POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Gülistan soruşturması: Valinin oğlunun ifadesi ortaya çıktı
Gülistan soruşturması: Valinin oğlunun ifadesi ortaya çıktı
Fidan: İsrail'in yayılmacılığı dünyanın sorunu
Fidan: İsrail'in yayılmacılığı dünyanın sorunu
BDDK: Kredi kartı limitlerinde yeni karar yok
BDDK: Kredi kartı limitlerinde yeni karar yok
Sadettin Saran’dan şampiyonluk mesajı
Sadettin Saran’dan şampiyonluk mesajı
19 Nisan 2026 Pazar - 13:26

Emiralem çileğinde yağmur bereketi

İzmir'in Menemen ilçesi Emiralem’de yetişen çilekte aşırı yağışlar hasadı geciktirdi ancak verimi artırdı. Üreticiler bu yılın “bereketli” geçtiğini söylüyor.

Emiralem çileğinde yağmur bereketi

İzmir'in Menemen ilçesi Emiralem Mahallesi'nde yetişen, kokusu ve aromasıyla ilgi gören çilekte, şubat ve mart aylarındaki aşırı yağışlar hasadı geciktirirken verimi de artırdı.

Lezzeti ve uzun raf ömrüyle iç pazarda yoğun talep gören Emiralem çileği, bölgedeki çok sayıda üretici için önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Bölgede örtü altı ve açık tarım alanlarında Sweet Charlie, Rubygem, Camarosa, Fortuna ve Monterey çeşitleri yetiştiriliyor. Üretimin büyük bölümü açık tarım alanlarında gerçekleştiriliyor.

Normal koşullarda nisan ayının ilk günlerinde başlayan açık tarım hasadı, bu yıl yoğun yağışlar ve serin havanın etkisiyle 15 güne yakın bir gecikmeyle başladı.

Sabahın erken saatlerinde tarlalara giren üreticiler, günün ilk ışıklarıyla hasada başlıyor.

Çilekler, zarar görmemesi için tek tek ve özenle toplanıyor.

Toplanan çilekler kasalara yerleştirildikten sonra satış için sebze ve meyve hallerine gönderiliyor. Bazı ürünler ise doğrudan pazarlara ve marketlere sevk ediliyor.

"Verimli bir yıl geçiriyoruz"

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Kahraman Akdoğan, AA muhabirine, Emiralem çileğinin görünümü, ince kabuklu olması ve dayanaklı olmasıyla ön plana çıktığını söyledi.

Hava şartlarının çilek üretiminde farklılıklara neden olduğunu ifade eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Sıcaklıklar normalin altında seyretti ve 15 güne kadar gecikme oldu. Hasat nisan ortalarına kaydı. Ama rekolte yönüyle hiçbir eksikliğimiz olmadı. Hatta geçen yıllara göre üretimimiz arttı. O yüzden verimli bir yıl geçiriyoruz. Sadece bir süreç olarak biraz gecikmelerimiz yaşandı. Yağışlar ve şu anda bile nisan ortalarına geldik ve havalar tam bir ısıyı yakalamadı. İzmir bölgesinde 4 bin 700 dekara yakın bir üretim alanımız var ve 16 bin ton ürün alınıyor. En önemli üretim yeri de Emiralem bölgesi ve buradan 7 bin ton ürün alıyoruz. İzmir'deki üretimin yüzde 43'ünü buradan alıyoruz. "

Akdoğan, bölgede 220 üreticinin bulunduğunu, çilekten 500 milyon lira üzerinde bir gelir elde edildiğini dile getirdi.

Çilek üreticisi Yüksel Özçelik ise hasadın 15 gün geciktiğini fakat yağışlar sayesinde verimi artırdığını anlattı.

Ailece çilek ürettiklerini anlatan Özçelik, "Diğer sebze ve meyvelerden çilek üretimi daha kazandırıyor. Zamanında toplayıp satabiliyoruz. Hale götürüp satıyoruz. Alıcısı var. Çileğimizi satmak ve pazarlamak için yer ihtiyacımız yok. Bugünlerde kilosunu 100 lira, 120 lira civarında satıyoruz. Bizi kurtarıyor. Bu yıl verim güzel." diye konuştu. (AA)

 
Gülistan soruşturması: Eski Vali'nin gözaltı süresi uzatıldı
 
İzmir'de çocuklar dayanışma için koştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülistan soruşturması: Eski Vali'nin gözaltı süresi uzatıldı
Gülistan Doku soruşturması kapsamında geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan ...
İzmir'de çifte vatandaşlar sandık başında
İzmir’de yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan genel seçimleri için kurulan ...
Mansur Yavaş hakkında bir soruşturma izni daha
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve 11 belediye çalışanı ...
 
500 milyonluk dev zehir baskını!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Panama bandıralı bir gemide piyasa değeri yaklaşık ...
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü görevinden ayrıldı
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Baydur, Ayser Çalık Ortaokulu'ndaki ...
İntihar ihbarı cinayet çıktı: Oğul gözaltında!
Polisin olay yerindeki incelemesi, ilk ihbarın aksine olayın aile içi ...
 
Yurtta yangın! 46 öğrenci tahliye edildi
Nazilli Fen Lisesi pansiyonunun çatı katında çıkan yangın kısa sürede ...
Pergamon kazılarında ortaya çıktı: Antik mirasa koruma kalkanı!
Bergama’da Pergamon Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik yüzey araştırmalarıyla ...
Sit alanı ilan edildi: İzmir'de antik yol gün yüzüne çıktı!
İzmir’in Bergama ilçesinde tespit edilen antik yol kalıntılarının bulunduğu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir’de başkanların geride kalan 2 yılı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri