Sakın unutma!
Dr. Tuncay Filiz

B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir. Suda eriyen diğer vitaminlerden farkı depo edilebilmesidir. B12’ nin depo edildiği yer karaciğerdir. Depolanma özelliğinden ötürü eksikliğine dair belirtiler aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkar. B12 vitamini ısıya dayanıklıdır, pişirmekle etkinliğini yitirmez.
Erişkinlerde günlük B12 gereksinimi 2 mikrogramdır.

B12 vitamini en çok et ve et ürünlerinde bulunur, balık da buna dahildir. Yumurta akı, süt ve peynir B12’ den zengin diğer besinlerdir. Meyve ve sebzelerde bulunmaz. 
Tam vejetaryen beslenenlerde B12 vitamin eksikliği sık görülür. 

B12 ne işe yarar?
B12 vitamini tüm hücre çekirdeklerinin olgunlaşmasını sağlar, özellikle de kan hücrelerinin olgunlaşması için vazgeçilmezdir. Sinir hücrelerinin verimli çalışması B12 sayesindedir. 
B12 emilimi mide asidi ile olur. 65 yaşından sonra mide asidi azaldığı için B12 vitamini eksikliği sık görülür. Bu nedenle 60 yaşından sonra herkese ek olarak B12 vitamini almalarını öneriyoruz.

Dengesizliğe ve cinsel isteksizliğe yol açar
B12 vitamini eksikliği en sık halsizlik ve yorgunluğa yol açar. Ağrılı ve kızarmış şiş bir dil, B12 eksikliğine bağlı anemilerde karakteristiktir.
Ağız içinde aft adı verilen ağrılı lezyonlar oluşur. B12 eksikliğine bağlı nöropatilerde ise kollarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hissizlik duyguları görülür.
Dengesizlik sık dile getirilen bir yakınmadır ve çok kişi bunu sallanma duygusu olarak ifade eder. Dengesizlikle birlikte kulak çınlaması da oldukça sıktır.
İlerlemiş olgularda idrar kontrolü güçleşebilir, idrar kaçırmaya neden olur. 
Cinsel isteksizlik ve performans kaybına yol açar, adet düzensizliklerine neden olur.

Unutkanlık bunama işareti olabilir
B12 vitamin eksikliği bunamaya yol açabilir. Zihinsel performans azalır, entelektüel beceriler giderek zayıflar. B12 eksikliği olan kişi okumak istemez, okusa da okuduğunu anlamaz, anlatılanlara ise konsantre olamaz. 

Melankoli...
Psikolojik sorunlar görülebilir. Depresyon, B12 vitamin eksikliğinde sık görülen bir duygu bozukluğudur. Çok kez içe kapanık ve melankolik bir ruh hali oluşur. 

Nasıl tedavi edilir?
Tedavide B12 vitamini kullanılır. Hafif eksikliğinde ağız yoluyla günde birkaç tablet B12 vitamini yeterlidir. 
Ağır eksikliğinde ise B12’ nin enjeksiyon formları tercih edilir. Enjeksiyon tedavisine başlamadan birkaç gün önce potasyum tabletleri verilir. Çünkü enjeksiyonu takip eden ilk günlerde şiddetli potasyum kayıpları olabilir.

Ne yapmalıyız?
Dengeli beslenin. Sebze ve meyve tüketimin yanı sıra et tüketimine de özen gösterin. Özellikle vejetaryen beslenenler, ek olarak B12 vitamini kullanın. Uzun süre kullanılan antiasit mide ilaçları B12 eksikliğine yol açabilir bu nedenle, periyodik olarak B12 ölçümü yaptırın.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/yazar/Sakin-unutma/482