POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Dev derbi nefes kesti: 5 gol ve kırmızı kart!
Dev derbi nefes kesti: 5 gol ve kırmızı kart!
Türkiye ile Irak arasında tarihi 'su' anlaşması
Türkiye ile Irak arasında tarihi 'su' anlaşması
Barış Alper'den taraftarın tepkisine flaş yanıt!
Barış Alper'den taraftarın tepkisine flaş yanıt!
Sındırgı'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Sındırgı'da 4,3 büyüklüğünde deprem
2 Kasım 2025 Pazar - 15:33

6 Şubat depremlerinin 1000. günü: Özel'den açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat depremlerinin 1000. gününe ilişkin yaptığı açıklamada, "Depremzedeler 3 yıla yakın süredir adalet arıyor, adalet bekliyor. Deprem davaları yıllardır sonuçlanmıyor. Ya kayıp yakınlarının adalet arayışına cevap vermeyen biçimde kapatılıyor ya da yargı bürokrasisi içinde oyalama taktiğiyle çıkmaza sürükleniyor" dedi.

6 Şubat depremlerinin 1000. günü: Özel den açıklama

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1000 gün geçti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Bugün, 6 Şubat depremlerinin 1000'inci günü. 1000 gündür bu ülkede adalet bekleyen aileler, barınma mücadelesi veren yurttaşlar, sesi duyulmayan depremzedeler var. Deprem bölgelerinde yapılan her hizmet değerlidir. Ancak Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak, depremzedelerin karşısına geçip bir taahhütte bulundu. Bir yıl içinde, yıkılan tüm konutların yerine yenilerini yapacaklarına söz verdi. Yıkılan konut sayısı da 650 bin olarak ilan edildi.

Depremzedeler kendilerini bu söze göre hazırladı, planlarını buna göre yaptı. Ama depremin 1'inci yılında teslim edilen konut sayısı 18 bin 19'da kaldı. Bu rakam, toplam ihtiyacın yüzde 2,7'siydi. Bugün, depremin 1000'inci gününde, yani 2,7 yıl sonra yapılan konut sayısı ise 300 bin. Sayın Erdoğan, 365 günde vadettiği konutun sadece yüzde 46'sını 1000 günde yapabildi. Depremden en çok etkilenen Hatay'da ise 254 bin konut vadedildi, teslim edilen konut sayısı 86 bin 754. Oran yüzde 34'te kaldı.

"169 İNŞAAT İŞÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

Bugün yüzbinlerce depremzede hala konteyner kentlerde barınıyor. Teslim edilen konutların büyük bölümünde sorunlar, eksiklikler, şikayetler var. Yani bizzat Cumhurbaşkanı'nın ağzından verilen sözün gereği yerine getirilemezken, 2,7 yıl sonra buradan başarı hikayesi çıkarmaya çalışanların acziyetine milletimiz tanık oluyor. Konutları zamanında teslim edemeyenler müteahhitleriyle birlikte bir rant düzeni kurdular. İşçi güvenliğini hiçe sayan uygulamalarda, uygunsuz iskelelerde, denetimsiz şantiyelerde, kamyon manevralarında tam 169 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Depremzedeler teslim edilen konutlarda pek çok sorun yaşıyorlar. Vatandaşlar konutlarını eksiklerle teslim aldıklarını, alt yapı sorunları yaşadıklarını bildiriyorlar.

Türkiye ekonomik krizde ama deprem bölgesi daha büyük bir krizin içinde. İşletmelerin en az yarısı faaliyete geçemedi, ticari hayat toparlanamadı. Esnafın geliri yok ama devlet vergi peşine düştü. Borçlar için mücbir sebep süresi 30 Kasım 2025'te sona erecek. Yani esnaf daha dükkânını tam açamadan vergi dairesine çağrılacak. Bunun yanında 'Rezerv alan' uygulamasıyla, vatandaşların arazilerine, zeytinlik alanlarına el konulmasına varan haksız uygulamalar yaşanmaya devam ediyor. Hala deprem bölgelerinde konteyner’larda hizmet veren okullar ve sağlık merkezleri bulunuyor. Öğrenciler, öğretmenler, sağlık çalışanları hala zorluklar içinde.

