POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Galatasaraylı Kazımcan'a çakmak atan kişi yakalandı
Galatasaraylı Kazımcan'a çakmak atan kişi yakalandı
Eski hakemler derbiyi değerlendirdi!
Eski hakemler derbiyi değerlendirdi!
Eski Milli Futbolcu Gökhan Gönül gözaltına alındı
Eski Milli Futbolcu Gökhan Gönül gözaltına alındı
2 Aralık 2025 Salı - 11:26

Engelli çocuklar, lemurlarla tanıştı

İzmir'de doğa ve hayvanlarla güvenli ve kontrollü bir ortamda bir araya gelinmesini hedefleyen 'Patili Dostumuz Kentsel Yaşamda Destekleyici Etkileşimler Projesi' kapsamında, engelli çocuklar ebeveynleri ile birlikte Doğal Yaşam Parkı'ndaki lemur barınağını ziyaret etti. Lemurları getirdikleri marullarla besleyen çocuklar, hem keyifli vakit geçirdi hem de güvenli temas sayesinde korku ve kaygılarından uzaklaştı.

Engelli çocuklar, lemurlarla tanıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri, Sosyal Hizmetler ve Tarımsal Hizmetler daireleri iş birliğinde yürütülen 'Patili Dostumuz Kentsel Yaşamda Destekleyici Etkileşimler Projesi' kapsamında engelli çocuklar aileleri ile birlikte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret etti. Proje sayesinde daha önce bitki ekimi ve bakımı ile ilgilenen özel çocuklar bu kez uzman veteriner hekim ve bakıcılar eşliğinde hayvanları besleyip; empati, canlıya saygı, sınır gözetme ve güvenli temas becerileri kazandı.

‘BURADA ÇOK MUTLU’

Oğlu Eren Küçükgörmen (6) ile birlikte keyifli vakit geçirdiğini belirten Gülcan Küçükgörmen, "Birkaç yıldır engelli biriminin faaliyetlerine katılıyoruz. Oğlumun atipik otizm tanısı var. Bütün hayvanları seviyor. Hayali çiftlik kurmak, o yüzden burada çok mutlu. Pazar günü ailece bu faaliyete katılmak bizi mutlu etti. Evimizde kedimiz var. Daha önce de 'Babamla hayvan barınağı yapıyorum' etkinliğine katılmıştı. Kedi ve köpekler için babasıyla birlikte barınak yaptı. Yararlı olduğunu görüyorum" dedi. Eren Küçükgörmen ise lemurları çok sevdiğini, beslemek istediğini söyledi.

Kızı Ebrar (6,5) ile etkinliğe katılan Mustafa Akman da "Bizim için güzel bir etkinlik oldu. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak güzel hissettirdi. Geçen hafta yılan gördü. Bizden daha cesaretliler, yılana dokundu. İçindeki korkuları attı. Stresinden uzaklaştı" ifadelerini kullandı.

'DAHA ÖNCE DOKUNAMAZDI'

Down sendromlu Melek Üzüm de hayvanlardan hiç korkmadığını söyledi. Melek Üzüm’ün babası Akın Üzüm, "Hayvanlarla ilişki kurmaları güzel. Daha önce dokunamazdı. 2 haftadır ellemeye başladı" diye konuştu.

Gelişim geriliği olan kızı Nehir ile (8) etkinliğe katılan Cesur Bakış, "Nehir daha önce toprağa elleyemiyordu. Fidan dikip hayvanları sevmeye hatta beslemeye başladı" dedi.

'KARŞILIKLI İYİLİK HALİ'

Proje yürütücülerinden Sosyal Hizmet Uzmanı Sinem Tankoç, çocukların toprağa dokunabilecekleri bir ekim dikim alanı oluşturduklarını ve ektiklerini sulayarak büyüttüklerini söyledi. Yaklaşık 8 hafta sürecek proje kapsamında özel çocukları hayvanlarla da bir araya getirdiklerini anlatan Tankoç, şöyle konuştu:

"Engelli çocuklar ile hayvanlar arasında nasıl bir bağ kurulacağını, gelişimlerine nasıl katkıda bulunulacağını araştırıp özellikle kedi, köpek, at ve tavşan üzerinden yapılan çalışmaları inceledik. Toprakla ekim dikimin ardından çocukların hayvanlarla temasını sağladık. Daha önce çekingen davranışlar gösteren çocukların hayvanlarla karşılaştıktan sonra daha olumlu davrandığını, korkmadıklarını ve beslemeye çalıştıklarını fark ettik. Karşılıklı bir iyilik hali gördük. Hayvanların onları iyileştirdiğine tanık olduk."

'KAYGI VE STRES AZALIYOR'

Çocuklar için aşısı yapılmış, sağlık sorunu olmayan zararsız hayvan türlerini belirlediklerini söyleyen Sosyal Hizmet Uzmanı Cansu Deniz Ağ, "Hayvanlar uzman veteriner eşliğinde bakıcıları ile birlikte bizim belirlediğimiz alana getiriliyor. Orada çocukların hem sosyal aktiviteye katılmaları, toplumla bütünleşmeleri sağlanıyor hem de hayvanlara temas ile birlikte engelli çocukların duyusal gelişimleri destekleniyor. Kaygı ve stres azalıyor. Çok hareketli olan bir çocuğumuz vardı, tavşanlara dokunarak sakinleşti. Hiçbir hayvana ve toprağa dokunamayan, ince motor becerileri az gelişmiş bir çocuğumuz artık fide tohum ekimleri yapıyor, bugün lemur barınağına bile girdi. Bakım yükü sadece annelere ait değil. Babalar da çocuklarıyla birlikte bu etkinliklere katılabiliyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Aliağa FK kupada gruplar için sahada
 
Konak'ta 'Ortak Miras' sergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski Milli Futbolcu Gökhan Gönül gözaltına alındı
Eski Milli Futbolcu Gökhan Gönül, Borsa İstanbul’da Avrupa Holding Yatırım ...
İzmirli Didem öğretmen İngiltere'den ödülle döndü
İzmirli İngilizce öğretmeni Didem Özü, gönüllülük temelli projeleri ve ...
'Sokak ortasında cinsel saldırı' davasında tahliye kararı!
İstanbul Beyoğlu ilçesindeki bir sokakta, evine giden genç kıza cinsel ...
 
Karadeniz'de bir Rus tankerine daha saldırı
Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Rusya'dan Gürcistan'a ...
Sözcü TV’de yeni görev dağılımı belli oldu
Genel yayın yönetmeni dahil 14 gazetecinin işine son verilen Sözcü TV’de ...
İzmir'de FETÖ'nün mahrem yapılanmalarına baskın!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İzmir dahil 37 ilde FETÖ'ye yönelik düzenlenen ...
 
2 Aralık Salı günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 2 Aralık Salı günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ...
Elektrikli Skuter için yeni kararlar Resmi Gazete'de
Elektrikli Skuter Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ...
Anayasa Mahkemesi'nden ehliyet düzenlemesi
Anayasa Mahkemesi, aday sürücülerin belgesinin iptaline ilişkin kanun ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Kurultayın İzmir fotoğrafı: 3+5+1
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri