de Türkiye gelişen ve küreselleşen dünyayı yakalamaktan uzak bir konumda olduğunu söyledi.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/CHP-li-Emre-den-carpici-Turkiye-de-Genclik-raporu/63856