POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
23 Şubat 2022 Çarşamba - 14:37

AK Partili Nasır'dan depremzedelere kötü haber: Yeni bir kredi yok!

İzmir'de proje alanı dışında kalan binlerce konutun inşası için depremzedelerin avantajlı kredi talebi hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Nasır, 400 bin TL’ye çıkartılan Kentsel Dönüşüm Kredisi’ni işaret ederek hükümetin gündeminde talep edilen şekilde yeni bir kredinin olmadığını belirtti.

AK Partili Nasır dan depremzedelere kötü haber: Yeni bir kredi yok!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen büyük depremin ardından yara sarma çalışmaları ve depremzedelerin yeni yuvalarına kavuşma mücadelesi sürüyor. 

TOKİ’nin proje alanında inşa ettiği evlerde anahtar teslimleri devam ederken, proje alanının dışında kalan binlerce konutun nasıl ve hangi şartlarda inşa edileceği konusu netleşmiş değil...

Süreçte son olarak gündeme depremzedelerin kredi talebi damga vurdu. 

Kentsel Dönüşüm Kredisi’nin 400 bin liraya çıkartılmasının ardından İzmirli depremzedelerden 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli sıfır faizli 600 bin liralık kredi talebi geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) geçtiğimiz günlerde yaptığı eylemde talebin yerine gelmemesi durumunda AK Parti İzmir önünde çadır kuracaklarını açıklamıştı. 

Depremzedelerin yeni ekonomik koşulları ve emlak fiyatlarında yaşanan artışı göz önünde bulunarak talep ettiği ve dört gözle müjde beklediği konuda AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'dan kritik bir açıklama geldi. 

”ŞU ANDA TELAFFUZ EDİLDİĞİ ŞEKİLDE BİR KREDİ İMKANI DÜŞÜNÜLMÜYOR”
AK Parti İzmir Milletvekili Nasır Kentsel Dönüşüm Kredisi’nde yapılan 200 bin liralık artışın altını çizerek depremzedeler için bunun dışında yeni bir kredi çalışmasının hükümetin gündemine olmadığını açıkladı.
AK Partilii Nasır, “Biz o konuda çalışmamızı tamamladık. Kentsel Dönüşüm Kredisi’nin 200 bin lira’dan 400 bin liraya çıktı. Bir yıl ödemesiz bir şekilde orada bizim depremzedeler için ifade edilen kredi ile ilgili kriterler sağlandı. Sadece depremde hasar gören 70 bin, 80 bin yapının değil kentin yüzde 60, yüzde 70 yapı stoğunun dönüşmesi gerekiyor zaten... Depremzedelerin talep ettiği kredi sadece bir bölgeye mahsus çıkarılamaz ki! Tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir konu. Bu dönüşümle ilgili kolaylıklar getirildi bunlardan biri de Kentsel Dönüşüm kredisi... İkincisi, Kentsel Dönüşüm Daire başkanlığı kuruldu. Taraflar anlaşıp giderek bloklar halinde ada bazında talep ederek destek isteyerek hükümetten TOKİ aracılığı ile çözüm de üretebilecek bakanlık. Bu şekilde imkanlar oluşturuldu. Şu anda depremzedelerin telaffuz ettiği şekilde bir kredi imkanı düşünülmüyor. Bizim talebimiz kredinin 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılmasıydı. İki, üç ay önceki taleplerde böyleydi zaten. 350 bin lira, 400 bin liralar olsun deniliyordu. Köpüklenmiş fiyat artışları hemen böyle bir ayda iki ayda olan bu köpüğü dikkate almamak lazım. Hükümet kredi anlamında gerekli desteği yaptı ama esas orada belediyenin plan tadilatları ile gerekli desteği verip vatandaşın emsal kayıplarını önleyip onların dönüşümünü sağlamaları lazım. Vatandaş gidecek ben kentsel dönüşümden faydalanıyorum diyecek. Sadece kredi değil, kentsel dönüşüm olduğunda muafiyetleri de var. Ruhsat muafiyetleri var, avantajları var bu avantajlar da maliyetleri nereden baksanız yüzde 10’lara tekabul ediyor. Oradaki sorun kredi sorunu değil bence, sorun plansızlık sorunu. Mevcut planlarla emsal kayıpları oluştuğundan vatandaş dönüşüme gidemiyor bir K plan notu ile düzenleme yaptılar. Bu düzenleme henüz netleşmiş değil. Onun sorunlar yaratabileceğini de biz söylemiştik” diye konuştu. 

BELEDİYE RAYİÇ BEDELİ DÜŞÜRSÜN!
Depremzedelerin bir başka sorunu ise emlak vergisi… Evlerini kaybeden depremzedelerden yasalar gereği hala emlak vergisi alınırken AK Parti’li Nasır konunun çözümü için belediyeleri işaret etti. 

AK Parti İzmir Milletvekili, “Emlak Vergisi konusunda TBMM’de düzenleme yapmaya gerek yok. Oradaki emlak rayiç bedellerini belediye meclisi belirliyor. Belediye meclisi emlak rayiç bedelini düşürerek hareket edebilir. bu devleti ilgilendiren bir konu değil, belirlemeleri belediyeler yapıyor” diye konuştu. 

 
Çeşme Limanı'nda nefes kesen tatbikat!
 
Erdoğan: İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Grup başkanvekili meselesi!
CHP İzmir’de 1 haftadır grup ‘Büyükşehir Grup Başkanvekili’ meselesi tartışma konusu....
Cumhur İttifakı'na 'Tarkan' göndermesi!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin haftalık grup toplantısında ...
CHP'li Beko'dan o müze için 'Atilla İlhan' çağrısı
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Bornova’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ...
 
Başkan Sürekli’den Menemen övgüsü
Sürekli, ‘’Aydın Başkanımız borç içindeki, çıkmaz içindeki belediyeyi ...
Erdoğan ziyaretini iptal etti, NATO zirvesine katılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrimiçi düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne ...
Kılıçdaroğlu: Savaş en çok Türkiye'ye zarar verir
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ukrayna'daki ...
 
Erdoğan'dan Rusya'nın kararına ilk tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk'ı ...
Bahçeli: Tarkan'dan zilletin Tarzan'ı çıkarılamaz!
MHP lideri Bahçeli, Tarkan'ın polemik yaratan 'Geççek' şarkısıyla ilgili ...
CHP'de kaybedilen ilçeyle ilgili şok rapor: Eski başkan rakibe çalıştı, 5-6 bin oy taşıdı!
CHP'de Soyer ve Yücel’in talebiyle kaybedilen ilçelere yönelik çalışma ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri