Lösemi tanısı için bir damla kan yeterlidir
Dr. Tuncay Filiz

Lösemi kan kanseri olarak bilinen hastalıktır. İki türü vardır, akut lösemi ve kronik lösemi.

Akut lösemide kemik iliği blast adı verilen genç çekirdekli lökositler tarafından istila edilmiştir. Henüz olgunlaşmamış olan bu lökositler başta dalak ve karaciğer olmak üzere pek çok organda birikerek onların işlevini bozarlar. 

En sık görülen lösemi kısaca AML olarak simgeleştirilen Akut Myeloblastik Lösemidir.

Çocuklarda en sık görüleni ise Akut Lenfoblatik Lösemi olup ALL olarak anılır.

Myeloblast ve lenfoblast, lökositlerin olgunlaşmamış olan formlarını ifade eden kavramlardır.

Akut lösemiler hızlı ve gürültülü, kronik lösemiler oldukça yavaş seyrederler.

Akut lösemiler tehlikelidir

Akut Lösemiler kronik lösemilerden daha tehlikelidir.  Kronik lösemiler 50 yaşından sonra daha sık görülür. Lenf bezlerinde büyüme kronik lösemilerde daha çok görülür. 

Kronik lösemilerin iki türü vardır; KLL olarak anılan Kronik Lenfositer Lösemi ve KML olarak anılan Kronik Myeloid Lösemi.  KLL en iyi halli olanıdır, tedavi edilmese dahi uzun yıllar sorunsuz seyreder. KLL’ nin gelişiminde radyasyon etkili değildir ve uzak doğu ülkelerinde hemen hiç görülmez.

Yakından izlenmelidir

    Lösemi kalıtsal değildir. Ancak tek istisnası KLL’ dir. KLL kalıtsal olarak ana ya da babadan geçer. Bu nedenle KLL’ li erişkinlerin çocukları da periyodik olarak takip edilmelidir.

Kemoterapi görenlerde beş, on yıl içinde lösemi riski arttığından bu kişilerin ilk on yıl boyunca yakından izlenmeleri gerekir.

Erken bulgular önemlidir

    Halsizlik, yorgunluk, sık aralıklarla enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak, kansızlık, solgunluk, lenf bezlerinde büyüme, kemik ağrıları, deride nokta şeklinde kanamalar, burun ve diş eti kanamaları erken belirtilerdir.

Lenf bezleri büyür

    Lösemide kemik iliği kanser hücreleri tarafından işgal edilmiştir. Kemik iliğini silme dolduran kanser hücreleri iliğin normal faaliyetlerini engeller. Kemik iliğinde anormal sayı ve nitelikte blast adı verilen kanser hücreleri çoğalır. Pek çok kişide çevresel lenf bezleri de büyür.

Erken tanı önemlidir

    Lösemi tanısı oldukça kolaydır. Bunun için bir damla kan yeterlidir. Kuşkulu bulguları olan her insanda mutlak kan sayımı yapılmalıdır. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Lösemin tip tayini kemik iliğinden alınan numune üzerinde genetik ve moleküler testler ile yapılır.

Lösemi bulaşmaz!

    Lösemi bulaşıcı değildir. Lösemili hastalar enfeksiyonlardan kendilerini korumalı, direkt temaslardan kaçınmalıdır.

Kimler risklidir?

    *Kemoterapi tedavisi görenler

    *Radyasyona maruz kalanlar

    *Ailesinde KLL olanlar

Önemli bulgular

    *Anemi

    *Diş eti ve burun kanamaları

    *Sık hasta olmak

    *İştahsızlık

    *Kilo kaybı



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/yazar/Losemi-tanisi-icin-bir-damla-kan-yeterlidir/360