Soyer’den 50 saatlik rapor: Neler yapıldı, neler yapılacak?

1 Kasım 2020 Pazar   17:41

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZUM’da afet değerlendirmesi toplantısı yaptı. Depremin üzerinden 50 saat geçtiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan ve hayata geçecek çalışmaları liste halinde oluşturduklarını ifade eden Başkan Soyer şunları söyledi:

Şu an itibariyle 50 saati doldurduk. 50 saatle ilgili yaptıklarımızı, çalışmalarımızı ve durum değerlendirmesini paylaşacağız. Bu toplantıyı her gün saat 16:00’da düzenli olarak yapacağız. 1 gün önce yaptıklarımızı ve ertesi gün yapacaklarımızı sizlerle paylaşacağız. İzmirliler ve kalbi İzmirlilerle çarpanlar şeffaf olarak bilgilensinler.

ALTYAPIDA SIKINTIMIZ YOK!
Deprem anında Kiraz’ın Avunduruk köyündeydik. Toplantı esnasında depremi yaşadık. Dönüşe geçtik, yolda da bilgi almaya başladık. Arkadaşlarımızın HİM üzerinden gelen ihbarları ve tespitler çerçevesinde 20’ye yakın binada ağır hasar olduğu bilgisini aldık. Narlıdere Metrosu, çalışan faal metro hatları, İZBAN ve tramvay hatları, İZSU’nun altyapı kanallarıyla ilgili bilgi aldık. Çok şükür ki bu altyapımızla ilgili büyük sıkıntılar olmadığını gördük. Kısmi bazı noktalarda elektrik kesintileri olduğunu, doğalgazın güvenlik nedeniyle kesildiği bilgisini aldık. Yaklaştıkça trafik sıklığını fark ettik. Bununla ilgili acil çağrılar yapmaya başladık. Vatandaşların özel araçlarını kullanmaması noktasında uyarılar yaptık. Toplu ulaşımı ücretsiz hale getirdiğimizi duyduk. Yıkım alanlarına vardığımız anda İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına başladığını gördük. Vatandaşlarımız da destek olma çabasındaydılar. Bayraklı ve Seferihisar’da depremin çok daha yıkıcı etkiler yaptığını gördük. Çok şükür Seferihisar’da deprem binalara zarar vermemişti. Ama Bayraklı dışında da çok şükür büyük yıkımlı hasar meydana gelmediğini tespit ettik. Büyük tahribatın Bayraklı’da olduğunu gördük. Bununla ilgili çok yoğun bir çalışma başlattık.

TABLO HAKKINDA BİLGİ VERDİ, RAKAMLARLA KONUŞTU!
Önce ortaya çıkan tabloyu paylaşmak istiyorum. 371 az orta hasarlı 4 ağır hasarlı 13 binamız var. Yıkık 6, acil yıkım yapılması gereken 7, girilemeyen durumda olan 14 binamız var. Toplam 415 binamız hasarlı. Büyükşehir Belediyesi yüzlerce binada hizmet veriyor. Merkezdeki binamızda da hasar tespit ettik. Çok ağır olmasa da binayı önümüzdeki günlerden itibaren boşaltıyoruz. Diğer binalarımızda hizmete devam edeceğiz.  Bu süreçte 58 vefatımız var. 930 yaralımız, 11’i ağır yaralımız var. Bu arada enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 104. Bunun 55’i ilk anda ekiplerimizce kurtarıldı. Arama kurtarma çalışma sırasında sahada çalışan 57 ilçelerden, Büyükşehir’den 1371 çalışanımız var. Bir takım arkadaşımız lojistik destek sağlıyor. Sahada toplam 5 bin 572 personel çalışıyor. İlçelerimizden 9 Büyükşehir’den 2 bin 329 araçla hizmet veriyoruz. Özel donanımlı vinçler var. Bu çerçevede yine Fen İşleri 192 kamyon enkaz taşıdı. Altyapı konusunda sadece Büyükşehir Belediyemizin 20 noktada onarım çalışması gerçekleştirdi. Bu arada vatandaşlarımıza şarj istasyonu için 4 adet istasyon kurulumu yapıldı. Önümüzdeki günlerde ücretsiz internet noktaları kuracağız. Acil ihtiyaçları giderme noktasında 42 bin 400 kase çorba dağıtımı yaptık.  9 bin 450’si ilçelerimizden geldi. İçme suyu miktarı 18 bin 947 litre… 31 bin 500 litre Büyükşehir dağıttı. 34 bin litre su da çevre belediyelerimizden geldi. Ekmek dağıtımı 490 bin 155 tane… Toplamda 63 bin 705… Süt dağıtımı 4 bin 200 litre Büyükşehir tarafından dağıtıldı. Gıda yardımı yapıldı. 65 bin 683 öğün yemek desteği sağlandı. 1134 AFAD bizle birlikte 1814 çadırımız var.  Battaniye yorgan desteği ilçelerimizle birlikte gerçekleştirdik. Bin adet giysi desteği sağlandı. Çadır matı ve uyku tulumunu da önümüzdeki günlerde temin edeceğiz. Maske dağıtımı yine devam etti. 31 bin maske dağıtımı ilçelerle yapıldı. 200 bin civarında da Büyükşehir yaptı. 138 binanın tesisin dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. 1554 tanesi Büyükşehir tarafından yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte ortak bir çalışma başlattık. Psikolojik destek sağlanacak. Hem yetişkin hem çocuklara verilecek. 24 personel görevlendirildi. Askıda hizmetler başlatıyoruz. Biz pandemi döneminde kriz üst yönetim kurulu adıyla belediye bürokrasisi ve STK’ları bir araya getirdiğimiz düzenli toplantılar yapıyorduk. Bunu şimdi tekrar başlatıyoruz. Her pazartesi saat 12:00’de bu toplantı yapılacak. Bu toplantıya Haluk Levent’in Ahbap Derneği, Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası hareketi, bazı kurum ve kuruluşlar da dahil oldu. STK’larla bu bağlantıyı dinamik bir şekilde sürdüreceğiz.

KONTEYNER KENT KURULMASI İÇİN ALTERNATİF YERLERİ İLETTİK
Dün 4 bakanımızın katıldığı bir toplantı yapmıştık. Sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılarıyla bir toplantı yaptık. Ardından cumhurbaşkanımız ve neredeyse bakanlar kuruluyla bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda özellikle birlikte uyum içinde çalışmak ve ulaşabileceğimiz vatandaşımızın sayısını arttırabilmek adına ne tür iş bölümleri yapabileceğimizi netleştirdik. Yurtlar ve kamu kurumları misafirhanelerin ilgili bakanlarla koordine edilmesi görevi verildi cumhurbaşkanı tarafından. Toplu konut yapımıyla ilgili çalışmaların başlatılması ve konteyner kent kurulması için çalışmalar yapılacak. Biz konteyner kent için alternatif yerleri bakanlarımıza ilettik. Bu çalışmalar bir yandan sürecek. Bir yandan ilçe belediyelerimizin katkılarını koordine edecek bir zemin oluşturduk. Tüm ilçe belediyelerimiz destek vermek istiyorlar. Bunun koordine edilmesine ihtiyaç var. Biz Büyükşehir olarak hangi, belediyemizin hangi başlıklarda ve ne miktarda mal ve hizmet vereceğini tespit ettik. Bunların dağıtılmasıyla ilgili de Bayraklı Belediyemiz ile sürdürme kararı aldık. Böylece çok sayıda destek talebini de Büyükşehir bünyesinde koordine etmek için hazırlıklarımızı yaptık. Çok sayıda vatandaşımız dışarıda yaşıyor. Güven duymuyorlar. Dışarıda, parklarda, yeşil alanlarda kurulan çadırlarda gecelerini geçirmeye çalışıyorlar. Bu durum uzunca bir süre alabilir. Bu konuda bir öngörüde bulunmak mümkün değil. Bir vatandaşımızın şu kadar bin adet bir şey vermesiyle olayın desteklenmesi mümkün değil. Bu çalışmaların sürdürülebilir hale gelmesi ve ihtiyaç duyulan şeyin anında teminini sağlamak için bu sürdürülebilirliği sağlamak önemli. Çok sayıda destek talebi var. Bunlar koordine edilmezse heba olmak gibi sonuçlar karşılaşma riski var. Biz bu koordinasyonu yapacağız ve böylece sürdürülebilir bir biçimde çok sayıda vatandaşımıza ulaşacak zemin hazırlayacağız.

HALKIN BAKKALI KAMPANYASI GERİ GELDİ!
Pandemi döneminde Halkın Bakkalı adıyla yaptığımız destek paketlerimiz vardı. Biri küçük biri büyüktü. 47 bin bağışçı vatandaşımız bunlardan satın almıştı. Bu defa 5 başlıkta bu kampanyayı başlatıyoruz. 2 tanesi gıda yardımıdır, üçüncü paket erzak, dördüncü hijyen, beşinci paketimiz dede uyku tulumu olacak. Vatandaşlarımız destek olmak isterlerse destek olabilecekler. Pandemi döneminde yaptığımız gibi biz koordine edeceğiz. Buraya gelerek büyük destek veren Ankara, Aydın, Antalya, İstanbul, Muğla, Adana, Mersin, Bursa belediye başkanlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin her yerinden İzmir için büyük bir kaygı taşınıyor. Biz de bu desteklerin bir zerresi heba olmasın, ulaşması gereken yerlere ulaşsın diye güçlü bir koordinasyon ağı oluşturduk. Her yerden gelecek destekleri koordine edeceğiz. Siyasal partilerin liderleri buradaydı. Onlarla birlikte neler yapılabilir noktasında öneriler aldım, çok değerli toplantılar yaptık.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Soyerden-50-saatlik-rapor-Neler-yapildi-neler-yapilacak/87432