POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
TFF'den 'Sergen Yalçın' açıklaması!
TFF'den 'Sergen Yalçın' açıklaması!
Sinem Dedetaş'a ev hapsiyle tahliye!
Sinem Dedetaş'a ev hapsiyle tahliye!
Nevzat Aydın'a 'Çirkinler'den tehdit!
Nevzat Aydın'a 'Çirkinler'den tehdit!
Dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor
Dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor
29 Ekim 2026 Perşembe - 10:36

AK Partili İnan'dan 29 Ekim'de yeni anayasa çağrısı!

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Cumhuriyet’in kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasaya duyduğu ihtiyaca dikkat çekti.

AK Partili İnan dan 29 Ekim de yeni anayasa çağrısı!

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Cumhuriyet’in kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasaya duyduğu ihtiyaca dikkat çekti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın millet iradesinin tarihî bir tezahürü olduğunu vurgulayan İnan, Cumhuriyet’in ikinci asrında darbe döneminin izlerini taşıyan anayasanın geride bırakılması gerektiğini belirterek tüm siyasi partilere ortak sorumluluk çağrısında bulundu.

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in demokratik kazanımlarına, millî iradenin üstünlüğüne ve yeni anayasa hedefinin tarihî önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet’in 103. kuruluş yıl dönümünü büyük bir gururla kutladıklarını belirten İnan, Cumhuriyet’in banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Millî Mücadele kahramanlarını ve aziz şehitleri rahmetle, gazileri ise minnet ve şükranla andı.

Cumhuriyet’in bütün vatandaşların ortak değeri olduğunu vurgulayan İnan, milletin tercihleri üzerinde vesayet kurmaya çalışan her anlayışın karşısında durmanın Cumhuriyet’e bağlılığın bir gereği olduğunu ifade etti.

İnan, kökeni, inancı ve hayat tarzı ne olursa olsun her vatandaşın Cumhuriyet’in eşit ve onurlu sahibi olduğunu belirterek, Cumhuriyet’in yeni yüzyılının millet iradesini esas alan sivil bir anayasayla güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

“29 EKİM’İN İRADESİNE 12 EYLÜL’ÜN GÖLGESİ YAKIŞMAZ”

Yeni anayasa çağrısını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın tarihî anlamıyla ilişkilendiren İnan, Cumhuriyet’in kuruluş iradesiyle darbe dönemlerinden miras kalan anayasal anlayışın bağdaşmadığını vurguladı.

İnan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi önümüzde tarihî bir sorumluluk daha bulunuyor: Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını, milletimizin iradesini esas alan sivil bir anayasayla güçlendirmek.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, millî iradenin önüne çıkarılan engelleri aşmak ve demokrasimizi güçlendirmek için büyük bir mücadele verdik.

Hayata geçirdiğimiz reformlarla milletimizin kazanımlarını büyüttük. Şimdi bu kazanımları, bütüncül ve sivil bir anayasa ile daha sağlam güvencelere bağlamak istiyoruz.

Yapılan kapsamlı değişikliklere rağmen mevcut anayasamızın darbe döneminin izlerini taşıması, önümüzdeki sorumluluğu ortadan kaldırmıyor.”

“TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK BİRİKİMİ, SİYASETTEN YENİ BİR İRADE BEKLİYOR”

Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde elde ettiği kazanımların yeni bir anayasal çerçeveyle güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden İnan, “Türkiye’nin demokratik birikimi, milletimizin beklentileri ve Cumhuriyetimizin gelecek hedefleri, siyasetten yeni bir irade bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Darbe döneminin izlerinden arınmış, temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik katılımı güçlendiren ve kuşatıcı bir anayasanın Türkiye’nin geleceği açısından önem taşıdığını vurgulayan İnan, Cumhuriyet’in ikinci asrının sivil iradeyle şekillenmesi gerektiğini kaydetti.

