Sosyal mesafeli-maskeli açılış: İzmir'in tıbbi atık bertaraf tesisi yola çıktı

10 Nisan 2020 Cuma   11:18

GERÇEKİZMİR - Dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de hızla yayılan koronavirüsle mücadele tam gaz devam ederken, önlemlerin birer birer ve ivedi şekilde hayata geçtiği İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nden bir de önemli tesis hamlesi geldi. 

Kentteki tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden bertarafını sağlayacak Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin açılışı yapıldı. Günde 20 tonluk tıbbi atık dünyadaki en büyük teknolojilerden biri kullanılarak tesiste sterilize edilecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle sadece sosyal mesafe kuralına uyularak ve maskeli düzenekte online olarak yapılan açılışa sadece İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve Yüklenici Firma olan Miroğlu Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Avcı katıldı.

Açılış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Tesis belediye öz kaynakları kullanılmadan gelir getirici ihale yöntemiyle yapıldı.

VİRÜSLE MÜCADELE SÜRECİNE VERECEĞİ KATKIYI ANLATTI

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, tesisin virüsle mücadele sürecine vereceği katkının altını çizdi.

Soyer, " Gurur duyduğumuz bir gün… Çünkü Türkiye’nin en büyük  tıbbi atık sterilizasyon tesisin açılışını gerçekleştireceğiz. Dünya’daki en iyi örneklerden biri. O nedenle çok gururluyuz. Büyükşehir Belediyesi’nin salgının başladığı günden bu yana en öncü adımları atmasının tesadüf olmadığını söyleyebilirim. Göreve geldiğimiz ilk günlerde toplum saplığı daire başkanlığı kurduk. Afetler, krizler karşısında ne yapılması gerektiği konusunda önceden hazırlıklı olmamız gerekiyordu. Bunu yapmış olmanın faydalarını görüyoruz. Bu tesiste daha önceden temeli atılan bugün açılması gündeme gelen bir tesis. Öngörü vizyonla hareket edildi. Yaklaşık 64 büyük hastane, diyaliz merkezleri, sağlık kuruluşları tıbbi atık üretiyor. Bunların sterilizasyonu sağlanmadığı takdirde bugün baş başa olduğumuz salgın gibi durumların kaynağı haline gelebiliyor. Bu açılış o nedenle son derece önemli. Günde üretilen 20 tonluk tıbbi atık dünyadaki en büyük teknolojilerden biri kullanılarak sterilize edilecek ve toplum sağlığını tehditten uzak bir noktaya taşınmış olacak. Bu açılışta emeği olan herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi.



Soyer, tesisin içini gezerken İzmirlilere de çağrı da bulundu. Soyer şu ifadeleri kullandı;

"Değerli İzmirliler... İzmir’in her yerinde toplu taşımada, pazaryerlerinde maske eldiven kullanmaya başladık. Bunlar kullandıktan sonra tıbbi atığa dönüşüyor. Bu tesis bunlar içinde radikal çözüm üretiyor. Eczanelerde hastane yakınlarında tıbbi kovalar göreceksiniz. Bu maske ve eldivenleri bu tıbbi kutulara atmanızı istiyoruz. Bunları toplayarak İzmir’e zarar vermeyecek noktada sterilize edeceğiz. Bu tesis bunu da yapacak. İzmir’de salgının büyüme odaklarından birini yok etmiş olacağız. O nedenle son derece heyecan verici. İzmir’in tıbbi atığını bertaraf edip sterilize edeceğimiz için mutluluk içindeyiz."

Gün 20 ton tıbbi atık işlenecek
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde her gün yaklaşık 20 ton tıbbi atık işlenecek. İzmir’de aylık 1 tonun üzerinde tıbbi atık üreten 64 büyük hastane ve 27 dializ merkezi olmak üzere 2 bin 59 adet sağlık kurumu ve kuruluşu bulunuyor. Bu kurumlardan günlük 20 ton tıbbi atık, kovalı sistemle el değmeden, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun bir şekilde toplanarak, lisanslı araçlarla taşınıyor. Kovalı toplama ve taşıma sistemi, tıbbi atıkla teması en aza indiriyor. Sağlık kuruluşlarında tartılarak ve radyasyon ölçümleri yapılarak teslim alınan tıbbi atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetimi yapılan çevrimiçi mobil atık takip sistemi ile kayıt altına alınıyor.

Doğal su varlıkları korunuyor
Tesiste besleme-boşaltma, üniteler arası taşıma, yıkama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere yapılan her faaliyet modern ve çevreci bir bakış açısıyla, sürdürülebilirlik ilkesine göre tasarlandı. Buhar üretim ünitesi ile sterilizatörler arasında enerji geri kazanım sistemi de kuruldu. Böylece yoğuşma suyunun geri devir sayısını artıran ekipmanlar aracılığıyla doğal su varlıklarının korunması da sağlandı. Tesiste sterilize edilen atıklar, daha sonra Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi'ne gönderiliyor.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Sosyal-mesafeli-maskeli-acilis-Izmir-in-tibbi-atik-bertaraf-tesisi-yola-cikti/78277