POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroğlu: Biz 68 kuşağı olarak bedel ödedik!
Kılıçdaroğlu: Biz 68 kuşağı olarak bedel ödedik!
Eski Galatasaray yöneticisi Erden Timur tutuklandı
Eski Galatasaray yöneticisi Erden Timur tutuklandı
Ukrayna'dan Putin'in konutuna saldırı girişimi
Ukrayna'dan Putin'in konutuna saldırı girişimi
Veyis Ateş ve Taner Çağlı tutuklandı
Veyis Ateş ve Taner Çağlı tutuklandı
29 Aralık 2025 Pazartesi - 12:35

Danıştay'ın 'İnciraltı' kararının ardından İNGEDER'den açıklama!

Danıştay’ın İnciraltı planlarını yakından ilgilendiren iptal kararının ardından İNGEDER’den konuya ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada Danıştay’ın kararı ile planlama sürecinin durmayacağı belirtildi.

Danıştay ın  İnciraltı  kararının ardından İNGEDER den açıklama!

GERÇEKİZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnciraltı planlarını askıya çıkarmaya hazırlanırken Danıştay’dan flaş bir karar geldi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 30 Ocak 2021'de Balçova Termal Turizm Merkezi ile İzmir İnciraltı Termal Turizm Merkezi'nin sınırları yeniden belirlenmiş, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

TMMOB İTİRAZ ETTİ

TMMOB İzmir Şubesi; ilgili kararın iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay, yaklaşık 4 yıl sonra itirazı karara bağladı ve Cumhurbaşkanlığı kararını iptal etti. Kararda; planlama genel ilkelerine aykırılık olduğu vurgulandı.

Yaşanan gelişme İnciraltı planlarını yakından ilgilendirirken İnciraltı Gelişim Derneği’nden (İNGEDER) konuya ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İNCİRALTI PLANLARI BU KARARLA DURMAZ: İZMİR’İN GELECEĞİ İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İnciraltı’nın turizm sınırlarını daraltmaya yönelik yapılan düzenleme, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yargıya taşınmış; söz konusu düzenleme Danıştay tarafından dört yıl sonra iptal edilmiştir.

Bu karar, İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri olarak bizleri elbette yakından ilgilendirmektedir. Ancak altını net ve açık şekilde çizmek isteriz ki; bu iptal kararı, İnciraltı planlarını sekteye uğratacak, İzmir’in geleceğini karartacak ya da planlama sürecini geciktirecek bir durum değildir.

Çünkü 2021 yılında çıkarılan kararname, İnciraltı’nın turizm sınırlarını daraltan bir düzenlemeydi. Bugün verilen iptal kararıyla birlikte; 2007 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan ve dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer tarafından belirlenen, İnciraltı ve Bahçelerarası’nın bütününü kapsayan daha geniş ve esas turizm sınırlarına yeniden dönülmüş bulunmaktadır.

Halihazırda yürütülen İnciraltı planlama ve revizyon süreci de bu bütüncül sınırlar esas alınarak ve turizm öncelikli tercihli planlama anlayışıyla ilerlemektedir. Dolayısıyla söz konusu yargı kararı, mevcut planlama sürecini olumsuz etkilememekte; aksine planların dayandığı temel sınırların hukuki geçerliliğini teyit etmektedir.

Ne yazık ki İnciraltı’nın İzmir’e kazandırılması yönünde tüm kentte güçlü bir irade oluşmuşken, her dönemde olduğu gibi bir kısım “istemezük” yaklaşımıyla süreci zayıflatmaya çalışan girişimlerle yeniden karşı karşıya kalındığını görüyoruz. İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri olarak bu durum elbette bizleri üzmektedir; ancak bilinmelidir ki bu tür girişimler bizleri yıldırmamaktadır.

Bugüne kadar hükümetimizin ve ilgili Bakanlıklarımızın yürüttüğü çalışmalarla İnciraltı planları önemli bir noktaya gelmiştir. Son süreçte yerel yönetimlerimizin katkıları ve kamuoyunun artan desteğiyle birlikte, planlama süreci tamamlanma aşamasına girmiştir.

İnciraltı Gelişim Derneği olarak; yalnızca planlama sürecinde değil, açılan tüm davalarda müdahil olarak, hukuki süreci de yakından ve aktif biçimde takip etmekteyiz. Bu tür gelişmeler karşısında geri adım atmak yerine, mücadelemizi daha kararlı ve daha bilinçli şekilde sürdürmekteyiz. Bu mücadele, planlar askıya çıktıktan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir.

İnanıyoruz ki çok kısa bir süre içerisinde; İnciraltı’nın doğal dokusu korunarak, bilimsel verilere dayalı, İzmir’e yakışır bir planlama anlayışıyla nasıl kazanıldığını, tüm İzmir hep birlikte görecektir.

Bu süreç sonunda yalnızca İnciraltı değil, İzmir’in tamamı kazanacaktır.

 
Trabzonspor Kaf-Kaf'ın genç yıldızına talip
 
CHP İzmir'de 'darp' dosyasında flaş gelişme!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fisun Düren 29 Aralık 2025 Pazartesi 12:56

Danıştayın karar iptali İzmir’imize zarar verecek. Bahçelerarası nın en kısa zamanda gelişiminin sağlanması gerekir. Arsa sahipleri mağdur durumdadır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in yüksek kesimleri beyaza büründü!
İzmir'in yüksek kesimlerine gece saatlerinde mevsimin ilk karı düştü. ...
Adliyeye sevk edilen Erden Timur'un ifadesi ortaya çıktı
Futbolda bahis soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında eski ...
İzmir merkezli DHKP/C operasyonunda1 tutuklama!
İzmir merkezli 2 ilde terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonda yakalanan ...
 
İzmir'de lösemili çocuklara yılbaşı partisi
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), İzmir'de lösemili çocuklara ...
Flaş: Soyer, Kaya ve Aslanoğlu dahil 9 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi!
S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'ne yönelik zimmet operasyonu ...
Amedspor davet etti: Leyla Zana ayakta alkışlandı
Bursaspor taraftarlarının küfürlü ve cinsiyetçi tezahüratlarıyla hedef ...
 
Haftanın hava durumu: İzmir 2026’ya yağmurla merhaba diyecek!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre İzmir yeni yıla ...
Les Benjamins'in direktörü gözaltına alındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturmasında ...
Uçakta sigara içene 24 bin TL ceza!
Sivil havacılık alanındaki ihlallere verilen idari para cezalarında 2026 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir açılış... Fazla detay!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri