Tarım ve mühendislik
İlker Ağın

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, ülkemizde tarımsal öğrenimin 177. Yıldönümü nedeniyle 10 Ocak’ın içinde bulunduğu haftayı “Tarım Haftası” olarak kutladık. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın 2022 yılındaki Genel Kurulunda alınan kararla da bundan böyle 10 Ocak , “Ziraat Mühendisleri” günü olarak anılıyor. Ülkemize ve ziraat mühendislerine kutlu olsun.

     Artan nüfus, iklim değişikliği, pandemi ve ülkemizdeki tarım politikalarından kaynaklı sıkıntılar… v.s. nedenlerle açlık başa vurdukça her geçen gün herkes gıda ve tarımla ilgili daha çok söz söyler oldu ( ahkam kesiyor demek istemedim). Söylenenleri duydukça, kimi yazılanları okudukça, basında-sosyal medyada paylaşılanları gördükçe en hafifinden çok üzülüyorum. Herkes tarımcı, herkes tarımı kurtarmaya aday, herkesin kendince mucize önerileri var.

     Öncelikle çok iyi bilinmelidir ki bazı mesleklerin alaylısı olmaz. Doktorluk, mühendislik gibi meslekler bu işlerin başında gelir. Alaylısı olamayan mesleklerle ilgili konularda istediğiniz kadar okuyun, kendinizi geliştirmiş olun, pratiğinden gelin, atadan-dededen o işle uğraşıyor olun fark etmez; kesinlikle okulunu okumanız diplomanızı almanız gerekir.

      Hatta bu da yetmez. Yani diplomayı almakla da iş bitmez. Diploma sahibi olmak o işin iyi bileni ya da erbabı olduğunuz anlamına da gelmez.

       Neyi mi anlatmaya çalışıyorum? Aslında çok basit.

       İstediğiniz kadar trafik kurallarını bilin, kullandığınız aracın her aksamından anlayın, hatta bir otomobil yarışçısı kadar araç kullanma yeteneğine sahip olun eğer sürücü belgeniz yoksa trafiğe çıkıp araç kullanamazsınız.

       Ya da, bu cümleyi okuyunca sizin de aklınıza geldiği gibi ehliyeti olup da araç kullanmadan haberi olmayanlar? Bunlar da az tehlikeli değil elbette ama bu grubun avantajı araç kullanmayı az da olsa öğrenmeleri durumunda -acemi sürücü sorunlarıyla birlikte- trafiğe çıkabilirler.  Zaman içerisinde de ilgi ve çabaları ölçüsünde deneyim kazanıp yolların iyi sürücüsü olma olanakları da her zaman vardır.

       Mesleklerin uzmanlık gerektiren alanlarında söz söylerken ( ahkam keserken demek istemiyorum) biraz durup, düşünmek ve hatta danışmak kimseye zarar vermez. Ama böyle bir sağduyu yerine değil “alaylı uzmanların”,  popülist ve şarlatanlık derecesinde kendini ortaya koymaya çalışan diplomalıların da verdiği zarar az değil. . 30 yıllık mühendisim; teknik bir konuda bir şeyler yazarken ya da topluluklara açık ortamlarda konuşurken öncesinde, en iyi bildiğim konuda bile tekrar bir kez daha okur kontrol ederim. Doğruyu anlatmak kolay da yanlışı düzeltmek bazen imkansıza yakın…

       Yani kısaca tarım ve gıda konusunda ilerlemeye çalıştığımız yolda o kadar çok ehliyetsiz ya da acemi sürücü var ki kaza yapmadan ilerlemeye çalışanlar hep trafiğe takılıyor.

      10 Ocak günü mensubu olduğum TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin Atatürk Anıtına çelenk sunarak başlayan Tarım haftası ve Ziraat Mühendisleri günümüz ve haftamız 13 Ocak günü Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şubesinin daveti ile İzmir Milletvekili ve önceki dönemler TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası izmir Şubesi Başkanı iken yönetiminde birlikte çalıştığımız Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır’la birlikte sunduğumuz “Atatürk’ten Günümüze Tarım Politikaları” konulu söyleşi ile devam etti.  Atatürk’ün bilimin ışığında tarımı ve kırsal kalkınmayı bütüncül bir vizyonla nasıl kurguladığını ve hayata geçirdiğini ve neden “Milli Ekonominin Temeli Ziraattir” dediğini bir kez daha idrak ettik.

      14 Ocak Günü katıldığım TAGYAD ( Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği ) nin Ankara’daki Genel Kurulunda Sayın İsmail Uğural başkanlığında görev alan yeni yönetim kurulu üyelerini kutluyor başarılar diliyorum . TAGYAD Başkanı  İsmail Uğural’ın yaptığı konuşmanın iki cümlesini paylaşarak bu yazımı noktalamak istiyorum .

      “Bir konuyu veya bilgiyi aktarmak, yaymak başka bir şey; uzmanlık gerektiren bir konuda söz söylemek, açıklamalar yapmak başka bir şey.”

     “Bu gün tarımın en önemli sorunlarından bir tanesi uzmanlık gerektiren alanlarda, uzman olmayan kişilerin yaptığı açıklamalar nedeniyle oluşmuş bilgi kirliliğidir.”

      Geride bıraktığımız 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kurlu olsun.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/yazar/Tarim-ve-muhendislik/729