POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
İran, Hamaney'in öldürülmesi sonrası yeni liderini seçti
İran, Hamaney'in öldürülmesi sonrası yeni liderini seçti
Pedro Sanchez'den Türk bayraklı paylaşım
Pedro Sanchez'den Türk bayraklı paylaşım
8 Mart'ta evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
8 Mart'ta evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
TBMM’de bu hafta neler görüşülecek?
TBMM’de bu hafta neler görüşülecek?
8 Mart 2026 Pazar - 12:25

DSİ’den İzmir açıklaması: Bu yaz su sıkıntısı beklenmiyor!

Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, ocak ve şubat aylarındaki yağışların, yer altı sularının seviyesini artırdığını, kaynakların doğru kullanılması halinde bu yaz su sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti.

DSİ’den İzmir açıklaması: Bu yaz su sıkıntısı beklenmiyor!

Son yıllardaki kuraklık nedeniyle su kaynakları kritik seviyeye gelen İzmir, ocak ve şubat ayındaki yağışlarla adeta can buldu.

Kuruyan ya da kuruma noktasına gelen içme suyu barajları son yağışlarla canlandı, bazıları tamamen doldu. Yağışlar yer üstündeki kaynakların yanı sıra yer altındaki kaynaklara da yaradı. Yer altı su seviyeleri, iki aylık yağışlarla yükseldi.

DSİ 2. Bölge Müdürü Bilgi, AA muhabirine, 2025 yılının çok kurak geçtiğini, uzun yıllar ortalama yağış miktarı 712 kilogram olan İzmir'e geçen yıl 430 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Bu durumun hem içme suyu hem de tarımsal sulama amaçlı su kaynaklarında sıkıntıya neden olduğunu vurgulayan Bilgi, 2026 ocak ve şubat aylarında yağış miktarının 500 kilogramın üzerine ulaştığını anlattı.

Bilgi, geçen yılın toplamından fazla yağışın ilk iki ayda yağdığına işaret ederek, "Bu yağışlarla birlikte barajlarımız, nehirlerimiz tam kapasiteye ulaşma noktasına geldi. Bazı barajlarımızda, barajın güvenliğini sağlamak için fazla suyu tahliye etme noktasına geldik." ifadesini kullandı.

Yer altı sularında 5 ila 20 metre artış

Küçük Menderes Havzası'nda 76, Gediz Havzası'nda da 136 olmak üzere toplam 212 kuyuyu, takip sistemiyle izlediklerini aktaran Bilgi, havzalardaki su artışının yer altı su seviyelerine de yansıdığını belirtti.

Hüseyin Koray Bilgi, geçen yıl kuyulardaki seviyenin en düşük noktaya indiğini hatırlatarak, "2026'daki yağışlarla birlikte rasat (gözlem) kuyularımızdaki miktar, ortalama 5 ila 20 metre arasında artış göstermektedir." dedi.

İzmir'de içme suyu ihtiyacının karşılanmasında hem yer üstü hem de yer altı su kaynaklarının önem taşıdığına dikkati çeken Bilgi, şöyle devam etti:

"Yağışların ve yer üstü su miktarının azalmasıyla yer altı suyuna çok yüklenilmişti. Son yağışlarla birlikte hem depolamalarımız iyi hale geldi hem de yer altı suyundaki miktarlarımız artış gösterdi. Yer altı su seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda öncelikle yer altı suyunun içme suyunda kullanılması gerekiyor. Çünkü tarımsal sulamalar yaz aylarında başlıyor, barajlarımızdaki depolamalarımızı yaza saklamak en kıymetli düsturumuz olması lazım. Bu yönde hareket edilirse bu yaz herhangi bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz."

Bilgi, yağışların yer altına süzülmesinin jeolojik birimlere bağlı olarak zaman aldığını, ilerleyen dönemde yer altı su seviyesinin daha da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi. (AA)

 
Kaya, Büyükşehir'e yüklendi: İzmir 4 katlı apartmanı bile yönetemeyecek yerel yöneticileri hak etmiyor
 
Karşıyaka’dan kritik zafer: Uşak’ta 10 kişiyle kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 Mart'ta evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde evli olduğu erkek tarafından bıçaklanan kadın hayatını kaybetti.
İZSU uyardı, saatler sürecek: 8 Mart'ta hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 8 Mart Pazar günü İzmir'de arıza ve bakım çalışmasına bağlı su kesintisi ...
'Erkek mesleği' denildi, o ustası oldu!
İzmir'de yaşayan Türkiye'nin ilk diplomalı kadın kanun yapım ustası olarak ...
 
AK Partili Kırkpınar'dan '8 Mart' mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ...
İzmir'de sokak ortasında cinayette karar!
İzmir’in Buca ilçesinde Muhammed Musa’nın (26) göğsünden bıçaklanarak ...
EGM'den araç plakası uygulaması açıklaması
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Türkiye'de kullanılmakta olan standart ...
 
Dışişleri Bakanı Fidan: Provokasyona gelmeyiz
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Toplantısı'nın ardından konuşan ...
ADD Bayraklı: Cumhuriyet bir kadın devrimidir
Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar ...
Türkiye, KKTC'ye F-16 göndermeyi değerlendiriyor
Milli Savunma Bakanlığı, KKTC'nin güvenliği amacıyla adaya F-16 savaş ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri