Op. Dr. Hidayet Çatal ile A'dan Z'ye diyabet ve obezite!

16 Aralık 2020 Çarşamba   09:26

GERÇEKİZMİR - Özel Medifema Hastanesi Obezite, Diyabet ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, diyabet ve obezite üzerine önemli bilgiler verdi. Dr. Çatal, her iki hastalığın nedenleri ve tedavi süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet nedir?

1-Tip 1  diyabet; pankreasda insülin üreten hücrelerin yokluğu yada doğuştan çalışma bozukluğu nedeniyle vücutta insülin olmaması halidir. Çoğu kez doğuştan görülür bazen ergenlik döneminde geç ortaya çıkan Tip1 diyabet olarak da görülebilir. Bu gruba metabolik cerrahi yöntemini uygulamıyoruz.

Tip 2 diyabet ise sonradan ortaya çıkan,pankreasın insülin ürettiği ama vücudun buna yanıt vermediği grubu kapsar.Genellikle ileri yaş grubunda görülür.Bu gruba Metabolik cerrahi ugulamaktayız.

Diyabetten ameliyatla kurtulmak mümkün müdür?

Metabolik sendromlu kişilerde tip2 diyabetin yanı sıra obezite, hipertansiyon , kolesterol yüksekliği gibi belirtiler ve hastalıklar vardır. Laparaskopik (kapalı) yöntemle uyguladığımız metabolik cerrahi ile hastaların sadece diyabetleri değil beraberindeki tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği gibi belirtilerde ortadan kalkmaktadır.

Ameliyat yöntemi nasıl?

Ameliyat yöntemi Laparaskopik(kapalı) yöntemle uygulanmakta midenin fundsundaki şekeri yükselten Gherelin hormonu çıkartılıp ince bağırsağın kalın bağırsağa yakın bölümü ters çevrilip mide ile birleştirilmektedir. Böylece bağırsaklardan salgılanan incretin hormunu kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır.Bu metabolik cerrahi yöntemleri İleal interpozisyon, Transit Bipartisyo, SADI-S, Bilioenterik diversiyon , Gastrik baypass yöntemlerini içermektedir.

Ameliyat olanlar memnun mu? Ameliyat sonrası ilaçlar bırakılıyor mu?

Metabolik cerrahinin etkinliği literatürde %85’dir.Bu yöntemin uygulanmasına rağmen kan şekeri düzelmeyen hasta grubu vardır. Ancak şekeri düzelen ve insülini yada kullandığı ilaçları bırakan hasta sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur.

Obezitenin oluşma nedeni nedir, korunmanın yolları nelerdir?

Obezitenin oluşma nedeni aldığımız kalorinin yakılamaması sonucu vücutta yağ olarak birikmesidir.

Obeziteden nasıl korunabiliriz; Aldığımız gıdalarda şeker ve karbonhidrat oranını azaltmalıyız… Et,yumurta gibi yada bulgur gibi karnı tok tutan gıdaları daha fazla tüketmeliyiz Hareket kabiliyetimizi ve süresini artırmalıyız. Merdiven çıkmalı ,alışverişe yürüyerek yada bisiklet kullanarak gitmeliyiz.Zorunlu olmadıkça arabaya binmemeliyiz. Gerektiğinde psikiyatrik destek almalıyız, diyetisyenden uzman desteği almalıyız. Endokrinolojik yönden bir hormon bozukluğumuz varsa (ör; hipotiroidi, kortizol yüksekliği vs )bunu mutlaka tedavi ettirmeliyiz.

Bir kişinin obeziteye yatkınlığını anlamak için ne gibi uygulamalar yapılmalı?

Obezitenin değerlendirmesinde en çok kullanılan parametreler;

Vücut Kitle İndeksi(VKİ)

Boyçarpı Boy un  Kiloya bölünmesidir BoyxBoy/Kilo

VKİ:35 ve üzeri Obizite

VKİ:40 ve üzeri MorbidObizitedir.

Bel Çevresi Ölçümü

Göbekten geçen mezro ile yapılabilir .Bu ölçümün Erkeklerde 102 cm Kadınlarda 88 cm üzerinde olması obezite anlamına gelir.Özellikle iç yağlanma ve enfaktüs geçirme oranı bel çevresi yüksek olanlarda da daha fazladır.

Obezitenin tedavisi nasıl olmalı?

Obezitenin tedavisi aşamalı olarak olmalı;

Dahiliye ve endokrin uzmanın muayenesi ve psikiyatri muayenesi öncelikle şart

Hormonal bir bozuk yada psikiyatrik bir bozukluk düzeltilmeden obezite ile baş etmek mümkün değildir.

Sonrasında Diyetisyen uzmanından profesyonel destek almak ve sporu artırmak gerekir.

Şayet bunları yapamıyorsak yada yapmamıza rağmen kilo veremiyorsak o zaman obezite cerrahisi veya endoskopik  olarak ameliyatsız uygulanan mide botuxu, mide balonu gibi yöntemler uygulanır.

Tüp mide ameliyatını kimler olamaz?

Tüp mide ameliyatı (SleeveGastrectomy)

Midenin açlık hormonu salgılayan bölümü ile birlikte 3/4  lük kısmının laparaskopik yöntem ile çıkarılması işlemidir. Bu yöntem psikiyatrik bozukluğu olanlarda, midede ülser, kanser vb hastalık olması durumunda uygulanmaz

Mide balonu kimlere uygulanır?

Mide Balonu endoskopik yolla uygulanan ameliyatsız bir yöntemdir.Endoskopik olarak mide ye bakılır ülser yara vb yok ise endoskopi ile şişirilen mide balonu mide içine yerleştirilir ve bırakılır.Mide balonun 6 ay ve 12 ay kalan modelleri vardır.Yine bu süre sonunda endoskopik olarak çıkarılırlar. Diyete yeni başlayan  kişilerde destek amaçlı yada VKİ:50ve üzeri gibi aşırı Morbid Obezlerde ameliyata hazırlamak için yada ameliyat olmasında sakınca olanlarda denenebilir.

Mide botoksu nedir?

Mide Botoxu endoskopik yolla uygulanan ameliyatsız bir yöntemdir.Endoskopik olarak mide ye bakılır ülser yara vb yok ise endoskopun ucundan Botox ilacı mide içine zerk edilir. Botox midedeki açlık hormonu salgılayan bölümü felç etme yanında mide boşalmasını geciktirip tokluk hissi verir ve kişiye kilo verdirir.Etkisi 6 aydır.

Diyetler obezite ve diyabete çözüm oluyor mu?

Obeziteye ve  kiloya bağlı oluşan tip2 diyabetin iyileşmesinde, şayet katı disiplinli, düzenli,istikrarlı olarak yapılabilirse diyet yapmak tabii ki katkı yapar. Ancak sürekli katı diyet yaparak yaşamak bazı istisnalar hariç, kişinin yaşam koşullarıyla bağdaşmamaktadır.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Op-Dr-Hidayet-Catal-ile-A-dan-Z-ye-diyabet-ve-obezite/89460