POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'den asgari ücrete ara zam için sendikalara ziyaret!
CHP'den asgari ücrete ara zam için sendikalara ziyaret!
İBB'ye 3. dalga operasyonunda yeni gelişme!
İBB'ye 3. dalga operasyonunda yeni gelişme!
Erdoğan: Tekrar seçilme veya aday olma gibi bir derdim yok
Erdoğan: Tekrar seçilme veya aday olma gibi bir derdim yok
Erdoğan'a verilen TSK’dan ihraç yetkisinde geri adım!
Erdoğan'a verilen TSK’dan ihraç yetkisinde geri adım!
22 Mayıs 2025 Perşembe - 11:19

'5 dakika daha' alışkanlığına dikkat!

Prof. Dr. Sinem İliaz, sabahları başvurulan alarm erteleme alışkanlığına ilişkin, "Ertelemeler, uyku evreleri arasında geçişi etkileyerek hafızanızı, ruh halinizi ve öğrenme yetinizi bozabilir" uyarısında bulundu.

 5 dakika daha  alışkanlığına dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, sabahları başvurulan alarm erteleme alışkanlığının, uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve uyku evreleri arasındaki geçişi böldüğünü belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Sinem İliaz, sabahları alarm erteleme alışkanlığı bulunanlarda, uyku evreleri arasında geçişin etkilendiğini gösteren araştırmalar yapıldığını ifade etti.

İliaz, "Gün içinde neden yorgun hissettiğinizi merak ediyorsanız, sabahki '5 dakika daha.' diyerek alarm erteleme alışkanlığınıza dikkat edin. Ertelemeler, uyku evreleri arasında geçişi etkileyerek hafızanızı, ruh halinizi ve öğrenme yetinizi bozabilir. Alarmı ertelemek, bu hayati döngüyü her seferinde kesintiye uğratıyor. Uyandığınızda kendinizi yorgun hissetmenizin sebeplerinden biri, tam bu evreye yeniden girerken uyanmak zorunda kalmanız" değerlendirmesinde bulundu.

"Uyku sürecine zarar verir"

ABD merkezli Mass General Brigham Sağlık Sistemi'ne bağlı Brigham and Women's Hastanesi bünyesinde yürütülen ve dünya genelinde 21 binden fazla kişinin verisinin incelendiği "Akıllı Telefon Kullanıcılarının Küresel Nüfusta Erteleme Alarmı Kullanması" (Snooze Alarm Use in A Global Population of Smartphone Users ) adlı çalışmaya atıfta bulunan İliaz, "Araştırma sonuçlarına göre uyku seanslarının yüzde 56'sı ertelemeyle sonlanıyor ve kullanıcılar, sabahları ortalama 11 dakikayı bu şekilde geçiriyor. Bu, kişinin zihinsel ve fiziksel toparlanması için kritik öneme sahip uyku sürecine, zarar verebilecek bir davranış" ifadelerini kullandı.

İliaz, sabahları alarmın ertelenmesiyle yaşanan kısa uyku döngülerinin, derin ve onarıcı özellikteki hızlı göz hareketi (REM) evresini bölerek zihinsel performansı ve gün içindeki dikkat düzeyini olumsuz etkilediğini kaydetti.

"Hafta içi günlerde yoğunlaşıyor"

Alarmı tek seferde kapatmanın, biyolojik ritmin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna değinen İliaz, "Araştırma verilerine göre, erteleme davranışı, özellikle hafta içi günlerde artıyor. İş ve okul temposu, bireyleri daha erken saatlerde kalkmaya zorlarken, bu durum sabah uyanışlarında alarmın defalarca ertelenmesine neden oluyor. Bu da bireyin uyku-uyanıklık dengesini bozarak, gün boyu süren bir yorgunluk hissine yol açabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başka hastalıklarla da ilişkili olabilir

Prof. Dr. İliaz, alarmı erteleme alışkanlığının uykunun yapısını bozmanın yanı sıra depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla da ilişkili olabileceğine işaret etti.

Alarmı sıkça erteleyen bireylerin uyku düzenlerinin daha dengesiz olduğunu, bu düzensizliğin ise kronik sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabileceğinin bilimsel çalışmalarla ortaya konduğunu aktaran İliaz, sağlıklı bir yaşam için düzenli uyku alışkanlığının büyük önem taşıdığını, kaliteli uyku için gece aynı saatte yatmanın, sabah ise alarmı tek seferde kapatmanın, uyku ritmi oluşturmak açısından kritik rol oynadığını vurguladı. (AA)

 
Villayı zehir fabrikasına çevirmiş!
 
Asgari ücrete ara zam olacak mı? Karahan'dan açıklama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'cilt kanserinde erken teşhis' vurgusu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden ...
A4 kağıdı ile "ölüm yarışı": Uzmanlar uyardı!
İzmir Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Gonca Özyurt A4 kağıdıyla ölçerek ...
Bakanlık ifşaladı: İzmir'deki restoran zincirinin pidesi 'kanatlandı!'
Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini ifşa ...
 
Suda bekleyen dondurma kaşığı hastalık saçıyor!
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum ...
Yeni uygulama: Bu şart olmadan taburcu olmak yok!
Sağlık Bakanlığı, yenidoğan servislerinden taburcu olacak bebekler için ...
Saygılı'dan 'İzmir'e sağlık yatırımı' raporu: Hangi hastane ne durumda?
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir’in sağlık yatırımlarına ...
 
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin kadro açıyoruz
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu katıldığı televizyon programında normal ...
Özel sağlık kuruluşları hakkında yeni yönetmelik
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan ...
Sağlık Bakanlığı'ndan normal doğum açıklaması
Sağlık Bakanlığı "Doğal Olan Normal Doğum" farkındalık kampanyasıyla başlayan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP'nin İzmir mitinginin anatomisi
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri