Tarihi tatil köyü ihalesi sonrası ilk tepkiler: 'Ev sahibi' de memnun turizmciler de!

30 Nisan 2021 Cuma   12:18

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir’de bulunan, Maliye Hazinesi’ne kayıtlı Foça Tatil Köyü için gerçekleşen ihalenin BKG Ortak Girişim tarafından 131 milyon TL’ye kazanılmasının ardından gözler kentteki turizmcilere çevrildi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler gelişme için konuşurken ayrıca Foça Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Fatih Gürbüz de açıklamalarda bulundu. İki isim de Ankara merkezli Bilkent Grup tarafından yeni süreçte tesise yatırım yapılacak olmasından memnuniyetle söz etti.

FOÇA’YA KATMA DEĞER KAZANDIRACAKTIR, MEMNUNUM
Foça Belediye Başkanı Gürbüz, “Memnunum. Sonuçta turizm sektöründe bir firma… Foça’nın eski nitelikli turizmini karşılayacaktır. İstihdamda da beni rahatlatacak. Turizmle uğraşan gençlerimiz, arkadaşlarımız oraya girecektir. Foça’ya katma değer kazandıracaktır. Tesis atıl durumdan kullanılır hale gelecektir” diye konuştu.

Belediye Başkanı Gürbüz yeni yatırımcının sektörün içinden gelmesinin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini vurguladı.  

ÇOK HAYIRLI BİR KARAR ÇIKTI
ETİK Başkanı İşler ise, “Bu durum Kuzey Ege turizmine olan ilgiyi gösteriyor. Çok hayırlı bir karar çıktı. Bu, ilave yataklarla beraber İzmir’de bin yatağı bulacak sayıyı arttırdı. 16 yıldan beri atıl durumdaydı. Hem doğasıyla atıl durumdaydı hem de istihdam ve döviz açısından atalet vardı. Sayın Turizm ve Kültür Bakanımız gelir gelmez özelleştirme nezdinde turizme kazandırılacak olan gayrimenkullerin envanterinin çalışmasını yaptı ve bunun meyvesini almaya başladık. Ege turizmi bundan sonra daha revaçta olacak. Çünkü Antalya’da yatak sayısı olarak da doldu, yer de kalmadı. Kuzey Ege’ye doğru geldiğimizde Kuşadası zaten yüksek binaların olduğu bir tatil beldesi. Bodrum ise aşırı binalaşmanın getirdiği bir yoğunluğa sahip. Pandemiyle birlikte insanlar artık doğayla iç içe ve bu konseptlere yöneliyor. Bu yüzden Ege turizmi burada son derece ihmal edilmiş olmasının avantajını yakalayarak yatırımcının dikkatini çeken bir yer oldu. Bu ihaleye daha önce çok az kişi katılırken ya da kimse katılmazken bu sefer 10’a yakın ciddi firmanın katılıyor olması da yatırımcının gözünün artık Kuzey Ege’ye kaydığını gösteriyor. Buradaki yatırım; yurt içi yerine yerinde ihracat hizmet dediğimiz yurt dışından gelen turiste, döviz getirici bir yatırım yapılmasını düşünüyoruz. Çok fazla araştırmaya gerek yok. Z ve alfa kuşağına hitap edecek. Bugünden geriye doğru değil de yarına doğru kuşaklara yatırım yapılması lazım. Bunun da adresi belli. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ege için yenilikçi ve son derece iyi bir proje sunmuştu. Çeşme Projesi… Ağaç boyunu geçmeyen, çevreci, kendi elektriğini kendi üreten, kendi yağmur suyunu depolayan, bina yoğunluğundan daha çok ağaç yoğunluğunun olduğu, içinde elektrikli araçların dolaştığı, çevreci bir konsepttir Çeşme Projesi” dedi.

FİRMA FİNANSAL AÇIDAN GÜÇLÜ, DEVLETLE BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMIŞ
İhalenin Ankara merkezli Bilkent Grup’un kazandığını söyleyen İşler, “Bu firmanın da özel koruma çevre alanı olan Foça’nın tam karakteristik yapısına uyacak olan böyle bir konseptle bütünleştireceğini tahmin ediyorum. Firmanın gücünü çok iyi biliyoruz. Devletle birçok alanda çalışmış, finansal gücü yüksek bir firma. BKG dedikleri bir yapılanma. Birçok firmayı çatısı altında bulunduruyorlar. Bir firma finans bacağını ayarlıyor, öbürü acentecilik turla ilgili bölümü, öbürü yayıncılıkla ilgili durumu ayarlıyor. Bilkent Grup ama holdingle alakası yok” açıklamasında bulundu.  

KATILAN 10 FİRMAYI TURİZMCİLER OLARAK ALKIŞLIYORUZ
İşler ayrıca, “Özellikle kriz ve pandemi döneminde 10 tane firmanın başvuruda bulunması hem büyük cesaret ve özveri isteyen bir şeydir. Katılan firmaların her birini turizmciler olarak alkışlıyoruz. Demek ki hala pandemiden sonra turizme ciddi bir yatırım ve ilgi olacağı şüphesiz. Turizm anlık bir sektör olmadığını yıldızı parlayan ve parlayacak bir sektör olduğunu gösterdi. Katılan firmaları alkışlarken kazananı ise çok daha fazla alkışlıyoruz ve en kısa zamanda bölgemize, İzmir’imize, Foça’ya bin yatağı kazandırdıkları için de yurt dışından bir an önce döviz getirmelerini ve istihdam yaratmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir bayram müjdesiydi bu! Bu bize ümit oldu, sevindirdi, hayırlısı olsun” dedi. Kuzey Ege’ye yeni süreçte daha fazla ilgi beklediğini söyleyen İşler, Çeşme Projesi’nin ise yatırımcılara yol haritası olacağını vurguladı.

İHALE SONUÇ İLANI
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ihaleyi şu şekilde duyurmuştu: Maliye Hazinesi adına kayıtlı; İzmir ili, Foça ilçesi, İsmetpaşa Mahallesi, 1855 ada, 9 (eski 187/7) parsel numaralı 13.279,08 m², 10 (eski 187/14) parsel numaralı 26.045,52 m², 11 (eski 187/15) parsel numaralı 84.748,03 m², 12 (eski 187/16) parsel numaralı 17.193,19 m², 4 (eski 187/19) parsel numaralı 141.504,82 m² yüzölçümlü taşınmazların ve bu taşınmazlar üzerinde bulunan tesis, bina, müştemilatın (Foça Tatil Köyü) özelleştirilme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklif 131.000.000.- (Yüzotuzbirmilyon) Türk Lirası ile BKG Ortak Girişim tarafından verilmiştir.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
1967’de Club Med Foça olarak hizmete giren, hizmet ettiği 38 yıl boyunca Türkiye'de turizmin gelişmesine önemli katkılar koyan Foça Fransız Tatil Köpü, 2005 Kasım'ında kapılarını kapatmıştı. 2006 yılında pazarlık usulüyle yapılan ihale, Özelleştirme Kurulu tarafından iptal edilmişti. Yılda 3 milyon turist getiren, 3 bin kişinin istihdamını sağlayan ancak 2005 yılında kapanan Foça Fransız Tatil Köyü, defalarca görücüye çıkmıştı. Daha önce ihaleleri yapılan ancak çeşitli nedenlerden dolayı iptal edilen Foça Fransız Tatil Köyü, yeni yatırımcısıyla buluştu. 



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Tarihi-tatil-koyu-ihalesi-sonrasi-ilk-tepkiler-Ev-sahibi-de-memnun-turizmciler-de/95573