Yeşilova Höyüğü'nde tarihe ışık tutan eserler görücüye çıktı!

31 Ekim 2019 Perşembe   12:31

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Ege Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen, İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan Bornova’daki Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü’nde 2018- 2019 dönemi kazılar sona erdi.

Kazılarda ortaya çıkan yüzlerce buluntu ise ‘Yeni Keşifler ve Yeni Buluntular’ adı altında yapılan toplantıda kamuoyuna tanıtıldı.



Bornova Belediyesi Yeşilova Ziyaretçi Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçaltı, Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) Başkanı Ali Yaşar Çalışkan, Yaşar Üniversitesi Rektör Vekili Ali Nazım Sözer, Kazı Başkanı Doç Dr. Zafer Derin, kazıda çalışan akademisyen ve öğrenciler katıldı.

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKAN BİR BELEDİYE OLACAĞIZ
Programda konuşan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “2003 yılında başlayan 16 yıl önceki çalışma, 5 bin yıllık tarihi ortaya koyuyordu, bu 15 yıllık çalışma 3 bin 500 yılı daha bize katmış oldu. Yani 8 bin 500 yıllık geçmişi olan bir höyükten bahsediyoruz. Bu toplantının bir akşam balıkla, midye ile olması gerekiyor çünkü geçenlerde burada çipura, midye ve zehirli vatos bulundu. Omurgalı bütün balıklar da vardı. Buranın 12 ay kapanmaması gerektiğini kabul edenlerdenim. Hatta çok daha etkin hale getirilmesini arzu ediyorum. Birçoğunuz Avrupa’ya çıktınız, Berlin’e gittiğinizde 20 Euro verip sizi müze kent olarak dolaştırırlar. Bu çalışmalar İzmir’de de var. Bornova bence en değerli müze kentlerden biri olacaktır. Çok heyecan verici bir yerdeyiz. Buradaki kazı ekibi her sabah geldiğinde ‘Acaba ne bulacağız’ diye heyecanlanıyor. Bu çalışmayı öyle bir noktaya getiriyorlar ki burada her akşam şampanya patlatacak kadar yeni buluntulara rastlayabilirler. Açıkçası Homeros ve Yeşilova Höyüğü Bornova’nın kimliği. Burada yapılacak olan çalışmalarda çok değerli kalıntılara ulaşabileceğimizi umuyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İlçemiz turizm kenti olacak bir yerdir. Üniversite ve sanayi işbirliğiyle akademisyenlerin çalışmalarına çok önem veriyoruz. Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’yle de bir çalışma var. Yakın zamanda onu da buraya kazandıracağız. Bornova Belediyesi olarak tarihimize her açıdan sahip çıkan bir belediye olacağız” dedi.

12 AY KAZI YAPILACAK
İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçaltı ise, “Ülkemiz genelinde en fazla arkeolojik kazı yapılan il İzmir’dir. Çalışmalarımıza 16 kazıyla devam ediyoruz. 18 kazımız vardı daha sonra iki kazımız iptal oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca İzmir’de yürütülen kazılar için 2018 yılında 1 Milyon 425 bin lira destek sağlanmıştır. Aynı şekilde 2019 yılında da 1 milyon 550 bin lira destek sağlanmış ve devam etmektedir. Bakanlığımız bu desteklerin yanı sıra Büyükşehir’e 3 milyon 272 bin lira destek sağlamıştır. Yine bunun yanında özel şirketlerce kazılarımıza sponsorluk desteği verilmektedir. Burada özel mülkiyet var. Örneğin burada, şahıslara olan mülkiyetlerin bir kısmının kamulaştırılmasını gerçekleştirdik, çalışmalarımız devam etmektedir. En önemlisi de Çimento Fabrikası olan Çimentaş’a ait yerler var; onların kamulaştırılmasından ziyade takas işlemlerini devam ettiriyoruz. Onu da takas programına aldırdık, şu anda Milli Emlak üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda çalışmalar devam ediyor. Bizim  3 tane ören yerimiz vardı. Bu ören yerlerimizi 6’ya çıkardık. Şimdi iki tane kazı alanımızı daha ören yeri statüsüne sokacağız. Bunların bir tanesi Bayraklı diğeri ise Urla’daki Klozoşrenia kazı alanı. Şimdi de burayı ören yeri statüsüne kazandırmak için çalışmalarımıza başlıyoruz. Bakanlığımızın yeni bir projesi var. Kazı alanlarımızdaki çalışma sürelerini 12 aya çıkaracağız. Bugün yaptığımız gibi kapanış yapmayacağız. Bizim ilimizde de 5 ila 6 kazı alanımız b şekilde çalışmaya başlıyor; Teos ilk 20’nin içindeydi. 2020 yılında 40 kazı alanı daha 12 ay kazı yapacak. İnşallah onlardan biri de Yeşilova olacak” diye konuştu.

BU YIL 200’E YAKIN BULUNTU ELE GEÇTİ
2005 yılından bu yana sürdürdükleri kazı çalışmalarına bu yıl da devam ettiklerini belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin de, “Yoğun bir ziyaretçi katılımıyla birlikte kaz çalışmalarını da sürdürüyoruz. Yaklaşık 8 bin 500 yıl öncesi kent tarihini taşıyan aynı zamanda Bornova’daki yerleşimle birlikte kentin arkeolojik yapısını ortqaya çıkardığımız bir merkez. Bu yıl da 200’e yakın buluntu ele geçti. Bu kadar buluntu içinde özellikle bu yıl bilim grupları içinde çalıştık. Forum bornova2nın önünde 55 bin yıl öncesine ait bir tapınma yeri ortaya çıkardık. Aynı zamanda bir üretim alanı ve mekanı ortaya çıkardık. İkisi de toplumun işleyişini ve yapısını ortaya koyuyor. Burası her şeyden önce bilimi yapan üniversitelerin toplumla bütünleştiği yerlerden biri. 100 binden fazla kişiye eğitim formasyonu sağladı. Arkeolojik açıdan işimizi yürütürken aynı zamanda eğitim kurumu olarak hizmet veriyoruz. Merkezimizle ilgili bütün bu aktivitelerle birlikte kentin markası olma açısından da önemli bir konuma ulaştık. Homeros’u da bünyemize katarak kentin iki önemli değerini birleştirme gibi bir hedefimiz var. Çalışmalar sırasında farklı bilim dallarından da birçok kişi burada hizmet vermekte. Ekibimizle çalışan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu yıl belki başkanımızın da şansına ticaretle ilgili çok önemli bir şey bulduk. Artık ticaretin nasıl yapıldığına dair önemli bir bilgiye sahibiz”  ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Yesilova-Hoyugu-nde-tarihe-isik-tutan-eserler-gorucuye-cikti/71239