 

"ÇÜNKÜ BU İKTİDAR 'CEZASIZLIK' POLİTİKASINI DEVLETİN REFLEKSİ HALİNE GETİRDİ"

Depremzedeler 3 yıla yakın süredir adalet arıyor, adalet bekliyor. Deprem davaları yıllardır sonuçlanmıyor. Ya kayıp yakınlarının adalet arayışına cevap vermeyen biçimde kapatılıyor ya da yargı bürokrasisi içinde oyalama taktiğiyle çıkmaza sürükleniyor. Yüzlerce dava açıldı; ama neredeyse hiçbirinde kamu görevlileri sanık sandalyesine oturtulmadı. Sorumlular korunuyor, suçun kurumsal boyutu gizleniyor. Birkaç müteahhidin cezalandırılmasıyla sistemin aklandığı sanılıyor. Çünkü bu iktidar, 'cezasızlık' politikasını devletin refleksi haline getirdi.

Hatırlayın. Depremin en acı günlerinde, halk çadır beklerken, Kızılay çadır sattı. O gün isyan eden gençleri 2,5 yıl boyunca mahkemelerde süründürdüler. Ama çadır satanlara tek soru bile sorulmadı. İktidarın kara düzeni ölüleri bile rahat bırakmadı. Sahte diploma davasında, 6 Şubat'ta hayatını kaybeden 3 avukatın mezuniyet belgelerinin tahrif edildiği ortaya çıktı.

Türkiye, 11 kentimizde yıkıma neden olan bu büyük felaketi; 21 yıl tek başına iktidar olan, o güne kadar 40 milyar dolar yani 1,6 trilyon lira deprem vergisi toplayan bir iktidar döneminde yaşadı. Türkiye bu felaketi, 8 kez imar affı çıkarıp hem dirençsiz yapıları yasal hale getiren hem de buradan 26 milyar lira gelir elde etmekle övünen bir iktidar döneminde yaşadı. Ama bu felaket başımıza geldiğinde, arama-kurtarma çalışmalarında yetersiz kalan, yardım bekleyen vatandaşa IBAN gönderen, millet açıktayken çadır satan bir iktidarın beceriksiz yönetimine milletimiz tanık oldu. Bugün hala deprem bölgeleri büyük sıkıntılar çekiyor.

"DEPREM DAVALARINDA ADALETİ GETİRECEĞİZ"

Cumhuriyet Halk Partisi olarak deprem bölgesini hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Depremzedelerin tüm sorunlarını tek tek tespit ettik çözüm önerilerimizi hazırladık. Ancak bu iktidar depremzedelerin sorunlarını çözmeyi tercih etmiyor. Çünkü onlar, bu milletin kaynaklarını, rakiplerine siyasi darbe yapmaya, bir avuç zengine aktarmaya, faize ödemeye devam ediyor. Ama biz çözeceğiz. Deprem davalarında adaleti getireceğiz, hiçbir vatandaşımızı açta açıkta bırakmayacağız. Ve bu milletin kaynaklarını, Kanal İstanbul gibi çılgın projelere değil, şehirlerimizi depreme hazırlamak için kullanacağız. Bir kez daha depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet temenni ediyor, bir daha böyle bir felaket yaşamamayı tüm kalbimle diliyorum." (ANKA)

 
İstanbul'da Gazze zirvesi: 7 ülkenin bakanları geliyor
 
Sındırgı'da 4,3 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul'da Gazze zirvesi: 7 ülkenin bakanları geliyor
Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Pakistan, Suudi Arabistan ...
Cadılar Bayramı kutlaması ölümle bitti!
İzmir'in Bornova ilçesinde, Cadılar Bayramı'nı kutlamak için gittikleri ...
Ege KYK yurtlarında çöp ve hijyen krizi
Ege Üniversitesi KYK yurtlarında kalan öğrenciler, çöplerin günlerdir ...
 
Açık görüşte vahşet: Kızına saldırıp duvara fırlattı
Bolu'da "Adam öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklu bulunan Hakan K., açık ...
Mattia Ahmet Minguzzi’nin adı İzmir'de yaşayacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, uğradığı saldırı sonucu ...
Özel'den maratonda 'İmamoğlu' mesajı
Dünyanın kıtalar arası koşulan tek maratonu Türkiye İş Bankası 47. İstanbul ...
 
ESHOT duyurdu: Bazı hatlarda geçici güzergah değişikliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, altyapı ve yol çalışmaları nedeniyle bazı ...
İzmirli Ayşe engelleri atıcılıkla aşıyor
İzmir'de 14 yaşındayken yüksekten düşme sonucu hayatını tekerlekli sandalyeyle ...
Şirin Payzın, İzmir'in ünlü şarap üreticisi ile evlendi
Gazeteci Şirin Payzın, iş insanı Turgay Gümüş ile Venedik’te tarihi bir sarayda dünyaevine girdi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç’ün ‘A Takımı’nın şifreleri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri