POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
'FETÖ'den 217, PKK'dan 8 talebimiz mevcut'
'FETÖ'den 217, PKK'dan 8 talebimiz mevcut'
Mesud Pezeşkiyan'dan ABD halkına mektup
Mesud Pezeşkiyan'dan ABD halkına mektup
Akdeniz'de 4,7 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de 4,7 büyüklüğünde deprem
İBB Davası'nda bir 'itirafçı' daha ifadesini geri çekti
İBB Davası'nda bir 'itirafçı' daha ifadesini geri çekti
1 Nisan 2026 Çarşamba - 20:24

Araçlardaki ses ve görüntü sistemleri için yönetmelik geliyor

İçişleri Bakanı Çiftçi, araçlarda kullanılan multimedya, ses ve görüntü sistemleriyle ilgili yeni bir yönetmeliğin nisan ayı sonuna kadar çıkarılacağını belirterek, düzenleme yürürlüğe girene kadar sürücülere ceza uygulanmayacağını, yalnızca rehberlik faaliyetlerinde bulunulacağını söyledi.

Araçlardaki ses ve görüntü sistemleri için yönetmelik geliyor

Bakan Çiftçi, kamuoyunda kafa karışıklığına neden olan ve toplumda huzursuzluk yaratan araç içi ses ve görüntü sistemlerine yönelik yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

Vatandaşların hayata geçirilen diğer trafik düzenlemelerini benimsediğini ve bu kuralların toplum vicdanında karşılık bulduğunu hatırlatan Çiftçi, çoklu ortam (multimedya) sistemleriyle ilgili kanunun öngördüğü yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İki temel prensip esas alınacak

Hazırlanacak yönetmelikte iki ana kriterin temel alınacağına dikkati çeken Bakan Çiftçi, "Birincisi, görüntü sistemleri sürücünün görüş açısını etkilemeyecek. İkincisi ise sürücünün dikkatini dağıtmayacak. Bu ikisinin gerçekleşmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Hangi ekranların görüş açısını engellediği ve hangilerinin yasal olduğu konusundaki belirsizliklerin giderileceğini aktaran Çiftçi, yönetmelikte yasaya aykırı olan ses ve görüntü sistemlerinin açık, anlaşılır, net ve objektif bir şekilde belirleneceğini kaydetti.

Yönetmelik çıkana kadar ceza kesilmeyecek

Düzenlemenin takvimi hakkında da bilgi veren Çiftçi, "Nisan ayının sonuna kadar yönetmeliği çıkaracağız. Ondan sonra muhtemelen mayıs ayı gibi uygulamaya başlayacağız. Yönetmelik çıkıncaya kadar bu konuda vatandaşlarımıza rehberlik yapmaya devam edeceğiz. Yani herhangi bir şekilde ceza uygulamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Bir can kaybını bile azaltabilsek kendimizi başarılı kabul edeceğiz"

Araçlara sonradan takılan büyük ekranlı cihazların yarattığı trafik tehlikesine vurgu yapan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, şunları kaydetti:

"Bazen araçlarda sonradan takılmış oldukça büyük tabletler görüyorum. Sürücü onunla maç izliyor, dizi izliyor. Sosyal medyadan video indirip onları seyrediyor. Yani bir yandan araç kullanıyor, bir yandan da onları izliyor. Böyle bir sürücünün dikkatinin dağılmaması mümkün mü? Zaten kazaların büyük bir çoğunluğu bir anlık dikkatsizlikten dolayı olmuyor mu? Kanun koyucu, bunun önüne geçmek için bir düzenleme gereği hissetmiş."

Bakan Çiftçi, trafikle ilgili yapılan tüm düzenlemelerde olduğu gibi multimedya sistemleri hakkındaki çalışmada da temel hedefin can kayıplarını azaltmak olduğunun altını çizerek, "Bir tane can kaybını bile azaltabilsek bu noktada kendimizi başarılı kabul edeceğiz. Bütün düzenlemelerimizin sebebi tamamen buna yönelik." dedi.

 
Karşıyaka'da gergin seçim: Küfürler havada uçuştu!
 
İBB Davası'nda bir 'itirafçı' daha ifadesini geri çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trafikte beyzbol sopalı dehşetin faturası ağır oldu!
İzmir'in Konak ilçesinde trafikte sıkıştırdığı otomobildekilere beyzbol ...
Büyükşehir'de memurlar toplu sözleşmeye 'evet' dedi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT’ta görev yapan memurların toplu ...
HSK kararnamesi yayımlandı: İzmir'de görev değişimleri!
Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), 11 hakim ve savcının görev yeri ...
 
'Uşak' soruşturması Bornova Belediyesi'ne sıçradı!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'la ilişkili ...
Milli maç ile çakışıyor: LGS tarihi değişebilir!
Milli Takımın Dünya Kupası D grubunda oynayacağı ilk maçın Liselere Geçiş ...
Kız yurdundaki skandalda öğrenciler konuştu: Tacizi değil bizi sorguladılar!
İzmir Çiğli’deki Bakırçay KYK Kız Yurdu’nda yaşanan taciz olayı sonrası ...
 
İzmir'de narkotik baskını: 5 gözaltı!
İzmir'in Buca ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı.
Uşak'ta başkan vekili seçim tarihi belli oldu
Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ...
Barajlara yağış dopingi sonrası uyarı: Tedbir şart!
İzmir'de yılın ilk iki ayında etkili olan yağışlar, kentteki içme ve tarımsal ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir’de başkanların geride kalan 2 yılı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri