Yabancı yatırımcılardan MINEX’e tam not

26 Ekim 2019 Cumartesi   11:06

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle tarafından düzenlenen Minex - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı maden ve doğal kaynak zenginliği, sektör deneyimi, ham madde bolluğu, teknolojik alt yapısı, ulaşım kolaylığı ve dinamik sektör yapısı ile İzmir’in tanınırlığını uluslararası pazarda artırıyor.

Başladığı günden bugüne dek yoluna güçlenerek devam eden Minex Fuarı, uluslararası tanınırlığını artırdı. 2017 yılına oranla yabancı katılımcı alanını yaklaşık dört kat artıran fuarda bu yıl Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Çin ve Rusya başta olmak üzere Avusturya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kuzey İrlanda, Litvanya,  Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan’dan uluslararası katılımcılar yer alıyor. Maden sektöründe önemli ülkelerin katılımının yanı sıra alım heyeti programı kapsamında başta Rusya, Çin, Orta Doğu, Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere sektörün önemli ülkelerinden sektör temsilcileri katılımcı firmalarla görüşme fırsatı yakalıyor. Program kapsamında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri, madencilik makineleri ve yedek parçalarının ihracatına katkı sağlarken; yerli firmaların da uluslararası mühendislik projelerini üstlenmelerine zemin hazırlıyor. Dünyanın dört bir yanından binlerce sektör temsilcisi ticaret yapmak için buluştuğu fuar, Türkiye’nin 2019 sonuna dek belirlediği 5 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlayacak.

Zengin minerallerin kaynağı Türkiye

Dünya maden sektöründe kısa süre içinde büyük ilgi gören Minex Fuarı’na İngiltere’den milli katılım atağı geldi. ABMEC - Maden Ekipmanları Derneği ile birlikte fuara katılan İngiltere, insan ve çevre odaklı teknolojilerini fuarda tanıtıyor. Türkiye’de her türlü maden yatırımıyla ilgilendiklerini belirten ABMEC Genel Müdürü Jane Isaacs, “Türkiye’de gerçekten oldukça zengin doğal kaynaklara sahip şirketler var. Biz de o şirketlerle ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız. Fuar çok iyi organize edilmiş. Madencilik sektörünün oyun kurucu ülkeleri bir araya getirilmiş. Dünya her zaman madenlere ihtiyaç duyacak. Fakat popülasyon artıkça ekonomik ve çevresel sorunlar açığa çıkıyor. Yaşadığımız sürece mineral ihtiyacımız hep olacak ve Türkiye bu ihtiyacın büyük bir kısmını karşılayabilecek zengin mineral kaynaklarına sahip. Özellikle bu mineralleri çıkaran şirketlere ulaşmak ve onları yakından tanımak istiyoruz” dedi.

Türk maden sektörünün gücü: MINEX

Fuarda Türkiye’nin yatırım ve endüstriyel olanaklarını daha yakından inceleme fırsatı bulduğunu dile getiren Bosna Hersek Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic, “Türkiye çok büyük bir ekonomiye sahip. Pek çok sektörde yatırımlara elverişli tam bir endüstri ülkesi. Yabancı yatırımcılar için çok verimli iş olanaklarına sahip. Minex Fuarı, Türkiye maden endüstrisinin çok güçlü olduğunun gözler önüne seriyor. Bosna Hersek küçük fakat oldukça esnek bir ekonomiye sahip. Aynı zamanda sanayi ülkesiyiz. Enerji ve madencilik sektöründe güçlü operasyonlarımız var. Sektörlerimizin ve ülkelerimizin neden daha çok bir arada çalışması gerektiğini bu fuarda gördük” dedi.

Türkiye ve Bosna Hersek arasında teknoloji koridoru

Her yıl Haziran ayında Saraybosna’da enerji, sanayi ve madencilik sektörlerine yönelik olarak Energa Fuarı’nı düzenlediklerini belirten Jasarspahic, bu kapsamda geçtiğimiz yıl İZFAŞ ile imzaladıkları iş birliği anlaşmasına değinerek; “Karşılıklı heyetlerle Saraybosna ve İzmir’de düzenlenen fuarları destekleyip kardeşlik köprüsünü daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. İzmir  bizim çok güçlü bir partnerimiz. Buradaki sonuç şu ki benzer teknoloji endüstrileri üzerine çalışıyoruz. Yaptığımız anlaşma ticareti olmayan fakat ticarete çok daha büyük katkılar sunmayı amaçlayan bir yol haritası çiziyor. Ülkelerimizde birbirimizi güçlü bir şekilde temsil edersek Türkiye ve Bosna Hersek arasında teknoloji koridoru oluşturabiliriz. Bu koridor da bizim Avrupa ve dünyaya açılan kapımız olur” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Polonya hep el ele

Polonya Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan on iki gelişim programından biri olan Polonya Ticaret ve Yatırım Ajansı da fuardaki yerini aldı. Bu kapsamda Polonya’daki teknolojileri ve makine alanındaki gelişmeleri anlatıp Türk yatırımcılara projelerini sunarak Türkiye ve Polonya arasındaki iş birliklerine değinen Piotr Broncel, “Türkiye ve Polonya arasındaki iş birliği günlük bir iş aslında. Türkiye’de özellikle kömür madenciliğinde daimi olarak hizmet veren firmalarımız mevcut. Türkiye’deki madencilik işletmeciliğinin zor olduğunu biliyorum. Öncelikle jeolojik koşullarınız zor. Jeolojik olarak madencilik yaparken bir takım zorluklarla karşılaşılıyor, doğal zorluklar bunlar. Bizim bunlara ilişkin çözümlerimiz var. Toprağa ilişkin karşılaşabileceğiniz tüm zorluklara ilişkin çözümlerimiz mevcut” ifadelerini kullandı.

Orta Doğu’dan sıcak temas

Fuara ayrıca Orta Doğu ülkelerinden yoğun bir heyet katılımı gerçekleşti. Ürdün Milletvekili Musa Hantash, Ürdün Ankara Büyükelçisi ve Ticaret Ataşesi Müsteşar Dr. Emad Masalmeh, Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saran Aziz gibi isimlerin bir araya geldiği heyet Türkiye’nin makina teknolojileri konusunda yatırıma sıcak baktıklarını belirterek fuardan memnun ayrıldı. Ürdün Milletvekili ve aynı zamanda firma sahibi Musa Hantash, projelerinde kullanmak üzere Ankaralı üretici bir firmadan sondaj makina siparişi verdi. Hantash, bu ve benzeri teknolojileri fuardan sonra artık Türkiye’den tedarik etme kararı aldıklarını belirtti. Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saran Aziz ise, “Türkiye ile geçen sene yaklaşık 10 milyar dolarlık ticaret yaptık. Fuarı çok iyi bulduk. Türkiye’de madencilik çok zengin kaynaklara sahip olduğu için dünyanın en iyi firmalarının burada bulunduğunu düşünüyorum. İş bağlantılarımız fuarla birlikte hız kazandı” dedi.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Yabanci-yatirimcilardan-MINEXe-tam-not/71023