POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İspanyol Youtuber'i takip edip darbettiler!
İspanyol Youtuber'i takip edip darbettiler!
Zorbay Küçük'ten suç duyurusu!
Zorbay Küçük'ten suç duyurusu!
'İstanbul Senin' soruşturması: 4 gözaltı kararı daha
'İstanbul Senin' soruşturması: 4 gözaltı kararı daha
Alkollü sürücü kimlik isteyen şube müdürüne tekme attı
Alkollü sürücü kimlik isteyen şube müdürüne tekme attı
30 Ekim 2025 Perşembe - 09:15

Depreme dayanıklı İzmir için yeni hamle: Karşıyaka'nın zeminine mercek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afetlere dirençli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturma hedefiyle zemin yapısını belirlemek için sürdürdüğü çalışmalar, Bornova’nın ardından Karşıyaka’da da başladı. Ekipler, 2 bin hektarlık alanda sondaj yaparak zeminden numune alacak.  

Depreme dayanıklı İzmir için yeni hamle: Karşıyaka nın zeminine mercek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından deprem ve heyelan riski başta olmak üzere kentin olası afetlerden etkilenmemesi için sürdürülen çok yönlü çalışmalar devam ediyor. Yapı envanteri, zemin çalışmaları, kara ve denizde yapılan depremsellik araştırmaları, kente dair önemli verilerin elde edilmesini sağlıyor. Bornova’da 7 bin hektarlık alanda saha çalışmalarını tamamlayan ekiplerin mikrobölgeleme için yeni adresi ise Karşıyaka oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Örnekköy Sosyal Tesisleri ile Mustafa Kemal Mahallesi’nde sondaj makineleri ile zeminden numune alındı. Uzmanlar, ilçede yaklaşık 2 bin hektarlık alanı bu yöntemle inceleyecek. 


 
“Güvenli bir kent için çalışıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürü Tolga Oktay Gül, Bornova’da 7 bin hektarlık alanda saha çalışmalarını tamamladıklarını, raporlamaların devam ettiğini söyledi. Gül, Karşıyaka’da da yerel zemin koşullarının ve geoteknik (zemin davranışının incelenmesi) parametrelerin daha iyi anlaşılması için Egeşehir şirketi ile kapsamlı mikrobölgeleme çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan etütlerden alınan veriler de kullanılarak, jeolojik ve jeofizik çalışmaları yürüttüklerine değinen Tolga Oktay Gül, “Bu çalışma ile olası afet riskini önceden belirleyerek, güvenli kentleşmeyi ve planlama süreçlerinin bilimsel altyapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Böylece Karşıyaka’da yaşayan yurttaşlarımız için daha güvenli ve sürdürülebilir bir kent yapısını oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
 
Deprem Master Planı için önemli veriler
Bu çalışmalardan elde edecekleri verilerin Deprem Master Planı’na altlık oluşturacağını da anımsatan Gül, şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalar aynı zamanda yapı mühendislerinin sahaya özel araştırma gerektiren alanlarda tasarımlar yapması için önemli referans olacak. Mikrobölgeleme çalışmalarını Karşıyaka için yalnızca teknik bir zemin araştırması olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu proje ile geleceğin sağlıklı yaşam alanlarını belirliyoruz. Güvenli yaşam alanlarının oluşturulması için önemli adımlar atıyoruz.”


 
Sondaj yapılan alanda yeraltı suları takip ediliyor
Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Ercüment Aysert de mikrobölgeleme için açılan sondaj kuyularından gerekli numuneleri aldıktan sonra, bu alanlarda zemin davranışlarını doğru modellemek adına yeraltı sularını takip ettiklerini anlattı. Ercüment Aysert, “Mikrobölgelemeyi tamamladığımız alanda, kuyunun giriş kısmını betonla kapatıyoruz. Sondaj yaptığımız bölgede belli aralıklarla yeraltı su seviyelerini ölçüp, zaman içerisindeki farklılıklarını takip edeceğiz. Çünkü zemin davranışlarının daha doğru modellenmesi için yeraltı sularını takip ederek, bunların ölçümlerini yapmamız gerekiyor. O nedenle tamamlanan sondaj çalışmalarının ardından kuyular, proje tamamlanana kadar korunmak üzere betonlanıyor” dedi.

 
İzmir'de riskli yapılar için tarihi proje: İzmir Yenileniyor!
 
Efes Selçuk'ta 29 Ekim coşkusu meydanlara taştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de riskli yapılar için tarihi proje: İzmir Yenileniyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent için tarihi önem taşıyan “İzmir Yenileniyor” ...
Menemen'de binler, Cumhuriyet sevgisiyle yürüdü
Cumhuriyet Bayramı'nın 102. yıl dönümünde Menemen’de birlik ve beraberlik ...
Aliağalılar Cumhuriyet kortejinde buluştu
Aliağa’da Cumhuriyetin 102. yılı, iki gün boyunca süren etkinliklerle ...
 
Yelkenler Cumhuriyet coşkusuyla doldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 29 Ekim Cumhuriyet ...
Çankaya Otoparkı için 2 kuruma çağrı: Buyursunlar yapsınlar!
Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir ...
Tugay'dan 'su krizi' yanıtı: AK Partili Çankırı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çelişiyor!
Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir ...
 
Aliağa'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu
Cumhuriyet’in 102. yılı Aliağa’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Gün boyu ...
Karabağlar’da binler Cumhuriyet için yürüdü
Karabağlar’da Cumhuriyet’in 102. yılı, binlerce kişinin katıldığı kortej ...
Buca'da 29 Ekim kutlaması: Bize düşen Cumhuriyet'i yüceltmek!
Buca, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Buca Belediye Başkanı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç’ün ‘A Takımı’nın şifreleri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri