Tabip Odası'ndan 'ASM'lerde Biontech' yorumu: Uygulama doğru mu?

11 Haziran 2021 Cuma   10:46

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında aşılamalar devam ediyor. Ülkede şu an Çin'den alınan Sinovac ile Almanya'dan getirilen Biontech aşısı yurttaşlara yapılırken günlük hızın ise hangi aşamada olduğu merak edildi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kentteki günlük aşılama hızına ilişkin bilgiler verdi. Ayrıca Biontech aşısınını yeni süreçte aile sağlığı merkezlerinde de yapılacağı açıklandı. Tabip Odası Başkanı Çamlı bu konuya ilişkin de düşüncesini aktarırken altyapı ve organizasyon çalışmalarına dikkat çekti.

İZMİR'DE AŞILAMA HIZI BEKLENTİMİZİN ALTINDA
Başkan Çamlı, "İzmir'deki aşılama yapılıyor ama hızında belirgin bir yavaşlık var. Bunun sebebi de aşıların gelmesiyle ilgili. Gerçi yeni aşı randevuları açılıyor ama baktığımız zaman günlük aşılama bizim beklentilerimizin çok altında gidiyor" dedi.



6'NCI KİŞİ BULANAMAZSA AŞI YAPILAMIYOR
Biontech'in aile sağlığı merkezlerinde yapılacak olmasına değinen Çamlı, "Altyapısı sağlandıktan sonra yapılamaz diye bir şey yok. Aile sağlığı merkezlerinde yapılmasına biz olumlu bakıyoruz, iyi bir şey. Fakat bir organizasyon sıkıntısı olduğu da kesin. Aile sağlığı merkezlerinin altyapısı çok önemli. Bunlar kamu birimleri olmalı, bekleme salonları olmalı, birinci basamak bile olsa fiziki yapısı sağlık hizmeti vermeye uygun olmalıdır. Biontech aşılarını açtığınızda 6 kişiye yapmak zorundasınız. Dolayısıyla Bakanlık bu 6 kişiyi bulmadan aşı yapılmamasını istiyor. Aşılar açıldıktan sonra 6'nci kişi olmazsa o doz boşa gidiyor. O zaman da 6 kişinin toplanmasını beklemek gerekiyor. 4 kişi geldi 2 kişi gelmedi aşı açılamıyor. O yüzden de bekleme salonlarının uygun büyüklükte olması gerekiyor. Bu aşılama için belki bir organizasyon yapılması gerekiyor. Örneğin; öğleden sonralarının aşılamaya ayrılması gibi bir şey... Çünkü fiziki yapıları çok fazla kişinin bekleyebileceği mekanlar değil. Bazıları apartman dairesi... Aile sağlığı merkezlerinin fiziki altyapısını  mutlaka belli standartlara kavuşturulması gerekiyor. Aile sağlığı merkezlerinde aşı yapılmasına karar verildi ama belli sınırlamalar getirildi. 4 ve üzeri aile hekiminin çalıştığı, A ve B sınıfı aile merkezlerinde yapılacak diye bir açıklama duymuştuk biz. Bu A ve B sınıfından vazgeçilmiş ama 4 ve üzeri aile hekimi olan merkezlerde yapalım demişler. Ama ona da bakıldığında ilçelerde tüm 4 ve üzeri hekimin olduğu yerlerde yapılmıyor. Mesela Karşıyaka'da 4 tane merkez seçmişler, Buca'da da öyle. 4 ve üzeri hekim olan bütün aile merkezlerinde yapılmayacak. Bu herhalde aşının teminiyle ilgili bir sıkıntı. Yeterince aşı yok. Onun için mi bütün aile sağlığı merkezlerini açmıyorlar. Niye Karşıyaka'da, Buca'da 3-4 tane seçiliyor da diğerlerinde yapılamıyor, bu çok belli değil. Aile sağlığı merkezlerinde şu an Sinovac'ın ikinci dozları yapılıyor. Yeni Sinovac olmak isteyen biri aile sağlığı merkezlerinde olamıyor. Bütün bunları aşı olmamasına bağlıyorum ben. Kişi Sinovac devlet hastanesine gitmek durumunda. Böyle bir seçenek sunulmuş ama ne kadar Sinovac başvurusu kabul ediyorlar? Bunlar çok konuşulmuyor" dedi.

EKSİ 70'DE SAKLANIYORDU AMA...
"Daha hızlı bir aşılama temposu istiyoruz" diyen Çamlı ayrıca, "Eğer bundan sonra Biontech ile gidecekse bu iş mutlaka aile sağlığı merkezlerinin aşılamaya girmesi lazım. Çünkü aşıların önemli bir kısmı zaten aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Oradaki buzdolaplarına aşı geldiğinde 2-8 dereceye ayarlı ısılarda aşılar 5 güne kadar kalabiliyor. Ana depoda eksi 70 derecede 6 ay saklanıyor ama aile sağlığı merkezlerinde ve evlerdeki buzdolaplarında 5 gün saklanabiliyor. Fakat dediğim gibi 6 kişi olmadan aşı açılmayacağı için ona pratik çözümler getirilebilir. Örneğin diğer sağlık merkeziyle iş birliği yapılarak orada 2 kişi, burada da 4 kişi var, birleştirip yapılabilir. Bakanlık bu tarz şeylere çok izin vermiyor. Diyelim o gün oraya gelenlerden, aşı kaydı çıkmış ama randevu almamışlar da o sırada konuşularak 6'ncı kişiye tamamlanabilir. Bunlar için gerekli çalışmalar çok yapılmamış"  ifadelerini kullandı. 



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Tabip-Odasi-ndan-ASM-lerde-Biontech-yorumu-Uygulama-dogru-mu/97440