“BU MİLLET, YENİ VE SİVİL ANAYASASINI YAPACAK BİRİKİME DE İRADEYE DE SAHİPTİR”

Cumhuriyet’in kuruluşundaki millî iradeye işaret eden İnan, Türk milletinin kendi geleceğini belirleme konusundaki tarihî tecrübesine dikkat çekti.

İnan, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

“Milletimiz; darbe döneminin izlerinden arınmış, temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik katılımı güçlendiren, kuşatıcı bir anayasayı hak ediyor.

Cumhuriyet’i kurma cesaretini gösteren bu millet, yeni ve sivil anayasasını yapacak birikime de iradeye de sahiptir.”

“ANAYASA YAPMA İRADESİ, GAZİ MECLİSİMİZİN DEMOKRATİK TEMSİL GÜCÜNDEN DOĞMALIDIR”

İnan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin demokratik temsil gücüne ve siyasi partiler arasındaki müzakerenin önemine dikkat çekti.

İnan, “Cumhuriyetimizin ikinci asrında anayasa yapma iradesi; milletin sözünden, sivil siyasetin müzakeresinden ve Gazi Meclisimizin demokratik temsil gücünden doğmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasanın milletin ortak iradesini yansıtması gerektiğini vurgulayan İnan, farklı siyasi görüşlerin Türkiye’nin geleceği için ortak bir zeminde buluşmasının önemine işaret etti.

“CUMHURİYET’İ BİRLİKTE KUTLADIĞIMIZ GİBİ, TÜRKİYE’NİN SİVİL ANAYASASINI DA BİRLİKTE YAPALIM”

Açıklamasının sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilen bütün siyasi partilere çağrıda bulunan İnan, yeni anayasa hedefinin ortak bir demokratik sorumluluk anlayışıyla ele alınması gerektiğini belirtti.

İnan, çağrısında şu ifadelere yer verdi:

“Bu vesileyle Gazi Meclisimizde temsil edilen bütün siyasi partilere çağrımız açıktır:

Cumhuriyet’i birlikte kutladığımız gibi; gelin, Türkiye’nin sivil anayasasını da birlikte yapalım.

Farklı görüşlerimizi milletimizin geleceği için ortak bir esere dönüştürelim.

Demokratik rekabetimizi sürdürürken, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu da yerine getirelim.

Cumhuriyetimizin ikinci asrına, sivil siyasetin müzakere gücüyle hazırlanmış, milletimizin ortak iradesini taşıyan bir anayasa kazandıralım.”

İnan, mesajını Cumhuriyet’in 103. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, aziz milletin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı gönülden tebrik ederek ve “Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun.” sözleriyle tamamladı.

 
Erdoğan’dan Cumhuriyet Bayramı mesajı
 
Dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan Cumhuriyet Bayramı mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye hamdolsun bugün dünden daha ...
Politika Durağı’nda gündem il kongresi-liste, Tugay’ın Ankara mesaisi ve ‘AK Parti’de revizyon’ iddiası
Gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, Politika Durağı programında YENİ ...
Siyasilerden Cumhuriyet mesajları!
Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü dolayısıyla siyasetçiler mesaj yayınladı. ...
 
Özel'den çarpıcı 'İzmir Büyükşehir Adayı' belirleme mesajı
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel Sözcü TV’de gündeme dair açıklamalarda ...
YENİ Parti'den 'Basmane Çukuru' açıklaması: 'Meclis' ve 'yargı' mesajı!
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı, Basmane Çukuru’na ilişkin protokol ve ...
'Basmane Çukuru' tartışması: CHP'den Tugay hakkında suç duyurusu!
İzmir’de kamuoyunda “Basmane Çukuru” olarak bilinen alanın TMSF tarafından ...
 
Mansur Yavaş ve Murat Kurum bir araya geldi
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...
Başkan Tugay’dan İzmir için Ankara’da üst düzey temaslar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ankara’da İçişleri ...
YENİ Parti'nin kurultay tarihi belli oldu
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, "Kurultayımızın 14-15 Kasım'da Ankara ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Tarihe geçen kongrenin 'liste'si!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri