Reflü
Dr. Tuncay Filiz

Gastroözofagial reflü, mide ve on iki parmak barsağı muhteviyatının yemek borusuna kaçması demektir. Kısaca GÖR olarak ifade edilir ve sağlıklı kişilerde günde birkaç kez reflü olması son derece normaldir. Eğer gastroözofagial reflü, yemek borusu ve hava yollarına ait dokularda hasar yapmışsa, artık masum olmaktan çıkmıştır, hastalık niteliği kazanmıştır. Bu şartlarda gastroözofagial reflü hastalığından söz edilir ve kısaca GÖRH olarak ifade edilir. Reflü hastalığında en sık hasar yemek borusunda oluşur. Bu durumda reflü özofajitden söz edilir.

Teşhisi kolaydır

Göğüs yanmasının antiasit ilaçlarla düzelmesi tanı için yeterlidir. Reflü ile birlikte yutma güçlüğü ve zayıflama, alarm bulguları kabul edilip bu durumlarda acil endoskopi uygulanır. Reflü tedavisinde antiasitler ve mide asidini bloke eden ilaçlar tek başına ya da birlikte kullanılır. Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler tedavide büyük önem taşırlar.

Göğüste yanma hissi yaşanabilir

En sık dile getirilen yakınma göğüs yanmasıdır. Göğüs yanması tekrarlayıcıdır, günde bir veya iki defa olur. Yanmanın süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişir.

Kronik boğaz ağrısı yol açar

Reflü öksürüğü son derece inatçıdır. Kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, diş eti iltihabı, kronik bronşit ve pnömoni, reflünün neden olduğu başlıca hastalıklardır.

Kimlerde görülür?

Reflü hastalığı GÖRH, her yaşta görülür ancak erişkinlerde daha sıktır. Erkeklerde kadınlardan biraz daha fazla görülmektedir.

Yaşam kalitesini düşürdüğü muhakkaktır. Çok düşük oranda bile olsa hayati tehlikeye yol açabilir. Kanama, ülser ve kanser, hayati tehlike arz eden başlıca komplikasyonlardır.

Nelere dikkat etmeliyiz?

-Yatağınızın başucunu 6 cm yükseltin

-Sigarayı bırakın

-Alkolü azaltın

-Yağı azaltın

-Besinleri azar azar tüketin

-Yatmadan önce atıştırmayın

-Aşırı şişmansanız zayıflayın

-Dar giysiler giymeyin, kemerinizi gevşek bağlayın

Şu besinlerden uzak durun!

-Çikolata

-Kahve

-Nane

-Çay

-Kolalı içkiler

-Domates suyu

-Meyve suları

Reflüye sebep olabilecek ilaçlar

-Kalsiyum kanal blokerleri

-Doğum kontrol hapları

-Antikolinerjikler

-Teofilin

-Diazepam



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/yazar/Reflu/650